Една от най-важните ни задачи в трудните времена на кризи е подкрепата на пазара на труда

Това сочат данните на Агенцията по заетостта

В България има близо 1 милион пълнолетни в трудоспособна възраст, които не работят

2364 | 15 март 2022 | 10:38

Въпреки че страната ни исторически е с най-ниското ниво на безработица, регистрираме и значителен недостиг на работна ръка, обясни Смилен Вълов, изпълнителен директор на агенцията


Българският пазар на труда отбеляза значителен напредък през последното десетилетие. Въпреки пандемията от COVID-19, нивата на заетост нараснаха от под 60 процента сред 15-64 годишните преди 10 години до 68,5 на сто в края на 2021 г.

Въпреки това в България все още има близо 1 милион пълнолетни в трудоспособна възраст, които не работят. Ще са необходими по-нататъшни усилия за подпомагане на тези хора да намерят работа, особено в контекста на застаряването на населението и непрекъснатия недостиг на работна ръка, сочат данните на Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

В този контекст в момента на официално онлайн събитие се представя финален доклад за активиране на неактивното население в България и постигнатите резултати по партньорски проект на Агенция по заетостта, изпълняван съвместно с Европейската комисия (ЕК) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът е изготвен като част от проект „Реформиране на съществуващите и разработване на нови мерки за активиране на неактивни лица и тяхното включване в пазара на труда в България“, който е съфинансиран от Европейския съюз и се изпълнява в сътрудничество с Европейската комисия чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (REFORM/IM2020/004).

Той предоставя подробен анализ на неактивното и безработно население на България и идентифицира групи хора, които биха се възползвали от мерките и услугите, предоставяни от Агенцията по заетостта. В допълнение, докладът оценява политиките на България на пазара на труда, за да достигне до неактивните хора и да им помогне да се интегрират в пазара на труда и предлага препоръки за подобрение.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, посочи при откриването, че целта на проекта е максимално достигане до неактивните и разработване на нови мерки и услуги, търсене на иновативни решения за активна трудова заетост и професионално бъдеще. Въпреки че България исторически е с най-ниското ниво на безработица, регистрираме и значителен недостиг на работна ръка, каза Вълов. По думите му в този контекст активирането на неактивните е важно, а модернизацията на услугите ще повиши процентите на заетост сред всички групи от населението.

Марио Нава, Генерален директор на Главна дирекция „Подкрепа на структурната реформа“ в Европейска комисия, посочи, че сме изправени пред трудни времена, ЕК осъжда силно руското нападение в Украйна. Една от най-важните ни задачи в този контекст е подкрепата на пазара на труда.

„Ако се гледа цялостно на пазара на труда в България, от 2014 насам безработицата намалява, особено по отношение на по-възрастното население нивата са сравнително ниски за европейските стандарти. Истинските две сериозни предизвикателства са участието на младите и младежката безработица, както и участието на пазара на труда на етническите малцинства“, посочи той.

Нава допълни, че в България 50 процента от младите хора, които нито работят, нито учат, както и 20 процента от ромското население, не са обхванати от Агенцията по заетостта, това са сериозни проценти, предвид посрещането на бежанци и интеграцията им на пазара на труда и в образователната система. По думите му идеята на ЕС е да се свалят проектите от ниво ЕС на национално ниво и да се направят по-оперативни, така че да работят на място. Целта е да се оказва ефективна подкрепа за повишаване на заетостта.

 


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58