Странна е идеята да се правят партии в ляво по този начин. Да срутиш къщата, за да изведеш социалистите на палатки

Валентин Вацев: Радев подписа яростен антируски документ и скри това! Прави реверанс в дясно

28428 | 11 май 2021 | 15:44

Президентът е знаел какво подписва и си е направил много ясна сметка как това ще рикошира върху него. Долових в някои публикации днес намеци, че той не е искал това да става обществено достояние


- Точно в деня, в който обяви служебния си кабинет, президентът Радев се оказа в геополитически скандал. Вчера на НАТО-форума на Б-9, в който Радев участва, той е подкрепил антируската декларация, за която обаче пресцентърът на президентството предпочете да замълчи. Знак за какво е това?
-
 Аз бих разграничил тези неща. Първо, президентът ще бъде ненужно обременен с отговорността за служебното правителство. Но това е неизбежно. Всичките слабости на това правителство ще рикошират върху него, но мисля, че той знае какво прави.

Второ, той е бил изправен пред необходимостта да подпише откровен антируски документ на форума на Б-9. Б-9 - това са страните, на които предстои да влязат в Триморския проект плюс Унгария. Те вече са принудени да подписват яростни антируски текстове. Това е логиката на Студената война, която се разгръща пред очите ни и в която България безпомощно затъва поради хатъра на българските русофоби и поради някои особености във вижданията на самия български президент. Както знаем той се пребори и успя да се наложи България да бъде страна домакин на следващата среща на Триморието. Според мен той е знаел какво подписва и си е направил много ясна сметка как това ще рикошира върху него. Долових в някои публикации днес намеци, че той не е искал това да става обществено достояние.

 

(Б. А. Ето текста, под който Радев се е подписал: "Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България", се казва в декларацията.
В публикуваното съобщение на пресслужбата на Радев се говори за "общия ангажимент за модернизация" и за "политиката на "отворени врати" на НАТО".
В декларацията от срещата обаче се говори за "агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България").

- Администрацията на Радев не сгафи ли, като се опита в прессъобщението да скрие този антируски елемент? На националното събрание на ГЕРБ тази сутрин Даниел Митов с удоволствие прочете антируските пасажи на английски и след това ги преведе.
-
 А защо ги е чел на английски? За да повиши езиковата култура на своите съпартийци? Няма нищо изненадващо. Нароченият за главен български атлантист – Митов, който е всъщност главен български соросианец, е действал напълно съразмерно в своята собствена политическа логика. Опитът да се прикрие това означава, че президентът си е давал сметка какво ехо ще произведе тази декларация сред българските леви. Допускам, че българският президент се опитва да разшири спектъра на тези, които го подкрепят в дясно. Работата е там, че българската десница няма дълбоки социални корени. Такива има българската левица, но пък там, както вървят нещата, няма да остане нищо, освен корени.

 

- Служебният кабинет вече е факт, в него виждаме знаково лице от БСП – проф. Янаки Стоилов като министър на правосъдието. Как ще коментирате, г-н Вацев?
- Без да крия своите политически различия с Янаки Стоилов, аз съм доволен, че той заема този пост. Той е доказан юрист. Стоилов е доказано почтен човек. Това, което би ми се искало е той да бъде министър в постоянен, а не в служебно-временен кабинет.

- В кабинета има и знакови лица от десницата, като Стойчо Кацаров и проф. Минеков.
- Мисля, че е рано Минеков да бъде определян като ляв или като десен. Политическата практика на Минеков – такава, каквато я видяхме от миналата година досега, може да бъде определена като дясна, но част от нещата, които той е казвал, спокойно може да се възприемат и в лява перспектива. Така че аз съм съгласен Минеков да бъде какъвто той поиска, но той не е типичен десен.

- Стойчо Кацаров обаче е.
- Без съмнение, той е десен функционер. В присъствието му в кабинета няма нищо изненадващо. Поради задачите си, едно служебно правителство не може да бъде изцяло ляво или изцяло дясно. Служебните кабинети са назначени за определено време с точно дефинирани политически задачи. Тук действа разбирането на президента за политическа целесъобразност. Да си спомним, че един служебен кабинет има за задача да произведе честни избори. Нищо повече. Да приемем, че президентът е знаел какво прави.

- Президентът назначи за министър-председател Стефан Янев, който е тясно свързан с него, докато предишния път той заложи на обществено-консенсусна фигура като проф. Герджиков. За какво е знак изборът му сега?
- Аз се отнасям с дежурно съмнение към всички политици, които са дошли от военни постове. За да стане един военен адекватен политик, на него му трябва много време. Но от друга страна, служебният кабинет търпи такива по силата на архитектурата си. Военният не е добър политик по правило, освен ако не е станал диктатор. Аз виждам тук това, че президентът иска да бъде целесъобразен спрямо задачите на един служебен кабинет.

- Това знак ли е, че Румен Радев лично ще ръководи този кабинет.
- Боя се, че той ще бъде принуден лично да се намесва в дейността на този кабинет, защото българската общополитическа ситуация е такава. Българската общополитическа ситуация е крайно объркана, усложнена, бих казал – дори тревожна. Нека видим резултатите на последните избори, които не ме изненадаха, а по-скоро ме обезсърчиха. Не очаквам и кой знае какви големи изненади и от следващите.

