ВАС: Закриването на специализирането правосъдие не противоречи на Конституцията

Становище на ВАС е, че правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват

ВАС: Закриването на специализирането правосъдие не противоречи на Конституцията

3717 | 22 юни 2022 | 16:48

Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт


Пленумът на Върховния административен съд прие становища делата за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата и за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Относно закриването на специализираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на ВАС приемат, че то не противоречи на Конституцията, съобщават от пресслужбата на съда.

Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните специализирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на ВАС приема с 44 гласа „за“ и 37 „против“, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно. Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт.

Върховните съдии приеха и становище по Конституционно дело № 7 от 2022 г., образувано по искане на Пленума на Върховния административен съд за тълкуване на следните тълкувателни въпроси: „Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?“ и „Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?“.

Становището на мнозинството на съдиите от ВАС е, че правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват с изтичането на мандата и същите продължават даизпълняват функциите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от ВАС приемат също, че не е конституционно допустимо да се преустанови работата им за неопределено време.


От категорията

Кола с мигранти мина в насрещното, предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол-Бургас

Снимка: БНТ-1660486603.jpg

Нарушителят карал близо 10 километра в насрещното движение, за да избяга от ...

14 авг. 2022 | 17:15

От прокуратурата отрекоха да има задържан за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Снимка: БНТ-1660472120.jpg

По-рано днес се появи информация, че има задържан, но директорът на областната ...

14 авг. 2022 | 13:14

Има задържан във връзка с убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Снимка: БНТ-1660464702.jpg

Сигналът е подаден от неговата съпруга вечерта на 11 август. Пристигналият на ...

14 авг. 2022 | 11:11

Емануил Йорданов: Има пряка връзка между икономическото състояние и по-високата престъпност

Емануил Йорданов Кадър: бТВ-1660461449.jpg

Бившият вътрешен министър подчерта, че по принцип целта на наказанията, които ...

14 авг. 2022 | 10:15