Снимка: Архив

В тях няма данни за връзка на бившия СССР с това престъпление

В САЩ разсекретиха материали по убийството на Кенеди

6698 | 16 дек. 2021 | 20:10

Изненадата е, че с всички огромни технически възможности на ЦРУ, което много преди събитията в Далас е обърнало внимание на Осуалд, записало е всичките му контакти и е информирало ФБР, службите не са направили нищо, за да предотвратят убийството


Националната администрация на архивите на САЩ публикува нов набор от документи за разследването на убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди (JFK). Става ясно, че сред хилядите разсекретени документи на ЦРУ, ФБР и Държавния департамент, публикувани в публичното пространство, отново нямаше сензации или нови отговори на основния въпрос: кой всъщност стои зад разстрела на JFK в Далас на 22 ноември 1963г. Но историци и изследователи се добраха до любопитни материали за формите и методите на работа на американските специални служби срещу социалистическите страни в разгара на Студената война, пише руският вестник "Российская газета", цитирана от Агенция "Фокус".

Сред тях са част от телеграмите и докладите на ЦРУ, публикувани в публичното пространство, в полезрението на които американецът Лий Харви Осуалд - извършителят на убийството на Кенеди - попада повече от месец преди престъплението. От шпионски документи следва, че станцията на ЦРУ в мексиканската столица е записвала всички обаждания и посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в тази страна. Това стана възможно, тъй като дипломатическите мисии на СССР и Куба в Мексико Сити бяха „под наблюдение“ – по телефонните линии са били монтирани подслушващи устройства, по периметъра на посолствата са били поставени скрити камери, а американска група за наблюдение е дежуряла наблизо.

Всички прихванати съобщения са били незабавно дешифрирани и изпратени във Вашингтон, а посетителите в дипломатическите мисии на социалистическите страни са били внимателно наблюдавани и са се опитвали да ги идентифицират. От обнародваните телеграми на ЦРУ следва, че Осуалд, който е влезал в Мексико с кола в края на септември 1963 г., няколко дни натрапчиво е звънял на съветското посолство в тази страна и „на развален руски“ е питал дали ще му бъде издадена входна виза за отново СССР (както е известно, преди това американецът е успял да емигрира в Съветския съюз, да живее около две години в съветската реалност и напълно разочарован от нея да се върне обратно в Съединените щати).

Но всъщност Осуалд просто е бил отпратен, като му е заявено, че консулството на СССР във Вашингтон се занимава с неговите документи и той трябва да направи справки там. Осуалд също е започнал да тормози кубинското посолство в Мексико с молба да му издаде кубинска транзитна виза. Но кубинците решават първо да направят справка и установяват, че този американец едва ли някога отново ще бъде приет в СССР. След като е бил отхвърлен от тези дипломатически мисии, бъдещият убиец на Кенеди се завръща в Съединените щати в началото на октомври, където два месеца по-късно произведе смъртоносни изстрели по JFK.

В края на краищата публикуваните от Националния архив на САЩ документи не съдържат никаква информация, очаквана от много привърженици на конспиративните теории за връзката на СССР с това престъпление. Напротив, един доклад предполага, че в ЦРУ са разглеждали като "чудак" човека, който се е обадил в посолството на САЩ в Австралия и е разказал за заговора на "страните от Желязната завеса" за убийството на американския президент. Други се занимават с рутинни заявки за получаване на данни за местонахождението на руската съпруга на Осуалд и други маловажни подробности.

Друго нещо е изненадващо: с всички огромни технически възможности на ЦРУ, което много преди трагичните събития в Далас е обърнало внимание на Осуалд, записало е всичките му контакти в Мексико и е информирало ФБР за това, американските специални служби не са направили нищо, за да предотвратят убийството на Кенеди. Но защо? Този въпрос все още остава основната тайна, върху която по някаква причина американските власти не успяват да хвърлят светлина всеки път. Въпреки факта, че през 1992 г. Конгресът прие „Сборник от материали за убийството на Джон Ф. Кенеди“. Оттогава повече от 250 000 документа, свързани с разследването на престъплението, са били отворени за обществеността, но около 10 процента от всички материали и до днес остават класифицирани като „строго секретни“.

Секретността върху тези документи трябваше да бъде премахната през 2017 г., но тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп отказа да го направи по „съображения за национална сигурност“. Неговият наследник Джо Байдън направи същото през октомври 2021 г., като отново измести графика за разсекретяване.

„Забавянето е необходимо, за да се предпази от щети по отбраната, разузнавателните операции или външнополитическите отношения, които са толкова тежки, че надделяват над обществения интерес незабавното им оповестяване“, обясни Байдън. Както отбелязва Националното обществено радио (NPR) в това отношение, „не е ясно какви съображения за национална сигурност или други причини може да продължат да съществуват почти шест десетилетия след убийството на Кенеди."

 Кадрите, които обиколиха света - убийството на Кенеди

Изненадата е, че с всички огромни технически възможности на ЦРУ, което много преди събитията в Далас е обърнало внимание на Осуалд, записало е всичките му контакти и е информирало ФБР, службите не са направили нищо, за да предотвратят убийството

От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47