Валерия Велева

Борисов припомни старата поговорка, че който копе гроб другиму - сам пада в него

Валерия Велева: След срива на доверие Петков и Василев започват черна ПР кампания

59110 | 19 септ. 2022 | 09:58

Кирил Петковв с целия си политически инфантилизъм, съчетан с наранено его и неудържима агресия, дава старт на очернящата кампания.

Валерия Велева-1638786584.jpgБилбордовете на Промяната-Bilbordovete-na-Promyanata_1663543648.jpg

Край на вялата и скучна предизборна кампания.
В последните две седмици преди вота на 2 октомври харвардците включват на високи обороти не срещи с избиратели, а черна ПР кампания. Започва грубо и просташко очерняне на противника.

След срива на доверие в "Промяната" пред публиката ще се развихри кампания на компроматите - черна и мръсна, която цели да няма висока избирателна активност.

БИЛБОРДОВЕ С ЧЕКМЕДЖЕТА И КЮЛЧЕТА

Първите признаци за калташката кампания на „Продължаваме промяната” се видяха през уикенда, когато в София изникнаха билбордове - колаж на чекмедже с пачки и кюлчета до нахилените физиономии на Петков и Василев, под които се набива на очи надписът ТИ ИЗБИРАШ.
Днес двамата извикаха медиите не къде да е, а пред Софийския затвор! За да обяснят, че отново ще арестуват Борисов - този път в комплект с цялата партия ГЕРБ. Нещо за разделение на властите, за демокрация и за правото на съда като последна инстанция? В болното им мислене тези категории не същуствуват.

КОГАТО ЗАГУБИШ БИТКАТА НА ИДЕИ

При черния ПР битката не е между идеи, а между имиджи.
„Промяната” загуби битката на идеи, разочарова хиляди, грубо потъпка закони и Конституция, управлението им бе провал, а холивудската усмивка на Кирил Петков бе заменена от грубото лице на лъжата и измамата. И сега са си внушили, че с черен пиар могат да си върнат загубеното доверие.

Българинът обаче е видял много в тези 33 години: и карта с черепи, и размахана брадва, и мръснишки клипове - и вече е трудно да бъде излъган. Но може да си отмъсти. И бумерангът да се върне там, откъдето е тръгнал. С черен ПР никой не е спечелил.


Интересно е защо тези млади хора, които се вричаха, че ще наложат нови нрави в политиката, че ще бъдат позитивни и ще търсят съгласие, посягат към най-отвратителните прийоми на политическата конкуренция.

„ПРОМЯНАТА” С НЕУДЪРЖИМ СРИВ

Социолозите отчитат задълбочаващ се срив в доверието към „Промяната”, а разликата с ГЕРБ неудържимо расте. Последните социологически данни на „Сова Харис” показват 10% преднина на партията на Борисов пред харвардциите, а за всички анализатори вече е ясно, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. И върху тях ще падне отговорността за съставяне на правителство. А досегашната управляваща коалиция от ПП, БСП и ДБ, които и към настоящия момент подават сигнали, че искат да управляват заедно, не събира мнозинство.

И вината за това е сривът на ПП.

"Ако нямаме мнозинство, отиваме пак избори", отсече Петков, демонстрирайки лудостта - да ни праща до урните, докато ПП не спечели.

Но ПП вече няма да спечели.

 

Болната амбиция на Кирил Петков да се върне отново като премиер се превръща в мираж.

 

И ражда злоба. 

В петък вечерта хората от ръководството на „Промяната” са се събрали, за да обсъдят публикуваните през деня социологически проучвания. Освен това всяка партия прави и собствени сондажи, а за ПП те показвали отчайващ низходящ тренд, който може да ги постави на трето, че дори и на четвърто място.

Това ги е взривило. Загубата е отприщила агресия.

ПЕТКОВ ДАВА СТАРТ НА ОЧЕРНЯЩАТА КАМПАНИЯ

И тогава, по изричното настояване на Кирил Петков, решават да започнат черна кампания срещу ГЕРБ, Борисов и други водачи на листи из страната.
Зад идеята застанала Лена Бориславова, която публично се отказа от депутатството, но присъства инкогнито в щаба на ПП и диктува всички решения на Кирил Петков. Тя измислила билбордовете с чекмеджетата, тя решила да прати Петков и Василев пред Софийския затвор. 


