Панагьорско съкровище, Сн. bulgarianheritage

Черноморският регион е люлка на едни от най-ранните цивилизации в Европа, доказателство е Халхолитния некропол

Древните народи, населяващи българска територия, ни завещават най-големите златни съкровища в света

22684 | 17 юни 2022 | 14:02

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е.

Панагьорско съкровище,
Сн. bulgarianheritage-1655463889.jpgТракийското светилище при село Татул-1655463060.jpg

Поради благоприятното си географско разположение територията на днешна България е населявана от дълбока древност. Черноморският регион е люлка на едни от най-ранните цивилизации в Европа – доказателство за това е най-старото златно украшение, откривано някога, в Халхолитния некропол край Варна. Древните елини и траки пък са оставили своя отпечатък по плодородните земи по поречието на река Дунав, в районите на Добруджа и Мизия.

 

Като носители на богата духовна култура народите, населявали земите ни, оставят на поколенията богата колекция от артефакти – златни бижута, вещи от бита, паметници и мемориални плочи. Местата, за които ще разкажем в следващите редове, са страници от книгата на историята, ценен източник на познание и мъдрост.

 

Варненският енеолитен некропол е най-голямото златно съкровище в света. Некрополът е открит при случайни строителни работи през 1972 г. и става сензационно научно откритие, чието значение надхвърля значително границите на праисторията на съвременна България. В резултат на проучванията досега (разкопките не са завършили – все още не са разкопани около 30% от предполагаемата територия) са открити 294 гроба. В 57 от тях липсва човешки скелет или кости, само в три от които е съсредоточена по-голямата част от златните предмети, както и най-представителните надохдки от други видове. Отличителен белег за тези гробове са жезлите или скиптрите – символ на висша светска или духовна власт. Други три гроба са съдържали триизмерно изображение на човешко лице от глина, като на особено характерните места от лицето – челото, очите, устата, ушите – са апликирани златни предмети.

 

1280px-Or_de_Varna_-_Bijoux

 

99 гроба съдържат скелети в изпънато положение по гръб. Повечето от тях принадлежат на мъже. От тях изпъква гроб на 45–50-годишен мъж – вероятно вожд или жрец, който е изключително богат – в него са открити над 1,5 кг златни предмети, много медни и каменни сечива, украшения и др.

 

Особеното място на Варненския некропол се дължи не само на установените разнообразни погребални практики, а и на богатството и разнообразието на находки. Само откритите златни предмети са повече от 3 000 и са с общо тегло над 6 килограма, а разнообразието им е значително – над 38 различни вида. Много голямо е и количеството находки от други материали – медните изделия са над 160; кремъчните – над 230; почти 90 са от камък и мрамор. Открити са и множество черупки от средиземноморските мекотели Денталиум и Спондилус, от които са били направени около 1 100 накита – гривни, мъниста и апликации. Керамиката – над 650 глинени съда е доста често срещан гробен инвентар. Сред тях особено място заемат два съда, върху чиято повърхност украсата е нарисувана със златна боя.

 

Human-sized_clay_head_found_at_Varna_necropolis

 

Количеството злато, намерено във Варненския некропол, надвишава като брой и тегло всичките праисторически златни находки от същата епоха, намерени по света, взети заедно. Големият брой метални изделия от гробовете свидетелства, че в края на енеолита те са вече утилитарни изделия. Украшенията от Спондилус и Денталиум са сигурен показател за търговски контакти със Средиземноморието.

 

Small_bulls,_thin_gold_sheet,_4600-4200_BC,_AM_Varna,_Varm27

 

От епохата на Древна Тракия пък сме наследили ценни паметници на културата, включително гробници (като Казанлъшката гробница, Александровската гробница, Свещарската гробница); съкровища (Панагюрското, Рогозенското, Вълчитранско съкровище и др.); и светилища и храмове (при Перперикон, Старосел, Кози грамади, Бегликташ и др.).

