Проф. Стоян Денчев и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева Сн: УниБИТ

Да, Бранд България е визия за бъдещето ни, както казва Мария Габриел

УниБИТ с форум за туризма: Образование и бизнес-ръка за ръка, за да стане секторът визитна картичка

4849 | 23 февр. 2024 | 18:08

Летните и зимните туристически сезони вече ще се откриват под патронажа на президента. Пилотния проект ще е на 17 май в Несебър, Стария град, когато ще бъде даден стартът на летниа сезон за 2024 година

Проф. Стоян Денчев и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева Сн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708704991.jpgПроф. Пламен Моллов, председател на Настоятелството на УХТ-Пловдив Сн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708705033.pngМартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм Сн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708705025.pngПроф. Ирена Петева - ректор на УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708705017.pngСн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708705011.pngпроф. Румен Драганов, директор на Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, Сн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708705005.pngМартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм Сн: УниБИТ
-Sn--UniBIT-_1708704983.jpgУчастниците в дискусията Сн: УниБИТ-Sn--UniBIT_1708704846.jpgПроф. д. ик. н. Стоян Денчев, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм и председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, очерта посоката на дискусията Сн: УниБИТ-Sn--UniBIT_1708704831.jpgд-р Илин Димитров, секретар на Президента на Р България по образование, култура и туризъм и бивш министър на туризма. Сн: УниБИТ-Sn--UniBIT_1708704823.jpg

Висше образование, средно образование и бизнес трябва да вървят ръка за ръка, за да имаме качествени кадри в туризма и секторът да бъде визитната картичка на България. Около този фокус се обединиха участниците в Националния форум „Развитие на взаимодействието между академичните среди и туристическия сектор. 

 

Образователен туризъм и трансфер на кадри“, организиран от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Националния борд по туризъм, в партньорство със „Стандарт“ медия, Общество „Културно наследство“ – официалният представител в България на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа „Европа Ностра”, Министерство на туризма и Българска стопанска камара, съобщиха от екипа на УниБИТ.

 

Проф. д. ик. н. Стоян Денчев, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм и председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, очерта посоката на дискусията: средните и висшите училища преподаващи туризъм трябва да излязат от позицията на изостанали в технологично и научно отношение институти и да бъдат активната страна във въвеждане на иновативни решения, свързани с техническите иновации, изкуствения интелект (AI) и дигиталните технологии в туристическата индустрия.

 

В приветствието си към участниците в зала „Тържествена“ на УниБИТ проф. д. н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, припомни, че преди четири години УниБИТ съвместно с Националния борд по туризъм предложиха на Българския туристически съюз дигитализация на 100-те национални туристически обекта. Така че в реално време да бъдат отчитани посещенията на над 140 природни и културни ценности. Съвсем скоро хиляди ползватели на мрежата на Yettel ще могат дигитално да регистрират своето посещение на съответния обект и да участват в наградния фонд на Българския туристически съюз. Това ще бъде принос в популяризацията на националните туристически ценности, обобщи проф. Румен Драганов, директор на Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма и преподавател в УниБИТ.

 

Взаимодействието „висше образование – средно образование – бизнес“ е ключов фокус в трудните времена, в които живеем. Затова най-важни са хората, каза в обръщението на форума Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

 

Години наред говорим за обществените дефицити, натрупани в резултат на скъсаната връзка между наука и бизнес. Туризмът не прави изключение, даже задълбочава разлома. Но всички тук знаем, че вината не нито в бизнеса, нито в научните среди. Не е и в Министерството на туризма. А в липсата на визия, държавна стратегия, която да освети този сектор като действително приоритетен – като визитна картичка на страната ни, като носител на добавената стойност за развитието на регионите, на цялата икономика, заяви Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” и издател на „Стандарт” медия.

Може би един от последните шансове това да се промени е реализацията на Бранд България, с който да се преодолеят дефицитите, посочи тя.

 

Да, Бранд България е визия за бъдещето ни, както казва Мария Габриел, запалила в държавата искрата на ребрандирането, превръщайки го в държавен приоритет.  Да, бъдещето е на високите технологии, и на технологичните паркове, и на изкуствения интелект, но … вие в УНИБИТ най-добре знаете, че мишката идва след книжката, че няма устойчиво бъдеще, ако не е осъзнато миналото и настоящето, подчерта г-жа Бозукова.

 

Затова и визията на Бранд България трябва да стъпи върху историческата ни идентичност, върху наратива на хилядолетната ни история, върху Чудесата, независимо дали спомените за тях са прашасали  в библиотеките или са кодирани в добавената реалност и мепингите, заяви още председателят на Обгщество „Културно наследство” .

 

Може държавата да изгради сама тази визия? Сигурно, но е малко вероятност да ни донесе гордост или национално самочувствие.