Сбирката е била инфарктна, на моменти скандална, защото сред харвардците не е имало съгласие. Категорично против решението за очерняща кампания застанал водачът на другия лагер в „Промяната” Даниел Лорер.
Според източници на Епицентър.бг Асен Василев не е взел страна, бил е непричом. За него вече се говори, че ще „напусне първи кораба” след очертаващата се катастрофална загуба на ПП.
Дори корифейката в пиара Диана Дамянова, която беше поела Петков и компания на ръчно управление, е била против.

Но никой не е успял да овладее истерията на Кирил Петков. Крещял, заканвал се, искал мъст. За него изборите са като бизнес сделка, която трябва да спечели на всяка цена, без оглед на средствата.
И накрая - с целия си политически инфантилизъм, съчетан с наранено его и неудържима агресия, той дава старт на очернящата кампания.

(Впрочем със същото истерично умопомрачение Кирил Петков разпореди и ареста на Борисов, а после получи кроше от съда.  Явно изблиците на неуравновесения му характер му отреждат присъствие на друго място, а не в политиката.)

 

Билбордовете, които са направени набързо по най-елементарния начин, са пуснати за печат още същата вечер – в петък след полунощ. В неделя първите от тях започват да се качват в София и Благоевград.

В ГЕРБ ИМ ГЛЕДАТ СЕИРА

В ГЕРБ приемат със снизхождение черната кампания, която стартират Петков и компания. Вчера в Ловеч лидерът на партията Бойко Борисов припомни старата поговорка, че който копе гроб другиму - сам пада в него. Нещо повече Борисов призова хората си да не търсят реваншизъм и да работят за единение на нацията, за да бъде извадена държавата от кризста. „И всеки, който си позволи да разединява, трябва да получи шамар от народа. И той ще го получи на изборите”, предупреди Борисов.

От щаба на ГЕРБ заявиха за Епицентър.бг, че няма да отговарят на черната кампания на "Промяната" и ще се съсредоточат в търсенето на решения за ценовия шок и кризите, до които доведе страната управлението на Петков/Василев.

В ГЕРБ обаче се засилват настроенията за пълно разследване действията на Петков/Василев в енергетиката, за газовите комисионни и грешно взетите решения във финансовата сфера, които изправиха държавата до невиждана след времето на Виденов криза. Сондаж на Епицентър.бг показа, че Борисов трудно удържа структурите на партията, които искаг възмездие за чегъртането, за незаконните арести и далаверите, които почват да излизат.

 

А СЛЕД 2 ОКТОМВРИ?

 

Каквато и да е кампанията - тя няма да изненада никого. Проблемът е какво ще се случи след 2 октомври.

Днес всички политически лидери продължават да са в окопна война. Никой с никого не иска да се коалира, всеки сочи противници. Никой не си е взел поука от трите последни провалени парламента. Същите политици, същото мислене, същата агресия, същият блокаж на държавата. Едни мисловни политически джуджета са на път да изпортят за четвърти път държавата.

Ако българинът не им попречи.

Защото още в нощта на вота трябва да стане ясно кой и как ще управлява държавата, а не кой с кого ще се сбие, за да ни прати отново на избори.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане"

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане" --Sova-Haris--GERB-SDS-vodi-s-28-8--PP---18-8--BSP---12-7-_1663317817.jpg

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно ...

24 септ. 2022 | 08:31

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета-1572332645.jpg

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в ...

24 септ. 2022 | 09:23

Елена Поптодорова: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие
(Видео)

Елена Поптодорова Кадър: Нова нюз-Elena-Poptodorova-Kadar--Nova-nyuz_1664029749.jpg

"Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ...

24 септ. 2022 | 17:28

Надежда Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат
(Видео)

Надежда Нейнски Кадър: Нова нюз-Nadezhda-Neynski-Kadar--Nova-nyuz_1664028292.jpg

"Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в ...

24 септ. 2022 | 17:04

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45