Йозеф Сайер Снимка: Hungary today

Инцидентът е станал в петък в заведение в Брюксел, където полицията арестува над 20 голи мъже

Унгарски евродепутат, близък до Орбан, подаде оставка, след като бе заловен в гей оргия

5055 | 1 дек. 2020 | 19:17

Йозеф Сайер, който е участвал в написването на консервативната Конституция на Унгария, подаде оставка през уикенда поради „лични причини“, но във вторник призна, че е получил предупреждение от полицията за нарушаване на противоепидемичните мерки


Консервативен унгарски евродепутат и близък съюзник на министър-председателя Виктор Орбан се извини във вторник, след като белгийската полиция го хвана на парти, нарушаващо противоепидемичните правила, което местната преса определи като гей оргия, съобщава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

Йозеф Сайер, който помогна за написването на Конституцията на Унгария, подаде оставка през почивните дни поради „лични причини“, както обясни той тогава, но след това във вторник призна, че е получил предупреждение от полицията.

Прокурорите в Брюксел заявиха пред Франс прес, че около 20 голи мъже са били хванати на парти в центъра на града в петък и са глобени по 250 евро. Местната преса го нарече „секс парти“.

59-годишният Сайер не споменава сексуална активност и отрича да приема наркотици, но той се извини на семейството си за нарушаването на противоепидемичните мерки.

„Аз присъствах“, каза той в изявление, разпространено от неговата консервативна политическа група. След като полицията попита за самоличността ми - тъй като нямах лична карта със себе си - декларирах, че съм евродепутат. Полицията продължи процедурата и накрая издаде официално устно предупреждение и ме транспортира у дома. Дълбоко съжалявам за нарушаването на Covid ограниченията, това беше безотговорно от моя страна. Готов съм да си платя дължимата глоба“, каза той.

Сайер е избиран четири пъти в унгарския парламент между 1990 и 2002 г. и четири пъти в Европейския парламент от 2004 г. насам.

Партията му, „Фидес“ на Орбан, го нарече „най-известният и най-признат унгарски член на Европейския парламент“.

В събота Сайер подаде оставка като евродепутат в сила от 31 декември, но заяви, че „няма нищо общо с настоящия анимиран политически дебат, провеждащ се на европейско ниво“.

Това беше препратка към задънената улица между Унгария и Брюксел заради противоречивото й вето заедно с Полша на дългосрочния бюджет на блока и фонда за възстановяване от коронавируса.

Сайер също е служил като заместник-председател и главен секретар на консервативната група на ЕНП в Парламента, а като председател на делегацията на „Фидес“ е отговарял и за контактите между неговата партия и групата.

ЕНП спря членството на унгарската консервативна партия през март 2019 г. на фона на противоречия относно управлението на Орбан и предполагаемите репресии срещу независимата преса и неправителствени организации.

След като Орбан дойде на власт през 2010 г., Сайер бе натоварен с изготвянето на нова конституция, която според него той отчасти пише на Apple iPad във влака между Брюксел и Страсбург.

Новият консервативен текст предизвика противоречия, включително дефиниция на „институцията на брака между мъж и жена“, както и „основата на семейството и националното оцеляване“.

Сайер настоя: „Грешната стъпка е строго лична, аз съм единственият, който дължи отговорност за това. Моля всички да не я разпространяват към родината ми или в моята политическа общност“.

 


Намери своята история

Още по темата

Politico: Полицията в Брюксел разтури гей-оргия с участието на евродепутат и дипломати

Кадър: HLN.be-1606833313.jpg

Неназованият евродепутат се е опитал да избяга през прозорец, но се е наранил и ...

1 дек. 2020 | 16:20