Затова,  както в Европа, Европа Ностра е гласът на гражданското общество за опазване, съхранение и дигитализация на европейското наследство, така и ние – Общество „Културно наследство”, българският представител на Европа Ностра, ползващ целия квалифициран потенциал на европейските ни партньори, събирайки на едно място експертите от бизнеса, научните и академични среди, НПО, сме отдадени на общата кауза Бранд България, каза Славка Бозукова. Тя припомни съвместния форум с Националния борд по туризъм „Бранд България – модерният разказ за култура и туризъм” преди 3 седмици. Той излезе с  20 предложения, които бяха изпратени на Мария Габриел.

 

Важността на дуалното образование, професионалните хъбове и интересът на младите хора към професионалното образование беше акцент в изказването на Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието и науката.

 

В изказванията на участниците на форума, сред които бяха Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм, Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, проф. Пламен Моллов, председател на Настоятелството на УХТ-Пловдив, Ангел Стойков, председател на Националния студентски съвет, Бранимир Ботев – президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, беше посочено, че сега ни трябват нови идеи. Разгледани бяха добрите практики на Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство, Университет по хранителни технологии – Пловдив, и представителите на бизнеса от НБТ, Българска хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

 

Участниците от Асоциация „Хотели, ресторанти, кафетерии“ (ХОРЕКА) посочиха, че са необходими регионални хъбове с високотехнологично оборудване, предоставени на учениците и студентите от училищата по туризъм, за обучение от водещите фирми в производството на нови технологии в туристическата индустрия. Новите технологии и подготвените кадри за тях трябва да изпреварват инвестициите, и да са в основата на обновяване на технологичния парк в туризма. Учениците и студентите трябва да имат самочувствие на пионери в технологиите. Те следва отрано да са въведени в производството на туристическата стока (а не услуга) и да могат да се сдружават в кооперации, чрез които да излизат на пазара на труда.

 

Участниците от ЦА на ТПК и Кооперация „БТС-Екскурзоводи“ представиха примерен устав на младежка кооперация. Мартин Захариев – зам.-председател на Наионалния борд по туризъм, очерта реалните проблеми в сектор туризъм.

На форума бяха разгледани и обсъдени проблемите, свързани с иновативните практики на взаимодействието между академичните среди и туристическия сектор, образователния туризъм и трансфера на кадри, както и насоки за изработване на механизъм за нормативна и правна уредба за постигане на съвременно обучение, в контекста на предизвикателствата на времето, за нормативно обвързване на регулациите на ученическите и студентски бригади, стажове, практики и работа в туризма. 

 

Разгледани бяха въпроси за насърчаване на работата, съвместно с държавната администрация за изработване на правовата уредба и необходимостта от създаването на високотехнологични хъбове, с инвестиции направени от частния сектор и държавата. Бяха обсъдени насоки за създаване на тематични туристически маршрути имащи отношение не само към историята, географията, нематериалоното и материално културно наследство, но и с навлизане вътре в производствените процеси на туристическите предприятия и индустрията като цяло, разказват от УниБИТ.

 

Участниците във форума посочиха, че ученическите маршрути трябва да бъдат свързани с конкретни учебни програми в основните и средни училища, като част от образователния процес и като въведение в дуалното образование в областта на туризма. Бяха разгледани съществуващите практики и възможностите за създаването на ученически и студентски кооперации, както и програми за популяризиране на иновациите в бизнеса, чрез различни творчески формати.

 

В края на дискусията беше предложен проект на Наредба за ученическите и студентските бригади, практика, стажове и работа в туристическите предприятия – документ, който да регулира организацията вътре в учебните заведения и взаимодействието с бизнеса, както и вътрешните правила в приемащата организация по осигуряване условията на труд и реализация. /ПВ/

 

Проблемът с кадрите в направление туризъм е световен. Но е истинско щастие, че разломът между образование и бизнес в сектора е на път да се поправи с форуми като този, който УниБИТ и Национален борд по туризъм инициираха и проведоха днес, каза в словото си за закриване на дискусията д-р Илин Димитров, секретар на Президента на Р България по образование, култура и туризъм и бивш министър на туризма. Той съобщи новината, че летните и зимните сезони вече ще се откриват под патронажа на президента. Пилотния проект ще е на 17 май в Несебър, Стария град, когато ще бъде даден стартът на летния сезон за 2024 година

 

Форумът завърши със ставане на крака и изслушване на една от най-хубавите български песни - „Моя страна, моя България“.


Еврохолд

От категорията

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Йотова: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1713294358.jpg

Вицепрезидентът беше гост на тържественото събрана Съюза на юристите по случай ...

16 апр. 2024 | 22:04

Задържаха мъжа, осквернил гроба на патриарха - оказа се 37-годишен скитник (СНИМКИ, ВИДЕО)

Задържаният 37-годишен скитник Снимка: бТВ-Zadarzhaniyat-37-godishen-skitnik-Snimka--bTV_1713291724.jpg

Най-вероятно утре ще бъде образувано досъдебно производство за оскверняване на ...

16 апр. 2024 | 21:20

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18