Валерия Велева: Днешното решение на депутатите ще бъде политически театър

Решението да не се изпраща оръжие в Украйна означава, че в коалицията е победила линията "Нинова"

Валерия Велева: Днешното решение на депутатите за Украйна ще бъде политически театър

9922 | 4 май 2022 | 09:18

Нито една от четирите партии, които я съставят, не искат разпускането й и отиване на предсрочни избори, което автоматично означава минаване през служебен кабинет на Румен Радев. Това лидерите няма да допустат


Позицията на управляващото мнозинство, която ще бъде наложена днес в парламента, не е изненада. Връщайки се от Киев, премиерът Кирил Петков обяви, че България няма да изпраща оръжия за Украйна, повтори няколко пъти, че Зеленски не иска от нас оръжия, иска да ремонтираме старата имруска  техника. Отделен въпрос е как ще бъде събрана и пренесена в България тази техника, колко време ще трае ремонтът й, по важното е, че при тази ситуация не е необходимо заседание на парламента". Това коментира журналистът Валерия Велева в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Според нея заседанието на парламента е абсолютно безпредметно. И се мотивира: „По силата на българската Конституция парламентът разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея (чл.84 ал.11).  В момента ние не сме в такъв казус и каквото и да решат днес депутатите, то ще бъде  само един политически театър, в който едни политици ще се доказват навън, а други ще дълбаят разломи в обществото вътре в страната“, подчерта Велева.

 

Велева обърна внимание, че решението да не се изпраща оръжие в Украйна означава, че в коалицията е победила линията "Нинова", тъй като лидерът на БСП многократно е декларирала, че ако има думата "оръжие" в решението на НС и по-конкретно в решение на МС, тя и министрите на БСП ще напуснат правителствто. Виждаме, че ПП са приели с необходимата сериозност думите й, и както каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, днес в решението на НС няма да има формулировката за изпращане на оръжие за Украйна.

„Посещението на българската делегация в Украйна е било да „занимаваме Зеленски по време на война да даде формула на Кирил Петков и сие как да спасяваме Нинова и цялата й партия, която работи открито в подкрепа на Москва“, смята Иван Сотиров – бивш зам.-председател на СДС.

Според него също няма смисъл за такова нещо да се събира парламента, но по думите му има няколко въпроса, които стоят със страшна сила.

Първо ремонтирането на тежковъоръжени е по-опасно, отколкото да изпратиш картечници и някакво друго тип леко въоръжение, амуниции. Кога ще се ремонтира, кога ще бъдат доставени тези машини, колко време ще се ремонтират?“, попита той.

По думите му коалицията е имала шанс да се „откачи“ с достойнство от присъствието на Нинова, защото според него тя шантажира едно мнозинство от близо 200 депутати в Народното събрание.

Според мен това заседание на парламента е важно, а защото тезата за това как България трябва да е неутрална, всъщност твърде дълго доминираше българския обществен живот“, посочи политологът Христо Панчугов. „България не само не може да е неутрална вече в тази ситуация, защо е необходимо ние да станем част от големия разговор за това как ще изглежда Европа дори след този конфликт“, обясни той.

Ако ние не видим осмисляне на начина, по който това управление се държи по отношение на темата Украйна, всъщност всяка следваща криза, която предстои, ни поставя пред същия въпрос за темата за неутралитет“, отбеляза Сотиров.

 

Велева обърна внимание, че цялата "парламентарна операция" днес има една единствена цел - спасяване целостта на коалицията. Нито една от четирите партии, които я съставят, не искат разпускането ѝ и отиване на предсрочни избори, което автоматично означава минаване през служебен кабинет на Румен Радев. Това лидерите няма да допустат дори с цената на ново управление в тази парламент във формула, която днес би изглеждала абсурдна, намекна Велева.

Според нея е недопустимо размяната на обидни реплики между президента и правителството, което наблюдавахме и при кабинета на Борисов. Но ако тогава това беше обяснимо с оглед на факта, че Борисов и Радев бяха политически противници, то днешният разлом между "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1 е разлом между баща и синове.

 

"Радев създаде ПП, той ги наложи във властта, и ако днес ги нарича "шарлатани", то тогава той какъв е, попита Велева.


"Щом президентът обвинява правителство в служба на чужди интереси, то трябва да ни осветли и чии са тези интереси. При него идва цялата информация от службите. Ако не го направи, то влизаме отново в полето на махленската политика и размяна на политически удари под кръста", каза още журналистът.Валерия Велева: Днешното решение на депутатите ще бъде политически театър

Нито една от четирите партии, които я съставят, не искат разпускането й и отиване на предсрочни избори, което автоматично означава минаване през служебен кабинет на Румен Радев. Това лидерите няма да допустат

От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:37

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31