Валерия Велева: Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът

Проблеми, наслоявани в последните 30 години, буквално взривиха ноемврийския вот на 2021 г

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

73393 | 24 ноем. 2021 | 17:21

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА РЕВОЛЮЦИЯ, която сложи КРАЙ НА ПРЕХОДА и отвори врата за нов период, в който постепенно ще се разделяме с онова минало, в което се спъна крехката ни демокрация.


Изборите - редовни президентски и извънредни парламентарни - отминаха и резултатът е красноречив.
Разбита партийна система; огромен брой хора, загърбили политическия процес в страната; политически елит извън борда; недоверие към институциите; общество, разядено от омраза, агресия и противопоставяне; объркана нация, без обща кауза и идея за бъдеща перспектива.
Проблеми, наслоявани в последните 30 години, буквално взривиха ноемврийския вот на 2021 година.


Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА РЕВОЛЮЦИЯ, която сложи КРАЙ НА ПРЕХОДА и отвори врата за нов период, в който постепенно ще се разделяме с онова минало, където се спъна крехката ни демокрация.

Резултатите от вота показаха края на едни и началото на нови обществени процеси, върху които ще се гради бъдещето ни.

Първо - отмират класическите партии, които досега диктуваха живота на избирателите. Идеологическото противопоставяне изчезва и на негово място се настанява прагматизмът, минаващ през бизнес-интереси, опаковани като политически платформи. Кризата на политическата система накара едни и същи маси хора да гласуват за две взаимно изключващи се като идеология и програми политически сили.

Второ - хората отказват да слушат партийни лидери, които се карат; които са застинали в политическите си ежби; които са омръзнали дори на себе си. Хората са уморени от омраза и не искат да следват поведението "анти-". Искат да виждат нови ведри, усмихнати лица, които говорят позитивно, които показват някаква перспектива, дори и приказна и недостижима да е тя. Пред машините за гласуване победи предчувствието за добрия живот, а не замерянето с постигнатото досега. Приказката за бъдещето захлупи отчета за миналото. Хората гласуваха за „Има такъв народ” и „Продължаваме промяната”, защото те дадоха заявка, че ще махнат Борисов.

Трето - младото поколение избиратели поиска да види реализирали се в живота нови водачи, които да им бъдат пример и стимул. И ги намери в лицето на "Продължаваме промяната". Наблюдаваме ГЕНЕРАЦИОННА ПРОМЯНА на българската политика.

Четвърто - президентът Радев се превърна в стимулаторът на тези процеси; в трамплинът, който изведе незвестнитe и неопитни младоци на политическата сцена и каза на избирателя: Ето, тези са! Оттам нататък те си свършиха работата - без никакви скрупули, следвайки единствено целта си - властта.

„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" - ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ГЕНЕРАЦИОННИЯ "ПРЕВРАТ"

"Продължаваме промяната“ не е партия в класическия смисъл на думата, тя е политически проект на хора, които следват своите бизнес-интереси и които ще ги реализират чрез властта. За тях няма ляво, няма дясно. Реполитизацията на политиката, която виждаме в глобален план, пристигна и у нас. В политиката умело ще се предлагат продукти - добре опакавани, без особено съдържание, но пък идеално промотирани. Изгрява новото поколение политици на глобализма, които са чужди на традиционните ценности като род, родина, семейство, корени. За тях Македония е бизнес-път до Скопие, а не чий е цар Самуил.

Веруюто им е - историята като минало не може да пречи на бъдещето като бизнес. Това е нов модел на правене на политика, който ще залегне във всички сектори на живота - образование, култура, икономика. Политиката на корпорациите ще определя политиката на партиите. 


Изборите отвориха вртата на МОДЕРНИТЕ НОВИ ЛЕНИНЦИ, за които властта се взима, за да се консумира, без оглед на идеологеми. Кирил Петков и Асен Василев като образи и поведение ще бъдат матрицата, по която ще бъдат налагани бъдещите водачи в обществото - позитивни, напористи, рисувачи на красиво бъдеще. Те са олицетворение на ГЕНЕРАЦИОННИЯ "ПРЕВРАТ", който се извърши у нас тази есен. Те ще поведат изцяло нова генерация политици, които ще бъдат спирачката пред опитите на миналото да се върне. Само след седмица в сградата на Съединението ще влезе най-младият парламент след демократичните промени у нас - депутати със средна възраст около 40 години, 1/10 от които са под или малко над 30 години.  Не случйно в деня на вота, призовавайки да се гласува, Радев заяви: "Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще", поставайки ясно вододела "минало-бъдеще".

 

Изключително важно е, че зад Василев/Петков стои могъща външна сила, която умело ги направлява и която ще прокара чрез тях своите интереси в България. Можем да предположим, че Кирил Петков е бил внимателно избран и старателно подготвян за отговорната си мисия далеч, преди да се появи на политическата сцена у нас. Менторите му просто са чакали подходящия момент на тотален срив на политическото у нас, за да го катапултират на "благодатната" обществена почва. И той на мига пусна корен. Безпардонното му поведение спрямо закони и конституция е знак, че в момента се ползва с огромна външна протекция. 


