Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова Г-7 да изземе руски активи, за да финансира възстановяването на страната

Говорим за стотици милиарди долари. Русия трябва да плати, подчертава Кулеба

Украйна иска от Г-7 да изземе руски активи, за да финансира възстановяването на страната

3933 | 13 май 2022 | 16:23

Украинският външен министър призова ЕС да приеме планове за по-широкообхватни санкции срещу Русия, включително петролно ембарго


Киев иска от групата на седемте най-развити икономики да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да й окажат финансова помощ за възстановяването й след войната.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той обяви, че е отправил искането си по време на срещата на външните министри на Г-7 в Германия. "Говорим за стотици милиарди долари. Русия трябва да плати", каза Кулеба пред репортери в кулоарите на срещата.

Кулеба също така призова Европейския съюз (ЕС) да приеме планове за по-широкообхватни санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Украинският външен министър се надява Унгария да се откаже от съпротивата срещу забраната за внос на руски петрол.

Това е критично важен момент, когато ще видим дали единството на ЕС ще продължи да съществува или ще бъде нарушено, добави Кулеба.

На срещата си външните министри на Г-7 подкрепиха предоставянето на повече хуманитарна помощ и оръжия на Киев, което Германия нарече "мощен знак за единство" за задълбочаване на глобалната изолация на Русия.

Кулеба също така подчерта, че има значително подобрение на доставките на оръжия за страната, но още повече са необходими, за да се гарантира, че Киев може да продължи да се противопоставя на Москва, особено чрез системите за залпово ракетно изстрелване.

Същевременно германският финансов министър Кристиан Линднер заяви в интервю пред сп. "Шпигел", че би подкрепил финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна чрез иззети руски държавни активи.

Все още е необходимо изясняване на правното основание за подобен ход, каза той и добави, че в случай на изземване на частни активи, това би било експроприация, а препятствията пред това в правната уредба на Германия са големи.

Следващата седмица на среща в Бон финансовите министри на Г-7 трябва да обсъдят финансовите средства за възстановяването на Украйна.

 


Намери своята история

От категорията

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение-1648274884.jpg

Той обърна внимание на факта, че президентът на Украйна "изисква Донбас и ...

27 май 2022 | 00:24

Путин към Нехамер: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Владимир Путин и Карл Нехамер разговаряха по телефона-1653672501.jpg

Той е определил като безпочвени опитите да се прехвърли отговорността за ...

27 май 2022 | 20:27

Киев призна: Украинските части може да се изтеглят от Луганска област, за да не бъдат пленени

Кадър от обстрел на фронтовата линия в Украйна-1653677835.jpg

В социалната мрежа "Телеграм" областният управител Сергий Гайдай ...

27 май 2022 | 21:55

Борис Джонсън призна: Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбас

Борис Джонсън призна, че Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас-1649272309.jpg

Британският премиер заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, ...

27 май 2022 | 20:33