Джон Болтън: Политиката на Байдън за Украйна търпи крах, Путин умело маневрира

Ако дипломатическия щурвал се окаже в ръцете на Москва, това ще има сериозни последици за всички

Джон Болтън: Политиката на Байдън за Украйна търпи крах, Путин умело маневрира

10811 | 3 септ. 2023 | 16:17

Ако настъплението на Киев не доведе до значителни успехи на бойното поле, в течение на следващите два месеца е възможно без предупреждение Путин да предложи прекратяване на огъня на достигнатите рубежи и незабавното започване на преговори.


Статия на Джон Болтън - бивш съветник по националната сигурност на президента Тръмп, публикувана на 30 август в информационния портал 19 Forty Five.


През последните месеци в Русия се случиха значителни политически сътресения, но на бойното поле в Украйна промените са малко. Сред водещите новини продължава да се откроява метежът и последвалата гибел на лидера на Частната военна компания „Вагнер” Евгений Пригожин, но Москва и Киев със скромни изключения остават в безизходица на бойното поле.

 

Наближава есента, като президентът Путин възстановява властта си в Русия и вероятно се готви да осъществи изненадващ ход като „обърне дипломатическата шахматна дъска в Украйна” заедно с фигурите.

А Вашингтон и Западът не знаят как да реагират.

 

Путин прилага все по-твърди хватки

След метежа на Пригожин много експерти уверено предричаха, че властта на Путин е разклатена, а неговото падане е неизбежно и предстоящо. Днес същите тези наблюдатели твърдят, че смъртта на Пригожин ще освободи от вцепнението спотаилите се мрежи от негови привърженици и те са сплотени от жаждата за отмъщение.

 

Вътрешните механизми в Кремъл са забулени в секретност, поради което липсват достоверни прогнози и такива са невъзможни. Но днес Путин се чувства в значително по-висока степен в безопасност, отколкото през периода, предшестващ метежа. Независимо, че не е възстановил напълно своето могъщество от времето преди нахлуването в Украйна.

 

Какви карти държи Путин в ръцете си?

 

Както Путин заяви първоначално, а след това потвърдиха руските власти - Пригожин е мъртъв. Съобщава се, че сред загиналите е и главният заместник на Пригожин във „Вагнер” и всъщност висшият военен ръководител на наемниците Дмитрий Уткин, както и други високопоставени съветници.

 

Кадровите генерали, поддържащи Пригожин, бяха подложени на характерната още от времето на Сталин чистка. Бившият командващ на Въздушно-космическите войски Сергей Суровикин беше уволнен, независимо че носещата неговото име отбранителна линия благополучно отразява украинското настъпление. Останалите съратници на Пригожин се укриват. Най-вероятно е те да се стремят да достигнат най-близката международна граница на Русия и едва ли кроят заговори за отстраняването на Путин.

 

Не е удивително, че Путин има вътрешна опозиция. Реалният въпрос е в това ще успее ли Путин в близките месеци да се възползва от объркването сред своите опоненти и да възстанови политическия и дипломатическия импулс, който Русия загуби заради забуксувалите бойни действия.

 

Исканията на Русия и лостовете за нейно влияние

 

Всяка разумна оценка на сегашното геополитическо положение на Русия води до извода, че Москва се нуждае от време за да реформира и възстанови своите до неприличие оскъдни военни средства, да съживи икономиката (не е възможно без отмяната на западните санкции) и да се избави от политиченската изолация. Мечтите на Путин за възстановяване на Руската империя вероятно замъгляват подобни разсъждения, но въпреки това той е хладнокръвен реалист, особено ако на карта е поставена неговата лична безопасност.

 

Вероятно за Запада е трудно да повярва, но най-яростните вътрешни критици на Путин са настроени не „против войната”, а „против поражението” във войната. Укрепвайки своето положение Путин може да игнорира тези критици, които със задна дата се правят на прозорливи и да предизвика диломатическо сътресение и объркване в НАТО, като се възползва от умората и недоволството на Запад от конфрикта в Украйна. Това би позволило на Русия да спечели време за възстановяване и прегрупиране.

 

Ако настъплението на Киев не доведе до значителни успехи на бойното поле, в течение на следващите два месеца е възможно без предупреждение Путин да предложи прекратяване на огъня на достигнатите рубежи и незабавното започване на преговори.

 

В дневния ред на такива преговори може да се предложи какво ли не, в това число прекратяването на икономическата война. Путин дори е в състояние да изрежисира одобрение и поддръжка от Китай. При това е вероятно именно Пекин да предложи посредничество. Дори и китайско участие във възстановяването на пострадалите от войната територии, както в Русия, така и в Украйна.

