Снимка: Николай Стойков

Режисьорът Иван Ничев:

В киното всички сме самотни бегачи

8179 | 18 апр. 2015 | 12:47

Интервю на Емил Георгиев за филмите преди и след 1989 г., упадъка на вкуса и мечтите за „Оскар“


- Г-н Ничев, вие сте единственият български режисьор, който остана много активен и след промените с девет филма от 1989 г. до днес. Как го постигнахте?


- Снимах доста трудно, за мен всеки филм беше едва ли не една голгота. Не бях нито член на Партията, нито „техен човек“. Завършил съм в Полша и както разбирате, бях наблюдаван с особено внимание от хората, които отговаряха за идеологията. А партийните любимци, естествено, бяха сред завършилите в Москва. Това, изглежда, изгради в мен имунна система и шансове да бъда по-креативен от онези, които чакаха или ходеха да се молят на съответните институции. Винаги съм имал собствена програма, никога не съм чакал някой да ми спусне задачата. Искам да изкажа благодарността си към Свобода Бъчварова - лека й пръст, - шеф на нашия колектив „Хемус“. Тя беше мениджър от световна класа, с много широк поглед, дори и по онова време. Дъщеря е на голям антифашист, живял във Франция, убит от нацистите в Белгия, човек с широки хоризонти.


- Лесно ли преминахте от старата система към новата?


- Точно тогава трябваше да правя голяма копродуция между България, Германия и Полша. След успеха на „Иван и Александра“ на Берлинале фирма от ФРГ пожела да продуцира следващия ми филм. Включи се и полска компания, но точно тогава и тук, и в Полша старата система за правене на кино рухна заедно със Стената. Това щеше да е филм за цирка, историята на Лазар Добрич.


- „Иван и Александра“ излезе на екран в началото на 1989-а, но сценарият е бил одобрен още през 1987 г. Имахте ли проблеми с цензурата?


- В последните години преди 1989-а изглежда властта вече разбираше, че предстоят големи промени, и търсеше начин да прави някаква перестройка по московски образец. Когато Людмил Стайков оглави кинематографията, творческите колективи започнаха да решават сами. Споровете за „Иван и Александра“ не бяха от цензурно естество, а дали темата за равносметка на миналото трябва да започне от децата или от възрастните. Няма да забравя защитата на Радой Ралин, също член на нашия колектив: „Е, добре де, да започнем от децата, пък ще стигнем и до другите.“ Колкото и да ми е мъчно, не стигнахме до другите.


- Краят на 80-те години ли беше най-щастливият период за българското кино - пари още е имало, а цензура вече не?


- За мен категорично е така. Въпросът е дали всеки е бил готов да направи филм в тази ситуация. Аз вече работех по музикален проект за една банда, но не успявах да намеря актриса за главната роля, а вече бях в производство с одобрен сценарий. И една вечер, докато разказвах на колегите си мои спомени от 50-те години, се оказа, че това им е много по-интересно от филма, който правехме. Отидохме при шефа на колектива - вече беше Борислав Шаралиев, и му казахме, че сменяме всичко. Дадоха ми два месеца да напиша нов сценарий. Голяма помощ в диалога ми оказа Виктор Пасков. „Иван и Александра“ e един от филмите, които най-много обичам.


- Преди 1989-а имаше цензура, а днес - липса на пари. С кой от двата проблема ви е по-удобно да се борите?


- Нито с единия, нито с другия. Не може да ти е удобно да търсиш финансиране сега в България. Тук възможностите да събереш бюджет са много ограничени: малка дистрибуция, липса на фирми, които биха могли да помагат, невъзвръщаемост на вложенията, която отблъсква бизнеса... Аз реших, че единственият път за мен е да търся копродуценти от чужбина. Всичките ми филми, освен правените за БНТ, са копродукции. По-голямата част от бюджета винаги е идвала от чужбина. Преди 1989 г. не мислех за пари, а как да прокарам филма си цял - почти всеки мой филм е орязван между 10 и 20 минути. Голяма сигурност ми даваше и защитата на колектива. Сега това го няма, всички сме самотни бегачи на къси, средни и дълги разстояния. Кой колкото издържи.


- Член сте на Националния съвет за кино, одобрявали сте отпускането на средства. Кои са най-важните качества, което търсите в един филм?


- Веднага искам да поясня, че членовете на Националния съвет за кино нямат нищо общо с отпускането на средствата за филми. Смятам за важни три неща - първо, добър сценарий. Имам опит и мисля, че мога да преценя. Второ - кой е режисьорът. Защото и от блестящ сценарий слаб режисьор може да направи доста среден филм. И третото е ще бъде ли филмът интересен за хората, или е експеримент на талантлив ексхибиционист, самовлюбен в собственото си творчество. А напоследък има доста филми, които тотално се разминават с публиката.


- Доста хора днес смятат, че преди 1989-а повечето филми са били добри, а след промените почти нищо не става за гледане.


- Твърде крайно мнение. Но да не забравяме, че преди 1989 г. всички филми минаваха много по-професионален път и контрол - от най-ниско ниво на редактор през редколегии, художествен съвет, втори художествен съвет - и това нямаше начин да не даде отражение.


- Това обяснява промените във филмите, но не се ли промени много и публиката?


