Световният посланик на джина Hendrick’s - Дънкан Макрий разкри тайната комбинация от аромати и вкусове, които придават отличителния вкус на напитката и добави рецептите за няколко коктейла пред гостите в столичните заведения „Спутник“ и The Cocktail Bar.
Необичайната комбинация от благоуханни съставки билки, корени, семена и плодове от цял свят, плюс флоралните нотки на българска роза и свежестта на екстракта от краставица, пренасят небцето в един по-добър свят. Коктейлът от джин, тоник и резен краставица е достатъчен, за да постигнете съвършенството.
Историята разказва как през първата половина на 18-ти век Великобритания е завладяна от т.нар. gin craze – всички са луди по джина! Първоначално предлаган като алтернатива на френското бренди във времената на политически и религиозен конфликт между Великобритания и Франция, джинът се налага като разделителна линия между двата свята, но постепенно се превръща в събирателна на любителите на характерния му вкус.
Днес производството на джин не е просто занаят, а история от ценности, ритуали и интересни истории, заяви в София Дънкан Макрий, който е дипломиран философ, посветен във всички тънкости на коктейлите с джин. Той въведе ценители и експерти в света на Hendrick’s чрез т.нар. сесия „Деконструкция“ (да не се бърка с предаването на Петър Волгин), в която представи стъпка по стъпка процесите на дестилация на джина, различните вкусови нюанси, изразителни вълни на основни и върхови вкусови нотки. Хвойна, бъз, корен от ангелика, кориандър са само част от основните съставки на напитката, но истинското предизвикателство е в съчетаването на две необичайни инфузии – краставица и българска маслодайна роза.
Тъкмо тази комбинация придава на джин Hendrick’s толкова неповторим, елегантен и в същото време необичайно дързък вкус. Този вкус най-добре разкрива своите нюанси в традиционното съчетание с тоник. Но тъй като това все пак е Hendrick’s, стандартният лимон е детрониран –джин Hendrick’s винаги се поднася с резен краставица, който не само се е превърнал в запазена марка на напитката, но и довършва екстравагантния ѝ характер.
Eто и две от рецептите на Дънкан:
Flora Dora
50 ml джин Hendrick’s
20 ml пресен сок от лайм
10 ml сироп от малини
Ginger Beer
Чаша: Highball
Метод: Смесете всички съставки в чашата и долейте с джинджифилова бира. Декорирайте с малини и резен краставица.
Silver Martinez
40 ml джин Hendrick’s
20 ml Bianco Vermouth
5 ml ликьор Maraschino
1 даш Angostura Bitters
Чаша: Martini
Метод: Смесете всички съставки в чаша за миксиране и разбъркайте с лед. Прецедете в чашата за сервиране и декорирайте с портокалова кора.