 

Тракийски гробници

 

Казанлъшката гробница, е открита през 19 април 1944 г. от войници, копаещи окоп и попаднали на иззидана каменна стена, която разбили и навлезли в нисък, тесен коридор. Две години по-късно гробницата е вградена в специална защитна постройка, която години по-късно е преустроена и осигурена с нужните условия за предпазване на стенописите. С цел тяхното съхранение, достъпът до нея е силно ограничен, а за туристите било изградено точно копие в близост до оригиналната гробница.

 

029_009_Kazanlyshka_grobnica

 

Край село Свещари, на 42 км от Разград, пък се намира Свещарската гробница. Тя представлява царска тракийско-елинистична гробница, датираща от III век пр. Хр. Смята се, че в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Гробницата и намерените около нея 26 запазени могили са обявени за археологически резерват.

 

105_006_Sveshtarska_grobnica

 

Златни съкровища на траките

 

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

 

Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

 

Panagyurishte_Thracian_Treasure

 

Рóгозенското съкровище е тракийско сребърно съкровище, открито в началото на 1986 година във врачанското едноименно село. Това е най-голямото по своите размери съкровище, откривано на територията на България. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, т.е. общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които – позлатени.

 

Поради различията в стила и изработката на съдовете се счита, че са произведени по различно време и различни места, което прави датировката на съкровището сравнително широка: от края на 6 до първата половина на 4 век пр.н.е.. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род от времето на най-големия разцвет и мощ на тракийската култура и тракийските държави на Балканския полуостров.

 

IMG_20180202_131902-1024x576

 

Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионален исторически музей във Враца, а 15 съда се намират на постоянен наем в Националния исторически музей в София.

 

При копане на лозе случайно е открито най-голямото златно съкровище, познато на българската археология, Вълчитрънското. То е намерено през 1924 година в област Плевен. Състоящо се от 13 съда изработени от сплав в следния състав: злато – 88,15 %, с естествени примеси от сребро 9,7 %, мед 1,74 % и желязо – 0,4 %, то е уникално по рода си. Общото му тегло е 12,5 килограма чисто злато.

 

Един съд наподобява кантаросовиден кратер със силно издължени и извити настрана дръжки и е с тегло от 4,5 килограма чисто злато. Четири са дълбоки чаши с извити нагоре дръжки (като едната чаша е значително по-голяма). Има и трилистен съд, съставен от три бадемовидни тела, свързани помежду си с тръбички и обща тройно разклонена дръжка, така че да образува система от скачени съдове.

 

991-ratio-vylchetrynsko-sykrovishte

 

Съкровището е датирано към края на бронзовата епоха, т.е. към XVI-XII век пр.н.е. Предполага се, че съдовете са били използвани за религиозни ритуали, изпълнявани от тракийските царе-жреци.

 

Съкровището се съхранява в Археологическия музей в София, негово копие – в Регионалния исторически музей, Плевен.

 

Третата по значение тракийска гробница на наша територия е Александровската. Тя е открита през 2000 г. край село Александрово, област Хасково. Гробницата датира от IV век пр.Хр. и е принадлежала на знатен аристократ или тракийски цар. Тя е едно от най-значимите открития на археологията в България, като най-запазени от нея са стенописите, които са уникални по рода си. От 2009 г. близо до гробницата е изграден Музеят на тракийското изкуство, в който е направено копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала.

 

402_001_Alexandrovska_grobnica

 

Светилища и храмове

 

Перперикон е археологически комплекс, който се намира на 15 км от град Кърджали. Обитаван е още преди 8000 години, през каменната ера, след което при траките е свещен скален град, а по-късно там са живяли римляни, византийци и българи. Унищожен е от турците през XIV век.

Днес там може да се видят останките от древния град Перперикон, гробницата на владетелите, паметници от античността, останки от средновековна крепост. Перперикон е най-големият мегалитен комплекс на Балканския полуостров.

 

1617710543

 

Архитектурният комплекс Кози грамади също е тракийски. Той се състои от древна крепост, резиденция, скални светилища, пътища, могилни некрополи и кариери за добиване на строителни материали. Намира се близо до град Хисаря, на връх Кози грамади в Средна гора. Смята се, че тракийската владетелска резиденция датира от 5-4 в. пр. Хр. Тя се разпростира на площ от около 4,5 дка и е опасана с крепостна стена. Дворецът се състои от два етажа. Има украси по стените и параден вход. Към днешна дата разкопките в местността продължават.

