„Българинът все повече търси разнообразие и екзотика и вече обръща по-голямо внимание на рибата“, казва Цветомир Николов готвач №1 на България за 2015 г. С негово представяне на техники за бързо и лесно приготвяне на суши пред клиенти на МЕТРО Велико Търново започна промотирането на каталога с азиатски изкушения на веригата от хипермаркети, където специално място е отделено на сушито.
Азиатските изкушения ще се предлагат в магазините на компанията до 23 март. Компанията се е погрижила да представи асортимент от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня, имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг на имейл mgigova@epicenter.bg и публикувана в сайта.
Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от шеф Петър Николов - Готвач на годината 2011 и победител от Bocuse d'Or България. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Страните от Източна и Югоизточна Азия имат хилядолетна кулинарна традиция. Оризът е бил култивиран най-напред в Китай, още в епохата на неолита и е все още основата на повечето от източно азиатските кухни.
Свинското, пилешкото и морските дарове са предпочитаните източници на протеини, допълнени с широка гама от соеви продукти. Зеленчуците добавят хранителни вещества, вкус и цвят на ястията, с главозамайващо разнообразие от зеле, лук, кълнове и гъби.
Въпреки че много от съставките са еднакви или сходни, методът и стилът на приготовление имат безброй вариации. Японците предпочитат прости и деликатни ястия, докато корейците се увличат от огнения ефект на лютите чушки и киселото зеле кимчи. Виетнамците запазват начина си на готвене чист и лек, докато в Малайзия властват богатите и ароматни кърита.
Най-малко осем са националните кухни, изпъстрени с десетки регионални различия, но най-често срещаните съставки са: различни сосове (рибен, соев, стриди), лимонова трева, ориз, нудли, разнообразни подправки, които правят азиатската кухня толкова колоритна, отличаваща се и ярка.
В зависимост от стила на готвене азиатската кухня се разделя на: източно азиатска, югоизточно азиатска и южно азиатска кухня. В магазините на МЕТРО клиентите могат да намерят всичко необходимо, за да се потопят в екзотиката и вкуса на всички посоки в Далечния Изток.
В България най-популярна е източно азиатската кухня – с нейните представители китайската и японската, но към нея още принадлежат корейската, монголската и тайванската. Характерна особеност на китайската и японската кухня е, че за разлика от европейците, които като вкусове различават кисело, сладко, солено и горчиво, тук присъства и пети вкус, известен като умами. Той се определя като пикантен, придаващ наситеност и дълбочина на вкусовете на храната.
Японската кухня е известна с изключителната простота на своите ястия, както и с поразителната красота на окончателното им представяне. Свежестта е от ключово значение - леки, здравословни ястия с един основен подчертан нюанс на вкуса е стриктно спазваната норма.
Сушито – история и лесно изпълними рецепти
Суши днес се отъждествява изцяло с японската кухня, макар да произхожда от Югоизточна Азия, където е съществувала практиката рибата да се съхранява, оставена да ферментира в ориз и сол, затисната с тежък камък. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян, но помагал на ферментационния процес и придавал на рибата кисел вкус. Терминът суши всъщност се отнася именно за залепналия ориз.
В съвременната японска кухня суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Оригиналното суши се приготвя от сурови морски продукти - риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер. Тайната на този уникален специалитет се крие в химията между ориза и оризовия оцет, който маринова.
Рулцата при маки, темаки, хосо маки и гункан суши се приготвят с водораслите нори. В тях се завива ориз, в който са поставени риба или зеленчуци. Нигири суши пък са малки порцийки ориз, увити или подредени на пластове със сурова или варена риба и други съставки, като зеленчуци. Суши обикновено се консумира топнато в соев сос и сервирано с топло уасаби и маринован джинджифил.
Сашими е суровата риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки, като уасаби, соев сос и маринован джинджифил. Най-големите майстори на суши умеят така да нарежат сашими парченцата, че да подобрят вкуса им. Според добрия японски готвач естественият вкус на продуктите не трябва да се губи, а да се подчертае.
Цветомир Николов се занимава със суши повече от 10 години. Предпочита автентичния вкус на оригиналното суши и се възхищава от умението на японските майстори да съчетават вкуса с красотата на презентираното ястие. „Ако едно блюдо изглежда безупречно, значи и вкусът е безупречен“, споделя Цветомир Николов разбирането на японските готвачи. Най-важното за суши любителите е да се научат правилно да приготвят ориз, както и да изберат точния уред за варене на ориз. „Оризът трябва да ти харесва ръката, да те обича.“, обяснява Цветомир, разказвайки за техниката на приготвяне на суши.
В каталога на МЕТРО „Азиатска кухня“ любителите на екзотиката ще намерят рецепта за приготвяне на маки суши. Маки суши (навито суши) най-често е с цилиндрична форма, оформено с помощта на бамбукова рогозка - макису. Маки-суши е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или на осем части (кръгчета) и се сервира като една порция.
Необходими продукти:
Суши ориз
Водорасло нори листа
Уасаби
Риба по избор
Бамбукова рогозка – макису
В сайта на МЕТРО България https://www.metro.bg/recipe-container/2016/03/08/maki-sushi , почитателите на Изтока могат да да надникнат зад рамото на готвачите и видят филм за приготовление на маки суши (вижте видеото и в Епицентър.бг, а в каталога „Азиатска кухня“ на www.metro.bg ще открият още рецепти от Китай, Тайланд и Индия.