- По-младите вече се възпитават от телевизията, а там естетическото ниво не е най-високо. Попфолкът и разните риалити формати така смъкнаха летвата на вкуса, че чувам колеги да казват: „Почвам да се притеснявам, че ще ми харесват филма.“ Май по-образованата част от населението вече живее в чужбина. Хората от средното и по-старото поколение, които имат изграден вкус, почти не ходят на кино. Те няма да отидат в моловете, а малките квартални кина вече ги няма. Изчезнаха онези места, където се събираше по-сериозната публика - студийните кина.


- Първо падна нивото на вкуса в музиката, после в киното, в литературата....


- Точно затова се безпокоя. Още не съм се предал, продължавам да правя кино, но вече се чувствам по-комфортно с публиката в чужбина, която може компетентно да изрази съгласие или не с това, което е видяла. Наблюдавах при прожекциите на последния ми филм „Пътят към Коста дел Маресме“, който извън България се разпространява като „Българска рапсодия“. В момента все още е по израелските екрани и доколкото знам от продуцентите, върви много добре. Първата седмица са били продадени 22 хил. билета по 11 евро, т.е. почти половин милион лева възвръщаемост. За цялото представяне на филма у нас имаше 13-14 хиляди зрители.


- Филмът ви беше българското предложение за „Оскар“. Имаше ли той шанс?


- Три мои филма са били български кандидати в тази битка: „След края на света“, „Пътуване към Йерусалим“ и сега „Българска рапсодия“. С най-големи възможности беше „След края на света“, но за съжаление те ми бяха отнети. Чиновниците от Националния филмов център пропуснали да изпратят филма навреме. Имаше скандали, запитвания в парламента, извинения от министър Ема Москова, но това няма да ми върне отнетия шанс. Когато се появи, филмът беше изключително актуален, тогава започна войната в Косово и останалите конфликти на Балканите. През 15 дни ме канеха в Щатите, с него обиколих цяла Америка. Бог знае какво можеше да се случи.


- Кога наш филм ще стигне поне до номинациите?


- Не трябва да се забравя за културните натрупвания. Полша има четирима нобелисти в литературата, няколко световни композитори - от Шопен до Пендерецки, девет номинации и един почетен „Оскар“ за Анджей Вайда и друг за „Пианистът“ на Роман Полански, сниман във Варшава. Така че не бива да се сърдим и да се чудим защо нямаме „Оскар“.


- Темата за холокоста продължава да е актуална с „Ида“, на нея са посветени прочути филми като „Списъкът на Шиндлер“, „Пианистът“, но по света, включително и у нас, антисемитизмът отново надига глава.


- Така е. Виждам го и в отношението към моите филми от последната трилогия. Разни ксенофоби изкарват тези няколкостотин бежанци едва ли не виновни за лошото икономическо състояние на България. Подобни настроения има и във Франция и това е много тревожно. Престъпно е да не обръщаме внимание на такива националистически прояви и движенийца още в зародиша им, защото после може да се окаже късно. Това не е същността на нашия народ, той изведнъж започва да се променя и никой не обръща внимание.


- Смятате ли, че и днес, ако се наложи, както по време на войната, българският народ би спасил отново своите евреи?


- Никак не съм сигурен и това много ме тревожи. Спомням си, когато обикалях Америка с „Иван и Александра“, с моя приятел Кшищоф Кешловски (по това време представяше своя „Декалог“) си говорехме, че той е от народ, който е родил папата, а аз - от народ, който е обвиняван, че е искал да убие папата. След една прожекция само за поляци, май беше в Чикаго, той ме повика на сцената и ме представи на публиката: „Това е Иван, той е мой приятел и искам да кажа на всички, че българите не могат да организират покушение срещу папата. Аз познавам този народ.“


- Вече работите по следващия си проект. Каква е темата му?


- По него работим заедно с жена ми, която е съсценаристка и на други мои филми. Проектът е документален и разказва съдбата на една удивителна българка - Костадинка Кунева. Работила в Гърция, там става синдикален лидер и беше залята с киселина. Избрана е от гърците за член на Европарламента. Изумителна жена. Тази история трябва да бъде разказана.


Още по темата

Иван Ничев е роден на 31 юли 1940 г. в Казанлък. Завършва кинорежисура във Филмовата академия в Лодз, Полша. Режисьор на документални и игрални филми, сред които „Звезди в косите, сълзи в очите“, „1952 - Иван и Александра“, „Бай Ганьо тръгва из Европа“... Игралните филми от трилогията „След края на света“, „Пътуване към Йерусалим“ и новият му филм „Пътят към Коста дел Маресме“ имат обща тема - българската толерантност и съдбата на различните етноси в България през ХХ век.

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

Службите бяха принудени да изгонят всякакви хора – бавачки, чистачки, бояджии, за да му направят бройката, смята той

Тошко Йорданов: Кирил Петков експулсира 70 души от руското посолство, а ДАНС имаше данни за 15

Тошко Йорданов: Петков експулсира 70 души от руското посолство, а ДАНС имаше данни за 15-Toshko-Yordanov--Petkov-ekspulsira-70-dushi-ot-ruskoto-posolstvo--a-DANS-imashe-danni-za-15_1695537958.png

Той коментира и идеята за реформи в службите. Ние казахме, че тази идея е тъпа. ...

24 септ. 2023 | 09:41

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59