 

999

 

Староселската гробница пък е най-известната част на тракийския култов комплекс, който се намира в близост до село Старосел. Това е най-мащабният, към днешна дата, открит тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира от края на V и началото на ІV век пр. Хр.

 

Комплексът се състои от шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристите са големият храм на Четиньова могила и храм Хоризонт. Границите на могилата са обградени със стена от гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра.

 

trakiyski-kultov-kompleks-starosel-1247

 

Уникалният за Балканите е и мегалитът Бегликташ, който се намира в централната част на Маслен нос, на около 4-5 км от Приморско. Археолози смятат, че мегалитът датира от V-VII век пр. Хр. Формите на скалите и откритите върху тях изображения показват, че това е светилището на египетския бог Тот.

 

Съществуват няколко легенди за Бегликташ. Според една от тях под мегалита е заровено съкровището на Вълчан войвода, според друга на Бегликташ има извънземна енергия, която сбъдва желания, а според трета това е било портал за завладяване на човешкия вид и т.н.

 

7b7d981f6984aa54df8921754ecfeb79

 

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

 

Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

 

60_2-scaled (1)_1

 

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

 

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

 

Предлагаме на вашето внимание и туристически маршрут с посещение на четири български града и разглеждане на останки от тракийската цивилизация и култура - Пловдив – Перперикон – Кърджали – Татул – Пловдив.

 

Маршрутът може да се осъществи в рамките на 2 дни. Той е предназначен за автомобил или организиран автобусен транспорт. Нощувката може да бъде осъществена в гр. Кърджали. В града туристите могат да посетят РИМ – гр. Кърджали, манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча”, храм „Св. Успение Богородично”.

 

От гр. Кърджали в рамките на 1 ден може да бъде посетен някой от следните обекти: Каменни гъби, крепост Кривус, Дяволски мост, крепост Устра, крепост Моняк, Вкаменената сватба, Маджарово, крепост Лютица, вила Армира.

 

Едва ли някога ще бъде разгадана напълно мистерията на древните цивилизации. Преди 6000 години те населявали нашите земи, а отпечатъкът, оставен на днешна българска територия, продължава да удивлява археолозите. Така например, траките имали рядка способност за откриване и извличане на природни находища, без да навредят на природата. Учените продължават да бъдат изненадани от видовете модерни технологични практики, които са използвали. А елините са дали началото на богатата литературна и културна история на целия свят.

 

Посещението на поне няколко от описаните местности ще ви доближи до прародината, меката на цивилизацията и люлката на необятната европейска история.


Намери своята история

От категорията

Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес

Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес-Shouto-zapochva--500-miliona-zriteli-chakat-macha-na-otkrivaneto-na-Evro-2024-dnes_1718350812.png

На миналото европейско падаха рекорди с гледаемост в Азия и Африка, а дори и в ...

14 юни 2024 | 10:38

Отрекоха слуховете, че Александър Везенков планира да напусне НБА

Александър Везенков Снимка: "Екс"-Aleksandar-Vezenkov-Snimka---Eks-_1698657591.jpg

Везенков подписа тригодишен договор със Сакраменто Кингс на стойност 20 милиона ...

14 юни 2024 | 10:33

Виктория Томова на полуфинал в Испания

Виктория Томова на полуфинал в Испания

Снимка: 24 часа-Viktoriya-Tomova-na-polufinal-v-Ispaniya-Snimka--24-chasa_1718363374.jpg

Виктория не допусна брейк в мача, а сама реализира четири от десетте си ...

14 юни 2024 | 13:59

Институтът "Ифо": Европейското първенство по футбол ще има незначителен икономически ефект

Институтът "Ифо": Европейското първенство по футбол ще има незначителен икономически ефект

Снимка АП/БТА-Institutat--Ifo--Evropeyskoto-parvenstvo-po-futbol-shte-ima-neznachitelen-ikonomicheski-efekt_1718357414.jpg

От макроикономическа гледна точка, този тип големи събития обикновено имат ...

14 юни 2024 | 11:52

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42