Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов Снимка: БНТ

След извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб

Ваксината на "АстраЗенека" ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

4094 | 7 апр. 2021 | 21:08

На този етап не се обмисля смесване на ваксини, каза изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов и уточни, че за момента се очакват указания от Европейската агенция по лекарствата


Националният ваксинацинационен щаб препоръчва ваксината на "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и увеличваване на срока между първата и втората доза. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция (ИАЛ) по лекарствата Богдан Кирилов пред журналисти след извънредно заседание на щаба, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес Европейската агенция по лекарствата публикува информация във връзка с проведеното заседани на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност, при което бяха анализирани данни за много редки нежелани лекарствени реакции, при които се наблюдават тромбози с ниски нива на тромбоцити и кървене. Касае се за 62 случая при едната нежелана лекарствена реакция, 24 - при другата, като това е при 25 млн. поставени дози в Европейския съюз и Великобритания", заяви той.

"Комитетът по лекарствена безопасност към Европепейската агенция по лекарствата потвърждава положителното съотношение полза - риск за ваксината, което е изключително важно, като ще продължи да анализира данните. Тези данни ще бъдат проичвани допълнително и от експертни съвети, които са външни за Европейската агенжия, но те ще извършват този допълнителен анализ.

Разгледахме тази информация на заседанието на Ваксинационния щаб и взешме решение да се съобразом изжяло с препоръките на Европепейската агенция по лекарствата, тъй като тези нежелани лекарствени реакции се наблюдават по-често при жени под 60-годишна възраст. Това се обяснява и с по-голямото приложение в тази възрастова група, но тъй като това е наличната информация към момента, нашата препоръка, от Ваксинациония щаб, ще бъде в тази посока - ваксината да се прилага с повишено внимание в тази възрастова група", каза още Богдан Кирилов.

"Както знаете, до момента препоръката за поставяне на втора доза, която беше направена от Ваксинационния щаб, беше за 70-тия ден. В кратката характеристика има възможност межди 4-та и 12-та седмица. Тоест, до 84-тия ден от прилагането на първата доза има възможност да бъде поставена втората. След средата на месец април се очаква да стартира поставянето на втора доза на лицата, на които е поставена първа - тоест, при удължаване до максимално позволения в кратката характеристика срок, това означава, че към началото на месец май може да бъде поставена втора доза", отбеляза още той.

На този етап не се обмисля смесване на ваксини, каза още Богдан Кирилов и уточни, че за момента се очакват указания от Европейската агенция по лекарствата.

„На този етап все още не се обмисля, тъй като се очакват указания от Европейската агенция по лекарствата. Европейската агенция очаква информация от производителите, за да може да бъде извършен такъв анализ и съответно да има такава препоръка“, отговори Кирилов на журналистически въпрос дали ще се смесват ваксини.

 Ваксината на "АстраЗенека" ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

На този етап не се обмисля смесване на ваксини, каза изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов и уточни, че за момента се очакват указания от Европейската агенция по лекарствата

От категорията

Новите министри: Проф. Стоилов - правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров - здравеопазване

Новите министри:  Янаки Стоилов - правосъдие, д-р Кацаров - здравеопазване, Минеков- култура-1620678198.jpg

Новият външен министър пристига от Дания - посланик Светлан Стоев. Доскорошният ...

11 май 2021 | 06:02

Ръст в броя на новите ковид-случаи - 1078, над 17 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

-1611182783.jpg

Активните случаи намаляват и вече са 42 838, което е сериозен спад с 2043 ...

11 май 2021 | 06:49

Проф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет. Третата вълна отминава

-1593671133.png

До края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при ...

11 май 2021 | 09:19

Дани Каназирева: Парламентът бе използван за предизборната кампания на Мая Манолова

Снимка БНТ-1620713764.png

Разигра се един политически цирк и то без доказателства, коментира депутатът от ...

11 май 2021 | 09:14