- Може отново да имаме конфигурация, която да не успее да роди кабинет. С това ли свързвате тревожността?
- С това преди всичко, но и с много други неща. В момента ние преживяваме криза не на ГЕРБ (макар че очевидно ГЕРБ е в политическа, управленска криза, предстои да видим как те ще преодолеят кризата или няма да успеят да я преодолеят). В криза е българската политическа класа, тя не е способна да се подели по някакъв съразмерен, приемлив и творчески начин на леви, десни и средни и да произведе новия политически модел, който да бъде по-ефективен, по-спокоен и по-малко кризисен. В много тежка криза е политическата класа като социален феномен. Българската политическа класа вече няколко пъти не успява да произведе необходимите управленски промени. В България има много голяма потребност от това, което теоретиците на френската революция наричат термидор (държавен преврат, който сваля якобинската диктатура – б.р.). И, ако приемем, че в България перестройката е била нежна, кадифена революция, то след всяка революция идва времето на термидора.

- Т.е. на диктатурата.
- Термидорът може да се възприеме като диктатура. Българските политолози гадаят какъв ще бъде изходът от изборите, но аз предпочитам да се доверя на главния политолог на всички времена в европейската история – Платон. Той уверено заявява и доказва, че след всяка олигархия идват времената на диктатурата. България ще трябва да мине през някакъв диктаторски режим.

- За диктатура трябва диктатор. Кой ще бъде диктаторът?
- Диктатурата ражда диктатора, а не обратното. Ще стане както в Аржентина. Аржентинската криза роди Хуан Перон, кубинската криза роди Фулхенсио Батиста, руската криза роди Сталин, да не говорим какво роди германската криза. Диктатурата е кризисно управление, което невинаги се възприема от обществото като насилие. 96% от германците са залагали честно и искрено без насилие на Хитлер.

- Да, той идва на власт с демократични избори.
- Сталин е бил възприеман като баща на народите, а не като бияч и насилник. Психологията на диктатурата изключва налагането на диктатура с открито насилие. Просто в един момент се оказва, че този мил човек действа диктаторски и хората са съгласни с него.
Диктатурата не е непрекъснато пердашене на населението с бухалки. Непрекъснато пердашене на населението с бухалки (т.е., власт не на закона, а на бухалката) е нашият опит от последните десетилетия, но това е опит на една страна, която неуспешно се модернизира. И вместо да се модернизира, приплъзва в бездната на феодално-олигархичния управленски модел, в който ние днес сме. В България няма никакъв капитализъм. Има олигархия от неофеодален тип. За да се появи това, което ние наричахме капитализъм – спокоен, безкризисен, неконфликтен, от творчески тип, трябваше да има в България термидор. Признавам, че аз очаквах Борисов да бъде главният термидорианец, защото на него българската средна класа му гласува доверието си, когато той се появи за първи път на сцената на българската история. Вместо да бъде истински термидорианец, Борисов се оказа обикновен весел герой от българските народни приказки – нещо средно между бай Ганьо и Андрешко.

- Ако се върнем към днешния наситен със събития ден, това, че Радев взима на ръчно управление служебния кабинет, няма ли да му изиграе лоша шега в навечерието на президентските избори.
- Без всякакво съмнение!

- Българските леви тези дни бяха развълнувани от завръщането Жан Виденов в политиката и партията, която според медийни публикации ще прави. Вие бяхте член на Изпълнителното бюро на БСП във времето, когато той беше премиер и председател на партията. Как ще коментирате?
- Това завръщане още не се е състояло. Аз нямам необходимата преценка и точна информация, за да знам какво става там. До миналата година ние с Виденов работихме рамо до рамо в едно и също учебно заведение (Европейският колеж по икономика – б.р.) и се виждахме почти всеки ден. След закриването му м.г. аз нямам никаква връзка с него. Знам това, което прочетох в медиите. Но мога да кажа, че, ако тази нова политическа партия идва, за да обогати българския политически пейзаж и да разнообрази политическата палитра, моето мнение ще бъде строго положително. Но БСП има много странния навик от време – на време да ражда малки партийки на бившите си председатели. Аз не смятам, че българската левица може да бъде обединена около човек. Тя може да бъде обединена само около идея. Според мен всяка нова лява партия, която се появява, трябва някак си да се разбере с останалите леви партии. Аз помня как АБВ на Георги Първанов излезе със заплахи да изтласка БСП от площада на българското ляво. След няколко незначителни резултата АБВ е малка бутикова партия, с която не е невъзможно и коалиция да направиш. Според мен всяка автентична лява партия в България трябва да бъде национално-патриотична, държавно отговорна и бореща се за национален суверенитет. Всяка лява партия днес в България не може да строи социализъм, а трябва да се занимава с буржоазно-демократични преобразования, тъй като главната политическа болест, от която страдаме, е феодализиращата олигархия. Ние трябва да се борим срещу победилия български феодализъм на олигарсите. Затова се отнасям предпазливо към идеята Жан Виденов да прави партия. Искам първо да видя идеите, които ще ги движат. Аз съм против от БСП да се раждат малки председателски партийки, на които първата задача, която си поставят, е да изядат майка си. Вижда ми се безумно да срутиш къщата и да изведеш социалистите на палатки.

 


От категорията

Владимир Талев: С Димитър Талев на терасата в Бистрица: Всеки народ, който се разделя, загива!

Всеки Водител, повел хора, повел цял един народ, трябва да е обладан от обич към тези хора., пропомня Владимир талев дучи на баща си Димитър Талев.-1570632373.png

Цар Самуил и неговата държава водят борба с Византия на живот и смърт. Не може ...

21 юни 2021 | 11:52

Проф. Светлана Шаренкова: Вставай страна огромная!

-1517831377.jpg

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия ...

21 юни 2021 | 11:47

Ръкуването се завръща след 16 месеца на пандемия

-1620473962.jpg

В САЩ, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането ...

21 юни 2021 | 17:41

Кеворк Кеворкян: Всичко е наред - мълчат за народа

-1477587010.jpg

Политиката – или онова, което тук минава за „политика“ – сякаш вече е обречена. ...

21 юни 2021 | 15:13