 

Ключовият лост на Путин за постигане на обрат ще бъде относителният провал на лятното настъпление на Украинските въоръжени сили. В епохата на шаблонното мислене политическите лидери в Берлин, в Париж и дори във Вашингтон ще бъдат изправени пред огромното изкушение да се съгласят на прекратяване на бойните действия и започване на преговори.

 

Европа поддържа Украйна на думи, но военната и дипломатическата й помощ постъпват бавно и неохотно. Например, не е необходимо обзалагане дали френският президент Емануел Макрон би пропуснал шанса да влезе в историята като миротворец.

 

Какво да прави Западът?

 

В Америка предстоят избори през 2024 г. чийто резултати не са гарантирано благоприятни за президента Байдън. Пресата охотно освещава действията на републиканци-изолоционисти, които активно се борят против помощта за Украйна, но оставя без внимание действията на левите демократи.

 

През октомври 2022 г. обаче т. нар. Прогресивна група от Камарата на представителите допусна класически вашингтонски гаф и декларира публично това което всъщност е тяхно убеждение: групата призова бъдещата поддръжка за Украйна да бъде обвързана с началото на преговори с Москва.

 

Въпреки че последва незабавно опровержение (мотивите бяха предстоящите по това време междинни избори за Конгрес и Сенат), но позицията на това крило на Демократоическата партия остава неизменна.

 

Байдън може да надхитри републиканците – противници на помощта за Украйна, като одобри прeкратяването на огъня и започването на преговори след като установи пряк контакт с Путин и призове двете страни във войната към компромис.

 

По такъв начин на предстоящите избори през 2024 г. той би могъл да претнендира за ролята на истинския миротворец в САЩ. Това би поставило Тръмп в безизходица, който считаше, че в очите на Путин е светец. И какво би могъл да предприеме Тръмп, освен отново да се превърне в „ястреб”.

 

Едва ли Байдън преуспя на военното поприще. Нерешителността на Белия дом по отношение на доставките на редица въоръжения, страхът пред евентуална руска ескалация и трета световна овйна, при това ядрена, а също така забавените и некоординирани реакции на президента по текущите въпроси, засягащи войната в Украйна, са преди всичко знак за отчаяние, а не за войнственост. Понастоящем никой не предвещава Москва да е способна на ескалация чрез обикновени въоръжения, а е очевидно че дрънкането на ядрени оръжие е нищо повече от блъф.

 

Горчивата истина е, че политиката на Байдън търпи крах. Налице е заплаха Украйна да се привърне в политическо бреме и не е изключено президентът да потърси изход от положението. Евентуална смела дипломатическа маневра на Путин може да се превърне в необходимия за Байдън предлог.

 

За президента Володимир Зеленски това би било равносилно на напълно безизходно положение, защото ще покаже, че основният международен съюзник на Украйна се оттегля от досегашната поддръжка за Украйна.

 

Отдавна е време за по-ефективни стратегии за постигане на обявените цели: възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за предоставянето на Киев на цялата необходима помощ. А самата Украйна е необходимо още по-твърдо да отстоява пред НАТО, особено във Вашингтон, в Париж и в Берлин, че по-нататъшното успешно противопоставяне на руската агресия има решаващо значение за безопасността на Запада.

 

Тези аргументи е необходимо да бъдат ясно и твърдо отстоявани именно сега, когато постепенно Вашингтон оживява след лятната ваканция. Иначе дипломатическия щурвал ще се окаже в ръцете на Москва и това ще има сериозни последици за всички.

 

Заглавието е на Епицентър. бг


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Образованието удължава живота, установиха учени

Образованието удължава живота, установиха учени-Srednoto-obrazovanie-v-chuzhbina-nabira-vse-po-golyama-populyarnost-_1670342754.jpg

За да достигнат до своите заключения, изследователите са анализирали проби, ...

3 март 2024 | 23:16

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

България е на последно място по дигитални умения, изтъква бившият социален министър

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите-Zornitsa-Rusinova--Raboteshtite-bedni-sa-osnovno-v-sektora-na-administratsiyata-i-uslugite_1709535601.png

Осемнадесет пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на ...

4 март 2024 | 08:59

Миналата година са публикувани снимки

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите на Трети март

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите  на Трети март-Video-s-zheni-s-letyashti-rokli-v-tsvetovete-na-natsionalniya-tribagrenik-radva-balgarite-na-Treti-mart_1709475523.jpg

Клипът е заснет на Белоградчишките скали през месец февруари, с цел да поздрави ...

3 март 2024 | 15:59

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30