Мълчана вода

Това е една от най-магичните нощи на годината

В нощта преди Йордановден: Водата започва да чува и да сбъдва желания

16197 | 5 ян. 2018 | 20:49

6 януари е Мъжки водици, мъжете се хвърлят в реката за здраве, а малките момченца се изкъпват в студена вода. 7-ми януари е Женски водици - къпят се млади жени и се ръси за здраве и Благоденствие 7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят мл


Нощта срещу Богоявление – Йордановден – това е една от най-магичните нощи на годината.

 

Водици или Водокръщи е голям български празник, който води началото си от езическите времена.

 

Вярва се, че тази нощ е една от най – магичните в годината. На 5–ти срещу 6-ти януари водата „се събужда“, „чува“ и „помни“.

 

В нощта преди големият празник Богоявление старите хора казват, че водата изпълнява желания.

За целта тази вечер, когато се стъмни налейте в съд, но не и пластмасов вода. Оставете го на двора или на балкона. Хванете съда с две ръце и притихнете с водата. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я, кажете й името си на глас, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

 

Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни“ и преклонението на хората пред животворящата й същност.

 

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да „чува“ и да сбъдва!

 

Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това желание бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажите най-старото и силно наричане: „Реченото ми да бъде сторено!“

 

Следващите три дни са много специални в календара на българите и носят името "Водици".

 

Празникът води началото си от древни времена, още преди Христа, и е свързан с вярването на старите българи, че водата има силата да "помни".

 

Нашият народ смятал, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.

 

Любопитното е, че през последните десетилетия учени започнаха да изследват водата и доказаха чрез безспорни проучвания, че тя наистина има памет и променя структурата си, при това под влиянието дори на мисли и думи. Нещо, което българите са знаели още от древни времена

 

Празникът Водици се отбелязва в три дни:

 

Започва на 5-ти януари вечерта, когато в полунощ небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Според древните вярвания водата и Бога го чуват и го „сбъдват”! 

 

Ето и съветите за наричане на вода на Розмари Де Мео, автор на нашумялата книга "Стопанката на господ" и изследовател на старите български обичаи:

 

1. Не задълбавайте отново в правилното и неправилното, а мислете! Наречете водата си, както ви е на сърце. Помнете, че е невъзможно човек, викащ радостта си, да сбърка името й!

 

2. Наричането на вода е Магия. Не бъркайте Магията с вълшебствата от приказките. Като всяко знание Магията изисква воля, осъзнаване и упоритост. Няма смисъл да наричате водата веднъж. Ако наистина желаете същинска промяна, трябва да продължите да правите обреда си седмица, месец ако трябва. На ума и душата са им нужни време, за да си чуят думите, да ги подредят, да отрежат излишното, да извадят ясната и проста истина, да я пресучат и да я отпратят към сбъдване!

 

3. Състоянието на Луната винаги има значение. Този път по Водици тя намалява. Съветвам ви да наричате само, ако искате да се отървете от нещо. За другото, изчакайте месечината да започне да се пълни. Разбира се, ако този съвет не ви е по сърце, можете да го пренебрегнете.

 

4. Християнското Богоявление и Водици са два различни обреда. Първото е религиозен обред, второто - следствие на вековна памет и вяра. 

 

5. Можете да наричате вода многократно през годината. Винаги, когато усетите потреба и воля за това. Съобразявайте се единствено с месечината и свободната си воля.

 

6. Помнете, че наричането не е намисляне. Направете от думите и гласа си стрела, която да изстреляте в Светлото.

 

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а малките момченца до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже.

 

Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да измие болест и грях с Живата вода.

 

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и малките момиченца до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.

 

На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбеният период.

 


От категорията

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски. Избраха ги Петков и Василев

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски-1657018320.png

Според него Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, а ...

11 авг. 2022 | 09:00

Евродепутатите ни - милионери от евро заплати

Евродепутатите ни се оказаха милионери от заплати-1550496080.jpg

Най-спестовни се оказват Емил Радев и Лиляна Павлова

11 авг. 2022 | 17:55

Радев се среща с проектната компания и фирмата, която строи интерконектора с Гърция

-1634050515.jpg

В срещата ще участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният ...

11 авг. 2022 | 17:44