Валентин Вацев Снимка: БНР

Протестът е на път да се провали, прогнозира анализаторът

Валентин Вацев: Ако Борисов остане до края на септември, ще построи "Балкански поток" и ще победи

237222 | 20 авг. 2020 | 13:03

Зад завесата на общественото внимание се водят тънки, горещи и нервни преговори за това ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властовите прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат, каза той


Един от основните проблеми пред правителството е дали то ще успее да дострои докрай тръбата, която наричат „Балкански поток“, „Български поток“, а всъщност е „Турски поток“ на българска територия. Това коментира анализаторът доц. Валентин Вацев в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

„Ако Борисов остане до края на септември, той ще успее да дострои газопровода и ще бъде победител. За да бъде спрян, са впрегнати всички усилия.

Първото нещо, което иска Сорос, е бъде спрян строежът на газопровода. Ако съм на мястото на Русия, ще впрегна всички сили, за да помогна на Борисов да дострои газопровода. В момента големите задачи на Доналд Тръмп са далеч от спирането на руски проекти. Той има текущи проекти, които не му дават възможност да се организира за геополитически проблеми. Освен това, Доналд Тръмп не желае конфронтация с Русия. Неговият противник е Китай", коментира Вацев. 

 

"Тодор Живков по свой начин усещаше геополитическите настроения. Бойко Борисов няма този усет. Очаквам в разджуркването, което ни очаква да се появят нови "наследници" на Тодор Живков, който според мен е най-успешният ни политик на 20-и век. ГЕРБ не е партия, а държавно чиновничество, което е към края на политическия си път. Трябва ни генерално разбъркване на политическите елити. БСП трябваше да приеме, че протестите са тема номер 1, а не изборът на нов председател. Аз не мога да си представя бъдещия парламент. Там ще има много малки политически сили и ще се получи нещо като кубчето на Рубик. В момента не виждаме идеологии", каза анализаторът.

 

Вацев подчерта, че Бойко Борисов се оправя винаги в последния момент с някакъв страничен творчески ход. Той може да се опита да постигне договореност със САЩ и Русия. Тогава ще излезе успешно от водовъртежа.

 


В наши дни в България преобладава негативизмът – хората, които движат процесите, могат по-ясно да обяснят и по-конкретно могат да кажат какво не искат, отколкото какво искат.

 

Протестът е на път да се осуети и да се провали поради едновременното наличие на три основни причини, смята анализаторът.

„Първо, координационният субект на протеста се разцепи – там се разделиха на леви и десни и това е гаранция, че процесът няма да завърши успешно. В началото имаше чист морален гняв, който даваше възможност да се надяваме, че нещата ще тръгнат по бързо“, посочи той.

Според него втората причина, поради която протестът ще се провали е, че демонстрантите са били много силни с искането за оставка и „Мутри, вън!“: „Но конкретна програма зад това искане не забелязах“.

„Като цяло тези неща или успяват до 20-ия ден, или като докарат до 43 дни, това означава, че просто е изпуснат импулсът… Протестът премина във фонов режим“, отбеляза доц. Вацев.

 

"Протестът се изчерпва и се превърна във фон. Хората се разделиха на леви и на десни. Всички виждаме на улицата кои са ядрата на тези две групи. Ще бъде ли човек на Сорос премиер, или Бойко Борисов, е въпрос на избор. Аз обаче не мога да избирам между Бойко Борисов и Николай Младенов. Научен съм да не вярвам на социология в  дни на велики разбърквания. Тя играе ролята на инструмент за обществено управление. 


И подчерта, че днешното ръководство в лицето на правителството на Бойко Борисов е деморализирано и наистина е накрая на своя мандат, но това не значи, че те са напълно безпомощни.

 

„С лека изненада забелязах, че за близо седмица успяха да отклонят общественото внимание от насъщните проблеми – протеста – и да го насочат в невярна посока – нова Конституция, Велико народно събрание… А живият протест остана някак си страничен фон. Той не води до необходимите резултати, но това не означава, че правителството няма да подаде оставка", каза анализаторът.

И изрази увереност, че зад завесата на общественото внимание се водят „тънки, горещи и нервни преговори за това, кой все пак да оглави процеса – ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властовите прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат“.

Вацев уточни, че говори за Христо Иванов: „Това са остатъците от СДС, които навремето бяха соросоидални, но не напълно и не изцяло“.

„В момента остатъците на СДС в България са просто хора на „Отворено общество“, които заедно със самия Сорос не бива да бъдат бъркани с Америка“, изтъкна анализаторът.

 

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев може да чуете ТУК

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

,Мама и Аз‘ пази и пълни трезора на нашето национално бъдеще

,Мама и Аз‘ --Mama-i-Az--_1702132856.jpg

Старата мъдрост „здравето е голямо богатство“ е винаги актуална. Днес ...

9 дек. 2023 | 16:40

Полски генерал: Поражението на Украйна ще доведе до краха на Зеленски, той трябва да си иде

Ген. Валдемар Скшипчак-Ot-vatreshnostta-na-Rusiya-kam-fronta-tragvat-voyski--koito-dosega-sa-se-obuchavali--komentira-gen--Valdemar-Skshipchak_1698324742.jpg

"Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде ...

8 дек. 2023 | 14:18

Най-важното

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-Daniel-Mitov--Partnyorstvoto-ni-s-amerikantsite-e-prekrasno--ne-namekvat-za-otteglyane-na-Borisov_1676529733.jpg

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Delyan-Peevski-se-nalozhi-kato-nezaobikolim-faktor-ne-samo-v-DPS--no-i-v-darzhavata_1699726542.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

Става въпрос за "дийп фейк" реклама, която имитира видео с Румен Радев

Опит за измама с фейк видео на президента, информирани са компетентните органи

Румен Радев-Rumen-Radev_1702116943.jpg

Става въпрос за фалшив клип уж на Нова тв, който прави реклама на мним проект ...

9 дек. 2023 | 12:14

ДПС са постоянен факт в политиката, Доган един от най-мъдрите играчи в политиката

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл-Rashidov--Obichah-Borisov--no-sega-ima-koy-da-mu-slyunchi-ushite--vsichkite-mu-gafove-sa-ot-mnogo-akal_1702108894.jpg

Докато министрите на финансите, защото те решават за бюджета, не започнат да ...

9 дек. 2023 | 09:59

Вече се чуват гласове срещу предоставянето на допълнителни оръжия и финансиране на Киев

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Бившият командир на полските сухопътни сили пред Rzeczpospolita

Полски генерал: Поражението на Украйна ще доведе до краха на Зеленски, той трябва да си иде

Ген. Валдемар Скшипчак-Ot-vatreshnostta-na-Rusiya-kam-fronta-tragvat-voyski--koito-dosega-sa-se-obuchavali--komentira-gen--Valdemar-Skshipchak_1698324742.jpg

"Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде ...

8 дек. 2023 | 14:18

Москва се оказа с висока толерантност към жертвите и готова да води дълга война на изтощение

CNN: Наистина ли САЩ не могат да си позволят Украйна да загуби войната?

Украинското контранастъпление разочарова Запада-Ruski-motostrelkovi-chasti-sa-vzeli-oporen-punkt-i-ukrainski-plennitsi-pri-Ugledar_1698837739.jpg

Вашингтон рискува репутацията си на световен лидер и още конфликти, ако се ...

8 дек. 2023 | 12:59