ВМРО: Без производство – няма държава!

Икономиката не трябва да бъде оставяна повече на ултралибералните модели, които създават хаос

ВМРО: Без производство – няма държава!

1723 | 27 май 2024 | 12:43

Нужно е стратегическо подпомагане на сектори земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост


_2024 izbori_v013

 

ВМРО: Без производство – няма държава!

 

Нужно е стратегическо подпомагане на сектори земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост

 

Икономиката не трябва да бъде оставяна повече на ултралибералните модели, които създават хаос

 

С тази своя категорична позиция излиза в страницата си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. В тази безтезисна и напълно хаотична кампания, която водят политическите партии, ние от ВМРО сме категорични, че са нужни ясно послания и точни и конкретни предложения, които да бъдат реализирани след изборите.


Икономиката е основният стълб на всяка държава. Ето защо ВМРО излиза с ясни послания и предложения, по които ще работи в парламента след изборите:

 

Без производство – няма държава! Затова от ВМРО разработваме план за стимулиране на българското производство. Предлагаме стратегическо подпомагане на сектори земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост (при която се влагат минимум 80 процента продукти произведени в България).

 

За целта работим за следните мерки:

 

Народното събрание на Република България да обяви секторите – земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост (при която се влагат минимум 80 процента продукти произведени в България) за стратегически.


Във връзка с горното да се предприемат незабавно следните мерки:

 

1. Българската банка за развитие (ББР):
Разкрива административни центрове във всички областни градове, по този начин да се даде възможност предлаганите от банката услуги да стигат до повече предприятия и производители.

 

До началото на 2025 г. въвежда стратегически пакети за сектори земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост (при която се влагат минимум 80 процента продукти произведени в България), които да включват:

 

- Най-ниски лихви за кредити до 5 000 000 лв., по-ниски от всички, които се предлагат от банките, опериращи в България.

 

- Гратисен период за започване за плащане на лихвите между 5 -8 години.

 

- Да не изисква предприятията от стратегическите сектори да залагат имущество при получаване на кредита, вместо това да се предоставя кредит срещу представени обороти за предходната година/и, както и при възможност предоставяне като обезпечение на придобития актив и забрана за разпореждане с него в гратисния период.

 

- За стартиращи бизнеси от стратегическите сектори - 95 процента от кредита да се обезпечава от Националният гаранционен фонд към Българската банка за развитие.

 

- ББР лизинг да разработи стратегически пакети в сектори земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост (при която се влагат минимум 80 процента продукти произведени в България) - на преференциални условия.

 

2. Министерство на труда и социалната политика:
- Да разработи мярка за наемане на лица в стратегическите сектори, като броят се определя в зависимост от спецификата на сектора, за срок до 1 година като държавата осигурява средства в размер до 2200 лева за всеки нает (сезонни работници). Дружествата от стратегическите сектори да могат да кандидатстват всяка година за тази мярка.


- Да се измени Кодекса за социално осигуряване по отношение на еднодневните трудови договори. Промяната да позволи лицата, наемани на такива договори за период до 90 дни в календарна година, да запазват правата си в бюрата по труда и да получават обезщетение за безработица.

 

3. Създаване на Държавна земеделска застрахователна компания, в която държавата да участва с 50%, а другите 50% да се поемат от земеделските производители.

 

До създаването на тази компания държавата да покрива до 2500 лева на декар годишно от застраховката на растениевъдите и до 75% от застраховката на животновъдите.

 

4. Министерството на образованието, Министерството на икономиката и индустрията съвместно с представители на стратегическите сектори да разработят 5-годишна програма за развитие на кадрите в секторите.

 

5. Българска агенция за инвестиции да сертифицира проекти за стратегическите сектори, като например:

 

- Изграждане и/или възстановяване на напоителни канали, като държавата се задължава да покрива до 60 процента от разходите по проектиране и изграждане на обектите.

 

- Изграждане и/или възстановяване на инфраструктура (пътища, канализация, енергийна инфраструктура, обслужващи помещения и др.), като държавата се задължава да покрива до 60 процента от разходите по проектиране и изграждане на обектите.

 

Осигуряване в държавния бюджет за 2025-2028 г. ежегодно по 100 млн. лв. за ремонт и изграждане на напоителни канали и съоръжения чрез „Напоителни системи“.

 

Разширяване на система на Агенция за борба с градушките за осигуряване на по-добра защита от градушки и увеличение на възнагражденията на работещите с 30%.

 

Преразглеждане на земеделската политика в частта за разпределение на субсидиите, като се въведе ограничение за субсидиране за един земеделски производител до 10 000 декара на площ, а субсидиите след 2026 г. се изплащат на мярка реализирана продукция, а не на площ или на глава.

 

Засилване на фитосанитарния контрол за вноса от държави извън ЕС с цел гарантиране качеството на храните и суровините, влагани в хранително-вкусовата промишленост.

 

Земеделие

 

През 2007 година България стана част от ЕС, като през всичките тези години стриктно провеждаше общата селскостопанска политика на Съюза. Какъв е ефектът - 17 години след това българското селско стопанство е в колапс. България се превърна в продоволствено зависима държава.

 

Ето защо е необходима реформа, която да възстанови производството на храни до степен, осигуряваща продоволствената ни независимост. Имаме най-добрите почвено-климатични условия за това.

 

Натрупаните проблемите са много и ако се заемем с тяхното едновременно решаване, то това няма да даде резултат. Това, с което трябва да се започне, са две фундаментални неща, за които земеделският производител и експерт Красимир Кумчев състави и написа цял план, от който двете ключови точки са:

 

Първо – да се промени начина на субсидиране. От субсидии на декар и глава животно, следва да се премине към субсидиране на дохода, получен от произведената и продадена непреработена продукция.

 

Това е начинът да се спрат кражбите в сектора и средствата да отиват при реалните производители.

 

Второ – да се създаде Земеделска застрахователна компания (ЗЗК) с участието на държавата 50% и самите земеделски производители 50%, която чрез системата на застраховане да гарантира стабилност на стопанствата при възникване на неблагоприятни климатични явления.

 

И двете предлагани решения гарантират на производителите дългосрочна и предвидима икономическа среда.

 

Разбира се, без развитие на българската енергетика и без евтина електроенергия няма как да има работещ производствен сектор – затова „Зелената сделка“ трябва да бъде спряна, въглищните ТЕЦ да продължат да работят, строеж на АЕЦ „Белене“.

 

От ВМРО излизаме с тези предложения, които бързо, убедени сме, ще дадат ефект, защото е крайно време политиката да се случва с идеи, а не със скандали и общи приказки

 

На 9 юни с 26 за ВМРО!


Еврохолд

От категорията

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат (На живо)-ITN-sled-sreshtata-s-GERB--Pravilno-e-da-ima-eksperten-kabinet--razgovorite-shte-prodalzhat--Na-zhivo-_1718709512.jpg

Ние обясняваме от година и половина, че най-добре е България да има експертен ...

18 юни 2024 | 14:07

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32