В Германия се чудят какво да правят с ваксината на AstraZeneca

Най-вече заради мутациите не бива да поемаме излишни рискове.

В Германия се чудят какво да правят с ваксината на AstraZeneca

20718 | 27 февр. 2021 | 01:04

Ваксината на AstraZeneca продължава да има проблем с имиджа си: на места съмненията са толкова силни, че хората отказват да се ваксинират. В Германия вече се чуват гласове за спешни мерки срещу необоснования скептицизъм


Ваксината на AstraZeneca продължава да има проблем с имиджа си: на места съмненията са толкова силни, че хората отказват да се ваксинират. В Германия вече се чуват гласове за спешни мерки срещу необоснования скептицизъм, съобщава Дойче веле.

Заради сериозния скептицизъм към ваксината на AstraZeneca баварският министър-председател Маркус Зьодер вижда спешна нужда от действия, защото в противен случай има опасност стотици хиляди дози от ваксината да останат неизползвани.

„Тогава ще се наложи да променим изцяло приоритетите при ваксинирането", заяви Зьодер. Според него е важно да се мисли не само как да се набави ваксина, но и как наличните количества да бъдат използвани.

"Мога само да повторя, че това е една добра ваксина"

По данни на института „Роберт Кох", до този вторник (23 февруари) в Германия са поставени 239 000 дози от ваксината на AstraZeneca - от общо над 1,4 милиона получени дози, които са били разпределени между 16-те федерални провинции. Тоест, дотук са използвани само около 17% от ваксините на AstraZeneca. В провинция Саксония-Анхалт са поставени близо една четвърт от доставените ваксини, в Хамбург - една трета, а най-големите неизползвани количества са в източните провинции Тюрингия и Саксония, сочат данните на „Роберт Кох".

По повод големите количества залежала ваксина вестник „Мителдойче Цайтунг" написа, че в окръг Заале много хора са отказали часовете си за ваксиниране, след като научили, че ще им бъде поставена британско-шведската ваксина. В тази връзка местната здравна министърка Петра Грим-Бене заяви, че не разбира скептицизма на хората към този препарат. „Мога само да повторя, че това е една добра ваксина с незначителни странични въздействия".

„Естествено, че е важно да ваксинираме приоритетно учителите, възпитателите и полицейските служители. Но има много други хора, които също искат да се ваксинират, но още не им е дошъл редът", заяви още баварският министър-председател Маркус Зьодер. Затова той предлага свободните количества от ваксината на AstraZeneca да бъдат предоставени на лекарските кабинети, където да бъдат „бързо използвани". По думите на Зьодер, всеки човек, който се ваксинира, допринася за още една частица свобода.

В Германия дотук са одобрени общо три ваксини: на BioNTech/Pfizer, на Moderna и на AstraZeneca. Препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna могат да бъдат поставяни на всички над 18 години, докато ваксината на AstraZeneca не се използва при хора над 65 години, тъй като за тази възрастова група липсват достатъчно данни от клиничните изследвания.

"Да не бързаме"

В сряда (3 март) министър-председателите на 16-те федерални провинции ще обсъдят с канцлерката Меркел по-нататъшната стратегия в пандемията.

В тази връзка Зьодер предупреди да не се избързва с разхлабването на мерките. „Имаме желание за поетапно премахване на ограниченията, но трябва да го правим разумно и много внимателно. Най-вече заради мутациите не бива да поемаме излишни рискове."

Дойче веле


Намери своята история

От категорията

Нетаняху се закани: Ще ударим здраво терористите

-1620131643.jpg

От началото на седмицата загинаха 120 души. Повече от 30 са деца, твърди ...

15 май 2021 | 08:24

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Заев: Решенията на новото българско правителство може да придвижат страната ни към ЕС

-1614547412.jpg

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и ...

15 май 2021 | 16:04

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26