И Петков, и Василев показват засега устойчивост в реализирането на целите. В започналите преговори по политиките те държат лично и единствено юздите на целия процес, демонстрирайки гъвкавост, консенсусно поведение и умело направлавайки вижданията на другите три партии, така че да се стигне до общо решение. Петков се оказва отличен комуникатор, а Василев - задълбочен познавач на финансово-икономическата база на държавата. И двамата демонстрират поведение на бъдещи властелини на държавата - всички икономически лостове са овладени още докато бяха служебни министри - НАП, ДАНС, Митници и други подобни структури са под техен контрол.

Около двамата вече започва да се формира нов мащабен политико-бизнес кръг, част от неговите представители се осветиха: "Еконт", братя Бобокови. Постепенно този кръг ще изтласка на заден план кръга "Капитал" на Иво Прокопиев, който също отива в миналото.

 

В България предстои ново преразпределение на икономическите ресурси и Петков/Василев ще са основните двигатели на този процес. Не случайно в дебатите по политиките за бъдещото правителство всички играчи подчертават, че готвят програма за цял мандат, а не за година-две. И залагат онези параметри, които да им гарантират този мандат. Ще сме свидетели на свръх представителство на интересите на едно икономическо малцинство и минимално представителство на интересите на огромното социо-икономическо мнозинство, но това няма да доведе до социална революция.

 

По силата на тази диспропорция ще виждаме лесно формиране на кабинети и много хора ще имат натрапчивото усещане, че когото и да изберат, ще бъде едно и също.

"Продължаваме промяната" все още е неустойчив откъм структури проект, но поне докато не изпълни своята мисия по разграждане на стария политически модел, няма да изчезне от политическата сцена.

Решаващи за формацията ще са местните избори. Ако ПП не заеме солидни позиции в местната власт, може да последва съдбата на НДСВ. На Петков/Василев им предстои тест за политическа зрялост, за да покажат нивото на уменията си да реализират политическата тежест, с която ги натовариха избираателите. Ако не успеят, не просто ще станат свидетели на собствената си политическа смърт, но ще отключат възможността силите на статуквото да получат своя реванш. В това отношение ИТН и Слави Трифонов са им нагледен пример, на който не трябва да подражават.

ГЕРБ БЕЗСЛАВНО СЛИЗА ОТ ВЛАСТ

Ако в ГЕРБ не настъпят коренни промени в поведението на партията и на нейните водещи говорители, нищо добро не я очаква. Засега такива индикации не се забелязват. Екипът около Борисов е застинал в позицията на безкритичност към собственото си поведение и атаки към новите, които ще ги заместят във властта. И по време на вота, и след това ГЕРБ не роди нито една нова идея или кауза.  Макар и първа политическа сила, негативизмът и омразата към ГЕРБ трайно заседна в обществото, а в самата партия не правят нищо, за да тушират напрежението към тях.

 

Те не признаха грешки, не се извиниха на българите, не се покаяха, не намериха път към обществото, извън своите най-върли фенове. Но и сред тях зрее недоволство. Борисов пропусна шанса преди две години да се оттгели с достойноство от властта; сега чекмеджето и кюлчето ще повличат и него, и ГЕРБ само надолу. От обкръжението му не извадиха нови необременени лица, сърдитите физиономии отблъскват с всяка публична поява.

 

Грешка е, че бившите министри отново са в парламента, където ще бъдат обект на яростни атаки. Ще им бъде отнето дори правото на нападение. Дългата политическа хегемония на ГЕРБ произведе ситуация, в която изчезна всякакво политическо доверие между партиите и политиците. Рубиконът за ГЕРБ ще бъдат местните избори след две години, когато една част от кметовете на ГЕРБ ще бъдат сменени, а друга - ще склонят глава пред новите управници. Местните структури, на които се крепи фармацията и местните феодали, които карат хората да гласуват, ще бъдат обезкръвени откъм финансов ресурс.

 

ВЛАСТТА ИЗТОЩИ БЕЗВЪЗВРАТНО ГЕРБ. Партията слиза безславно от властта. Унизена и омаскарена. Балонът "магистрали" ще се спука зловещо и ще срине в прахта най-голямата гордост на Борисов.

Най-дълго управлявалият политик в постоталитарната история на България напуска политическата сцена не като своята посестрима Меркел, а като предшествениците си Виденов и Костов. Борисов позорно загуби войната с Радев. Историята помни победителите и е жестока към победените.

БСП С НИНОВА И БЕЗ НИНОВА ИЗЧЕЗВА

БСП си отива, независимо кой ще бъде нейният лидер. С Нинова и без Нинова тя никога повече няма да бъде голямата партия. Смазана от ГЕНЕРАЦИОННИЯ си проблем, изтощена от вътрешно-партийните ежби, разкъсвана от амбиции на несъстояли се лидери, БСП ще продължи да крета, без да носи енергията на истинска левица. Перспективата пред нея е мрачна - най-лошото е, ако бъде раздробена, след което ще последва съдбата на СДС - крилца и перца ще се борят за левите избиратели в убийствено противопоставяне. Ще се роди нещо ново при тази непредставеност на големи групи хора, но то ще е ерзац.

