БСП ще трябва да отговори на съществения въпрос - как ще застанат до президент-триморец

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

81194 | 5 май 2021 | 13:59

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през 1988 г. На последните избори ГЕРБ загуби монопола върху ресурсите.


- В навечерието на парламентарните избори, които Радев обяви, че ще бъдат на 11 юли, София ще бъде домакин на Триморието – срещата ще е на 8-ми и 9 юли. Инициаивата ще бъде организирана от назначения от президента служебен кабинет. Може ли да приемем, че така определената дата за вота е удар в гърба на БСП,  или обратно – антируският дух на срещата ще консолидира левицата?
- В тази ситуация БСП ще се опита да осмисли един напълно нов въпрос – как се подкрепя президент, който с голямо желание организира мероприятие по създаването на НАТО-2. Триморието е утрешният ден на НАТО. Тъй като НАТО в днешното си състояние е остатък от други времена, Триморието се явява като продължение на сюжета НАТО. И българските социалисти ще трябва да отговорят на един-единствен въпрос – как се отнасят към натовската характеристика на това мероприятие от гледна точка на подкрепата за президента. Мисля че ръководството на БСП няма да има голяма роля в тази работа. Това ще бъде процес на осмисляне в дълбочина. Предполагам, че ръководството ще премълчи, а социалистите ще проблематизират своята подкрепа за на това мероприятие от гледна точка на подкрепата за президента. Но аз предполагам, че той е направил калкулациите и вече се е примирил с възможните резултати. Работата е там, че подкрепата за всички атлантически инициативи в БСП никак не е голяма. А може и да намалее дотогава. Така че, аз съм съгласен – тук наистина има проблем. С други думи – подкрепата за Радев няма да се увеличи, а по-скоро ще отслабне, когато на масата се постави инициативата Триморие.

- Как ще се отрази на президентските избори тази „проблематизирана подкрепа“ - БСП вече подкрепи Радев за втори мандат?
- Ще намалее подкрепата от БСП. На официално и институционално равнище БСП няма да оттегли подкрепата. Но на съдържателно равнище, на микро равнище, подкрепата от БСП ще намалее. При това ще намалее чувствително. Ще започне процес на разочарование, политическо и идеологическо отдръпване.

-  В същото време ГЕРБ ще извадят срещу Радев „млад, красив, образован натовец“, по думите на Борисов.
- Все пак трябва да видим кой е „младият, красив, образован натовец“. Може да е Александър Йорданов – той е млад, красив и доказан.

- Разбирам шегата ви, но ако говорим сериозно, това може да е Даниел Митов?
- Той също е млад, красив и образован, така е. Шансовете на НАТО и на неговите деривати на Балканите не са високи, както и да ги разглеждаме. НАТО е организация, която вече залязва. И затова който трябва се е заел с разработването на новите пътища на тази организация. Триморието е НАТО от утрешния ден. Подкрепата от БСП за Радев ще бъде проблематизирана, но разбира се, ще зависи колко млад, колко умен и колко образован ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Но дотогава ГЕРБ ще преживее криза, ГЕРБ е вече в криза. Така че подкрепата за условно обозначения „млад и красив“ кандидат на ГЕРБ е спорна.

 

Отсега се видя, че ГЕРБ е една държавно-партийна, номенклатурно-монополистична структура, която за последните десет години успя да монополизира всички ресурси в българското общество. Финансови ресурси, икономически, културни и всякакви други. ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през 1988 г. На последните избори ГЕРБ загуби монопола върху ресурсите. Това още не е краят на ГЕРБ, но ГЕРБ ще трябва да преживее много тежки срутвания и вътрешни разкъсвания. Бъдещето на ГЕРБ ще зависи от това как ще успее да се преустрои от монополистичен в пост монополистичен етап. Във всеки случай ГЕРБ оттук-нататък ще залязва повече или по-малко бързо. Но в момента на изборите за президент те ще трябва да намерят някой много млад, много красив и много умен свой кандидат, който да компенсира загубата на монопола от ГЕРБ.

 

Забелязвате ли как напоследък ГЕРБ надава последен писък – те обрисуват бъдещето на България в духа на онази прословута картина за последния ден на Помпей. Светкавици раздират небосклона, угасналият вулкан Витоша изригва отново, клатят се колоните на НДК и улиците са пълни с полуголи, щуращи се нагоре – надолу софиянци.

 

ГЕРБ преживява историческа криза, която може да се превърне в катастрофа. Така че те наистина ще трябва да изберат някой много млад, много умен и много красив кандидат, за да се противопоставят на Радев. Това не отменя проблема на БСП с факта, че президентът Радев ще бъде проводник на Триморието. Този проблем тепърва ще се обсъжда дълго.

- Ако на втори тур един срещу друг се изправят Радев и кандидатът на ГЕРБ как ще постъпят симпатизантите на БСП – ще се отдръпнат или ще простят?
 - Не, няма да простят, ще има намаляване на обективното равнище на подкрепа за Радев. Освен това, ще се намери някой, който да обясни на симпатизантите на БСП какво е точно Триморието – откровено антируска, яростна натовска структура. Това е опит да се създаде тампонна стена между Русия и Западна Европа. Друг е въпросът за шансовете на това изграждане. Аз не смятам, че те са много високи.

По линията на тази стена има пробиви – Беларус няма да участва, Гърция също няма да участва. Гърция никога не е била елементарна в международните отношения, гърците не могат да бъдат хванати с такива елементарни трикове.

 

Освен това можем да се запитаме доколко искрен и всеотдаен ще бъде президентът Радев, прокарвайки инициативата за Триморието в България. И главно – доколко славянофилската и русофилска държава България ще бъде искрена в участието си в този защитен щит на Западна Европа срещу Русия. Този щит се изгражда не от Западна Европа – не от Франция, Германия и Италия, например, а от САЩ. Мисля че във Франция и Германия няма да бъдат вдъхновени от тази геополитическа китайска стена, която разделя Западна Европа от Русия. Аз силно се съмнявам в шансовете за успех на това геополитическо американско мероприятие.


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47