Уволнената шефка на Патентното ведомство Таня Найденова: Събрали са ми багажа докато ме няма и са ме изнесли от кабинета Снимка БТА

Таня Найденова научила от секретарката си, че е махната от поста

Уволнената шефка на Патентното ведомство: Събрали са ми багажа докато ме няма и са ме изнесли

8708 | 15 авг. 2022 | 16:27

Дори не съм подписала заповед за прекратяване на дейността ми като председател. Ще обжалвам, заявява тя


Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова обяви, че уволнението й е станало по фрапантен начин. "В мое отсъствие, докато съм отпуск в чужбина, ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми. Аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател", каза тя на пресконференция в БТА.

Според Найденова заповедта за отстраняването й е незаконосъобразна и тя ще бъде обжалвана. Уволнената шефка на Патентното ведомство научила от секретарката си, че е махната от поста.

"На мое място е назначена отново предишният председател на Патентното ведомство, която никога не е била назначавана от редовен кабинет. Предишния път тя беше назначена от правителството на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет", каза още Таня Найденова.

Тя е категорична, че решението за отстраняването й е абсолютно реваншистко. "Парадоксалното е, че аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни начело на Патентното ведомство. Уволняват ме без всякакво основание, без всякакви мотиви, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които работя, за да ми обяви, че не се справям с работата си. Кое беше толкова важното и неотложното за смяната ми, при положение, че Патентното ведомство не е институция, която да касае пряко икономическото развитие на страната? Патентното ведомство се занимава изцяло със защита на интересите на българските граждани и на българските фирми, които заявяват марки и патентни, тоест то работи в закрила на индустриалната собственост на България. Ние работим изключително конкретно и директно с Европейското патентно ведомство", обясни уволнената директорка.

Найденова е категорична, че ще обжалва уволнението си, защото счита, че начинът, по който е направено, е обида за институцията и за държавността.

"Не се прави така, уважаемо служебно правителство. Би трябвало някой да даде обяснение и да каже какво е сбъркано в нашата дейност. С какво ние сме част от енергийната криза или някаква друга криза в страната, за да бъде сменен председателят на Патентното ведомство на страната на 6-ия ден от съществуването на новия служебен кабинет", попита Найденова.

Тя обясни и че от европейските институции, сред които и Европейският патентен съд, са били категорични пред нея ,че за България не е хубава тази честа смяна на директорите на Патентното ведомство. Найденова разказа и че назначената за неин наследник на поста Владя Борисова е създала международен скандал, като не е задвижила документите за създаване на Европейския патентен съд към парламента. Това е наложило обаждане на министър-председателя на Франция Еманюел Макрон до бившия премиер Кирил Петков и е било причина за уволнението й през юни.

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на г-жа Борисова отново на това място", каза още Таня Найденова.

Тя разказа и че хората в Патентното ведомство са потресени от непрекъснатите смени, както и че работят на изключително ниски заплати с голяма експертиза и тя е направила всичко възможно, за да намери средства от европейски институции за увеличение на възнаграждението им.

 

Думите на Таня Найденова предизвикаха отговор от страна на Министерството на икономиката и индустрията. От ведомството обясниха в съобщение, че след встъпването в длъжност на служебното правителство, дни наред председателят на Патентното ведомство Найденова не е посещавала работното си място, като пред колегите си е заявила, че е в чужбина.

Справка от Министерството на икономиката и индустрията показва, че в този период тя не е имала нито подписано разрешение за използване на платен годишен отпуск, нито е била в командировка. Това на практика означава, че тя еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство.

Новият председател на Ведомството проф. Владя Борисова в момента е възложила анализ на състоянието на институцията.

Към момента той показва, че за 2 месеца управление на Таня Найденова, общият брой на дните ѝ в командировка са 16 или близо един календарен месец ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлизат на 11 394 лв.

Председателят на Патентното ведомство е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за този кратък период на управление (най-вероятно, за да се ползва най-висока класа на самолетни билети и хотелско настаняване), пишат от министерството.

Във Ведомството е назначено лице, което е било освободено в миналото поради компроментирана експертиза, на което е възложено да ръководи дирекцията, занимаваща се с обществените поръчки.

Една от първите подписани заповеди от Таня Найденова, като председател на Патентното ведомство, е била за освобождаване на главния секретар на институцията. Друга кадрова промяна е понижаването в длъжност на директор с над 10 години стаж, като държавен служител във Ведомството.


От категорията

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС-Ninova--Pravilno-beshe-reshenieto-na-BSP-da-ne-podkrepim-v-parlamenta-priemaneto-na-RSM-v-ES_1664261463.jpg

Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя ...

27 септ. 2022 | 09:50

По заповед на Фандъкова всички аварийни екипи работят по отстраняване на щетите от силната буря

Снимка: БНТ-Snimka--BNT_1664301783.jpg

Екипите на „Аварийна помощ и превенция“, Столичен инспекторат и почистващите ...

27 септ. 2022 | 21:02

Трима души загинаха при удар от мълния в София, четвърти е откаран в "Пирогов"

-1630258946.jpg

По първоначални данни става въпрос за сирийски граждани - на възраст между 20 и ...

27 септ. 2022 | 19:16

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10