 

Проблемът на БСП е, че не успя да вдигне българските граждани, не направи тя протестната вълна, не убеди обществото, че именно тя изнесе битката с ГЕРБ. Бодряческите приказки как БСП е единствената алтернатива не се сбъднаха. Имаше разминаване между представите и действителността. Нинова беше разпъвана на кръст от свои и чужди, издържа на всички атаки, но единството на партията се разпада пред очите ѝ. Енергията, която се вдигна през лятото на 2021, не даде енергия на БСП, макар че и тя бе на площада. Стогодишното минало на БСП тежи ужасно на нейното настояще и ще е спънка за бъдещето ѝ. Пропадането на партията показа, че има нещо сгрешено. БСП изгуби компаса. Идва нова политическа епоха, а столетницата се оказа застинала в миналата.

РАДЕВ - ФАВОРИТ И НА ЛЕВИЦАТА, И НА ДЕСНИЦАТА

Румен Радев спечели категорично, макар и загубил 500 000 избиратели от вота преди пет години. Забележително е, че той се появи като фаворит и на левицата, и на десницата. За Радев гласуваха 96% от социалистите, 70% от "Да, България", 91% от симпатизантите на „Продължаваме промяната“, над 80% от хората на ИНТ и дори 72% от привържениците на „Възраждане“. И точно тези формации, без "Възраждане", станаха водещи водещи за съставяне на редовно правителство. Ниската избирателна активност не е оценка за конкурентите в президентския вот - тя е оценка за цялата политическа класа, която в последното десетилетие издълба ужасяващата пропаст между себе си и избирателите си. Новото при тези избори, че въпреки отчайващата активност, те започват да променят политическия ландшафт. И Радев може да си припише заслуга за това.

 

В същото време той трябва да е наясно, че за него гласуваха само милион и половина от българите, другите не намериха причина да отидат до урните. Този факт няма значение за историята, но за утвърждаването на политика Радев е изключително важен. Той е първият демократично избран президент с най-ниска подкрепа. И този факт не може да бъде пренебрегван.

 

Радев трябва коренно да промени тактиката и поведението си в следващите пет години. Да, той вече няма да има враждебно правителство пред себе си; няма да има премиер, с когото да води война; но мълчаливият отказ на 4 милиона българи да го припознаят като лидер не е за подценяване. Хората, които не са гласували за Радев, са граждани на България и президентът трябва да работи с тях и за тях.

Не би трябвало да очакваме, че Радев ще влезе в ролята на "аплодиращия президент", безкритичен към правителството, създадено с негова протекция. Но се надяваме да видим другия Радев - израстнал политик и държавник, който влиза в историята като модератор на промените, които предстоят. На него му предстои изпитанието - истинският диалог с обществото, което трябва да стане негов партньор в обществената трансформация. 

И КАТО ОБОБЩЕНИЕ

Промяната е факт. Но тя се споделя засега от едва 1/3 от обществото. Докато нейните носители не покажат посоката, в която ще вървят, останалата 2/3 от българите ще бъдат скептични.

 

Победителите трябва да свалят розовите очила. Те ходят по жарава. Времената са трудни и има много задачи за решаване. Обществото никога повече няма да търпи управници по 10-12 години на власт. Това вече е абсурдно. Правителство с цял мандат - ще е истинско предизвикателство.

Хората няма да търпят нито байганьовщина, нито вносно високомерие. Обедняването на българския народ ще продължи и това ще роди следващата политическа бомба. Ако новата политическа генерация не осмислили тази опасност.

 


Еврохолд

От категорията

Алена: Главчев е дарен с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа

Алена: Главчев е дарен е с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа-Alena--Glavchev-e-daren-e-s-barz-i-ostar-um--vnasya-red-v-haosa--umel-e-v-rutinnata-rabota_1712845383.jpg

Вибрацията на личната година им носи изискване за съдбовно подчинение, за ...

11 апр. 2024 | 17:17

Георги Марков: Защо Александър Сорос иска свои главни прокурори в България и в Унгария?

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ще успее ли Сорос в Унгария? Абсурд - още 1956 г. УНГАРЦИТЕ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ...

11 апр. 2024 | 18:04

Responsible Statecraft: Украйна рискува да загуби войната - и мира

-Ukrainskite-sili-izpitvat-ostra-nuzhda-ot-snaryadi_1710443272.jpg

Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от съветско ...

12 апр. 2024 | 19:22

Мирела Костадинова: Иван Димитров е първият български художник, който излага творби в парижки салони

Автопортрет на Иван Димитров-Avtoportret-na-Ivan-Dimitrov_1712917064.png

Малцина знаят, че той полага основите на битовата живопис в България като жанр ...

12 апр. 2024 | 13:16

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20