Валерия Велева

Пускането на Борислав Сарафов в окото на медийния прожектор бе абсолютна грешка

Валерия Велева: Кой и защо манупулира по темата за "атентата срещу Гешев"?

40650 | 5 май 2023 | 15:54

Само категоричното оборване на лъжи и внушения може да върне доверието към прокуратурата и към самия Гешев по отношение на инцидента, който той претърпя и който вече се превръща в скандал


- Гешев е пътувал сам в джипа с охраната си, назначена му от НСО, и не е бил с членове на семейството си по време на атентата срещу него.

- Маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам.

- Щетите по бронираната лимузина, в която се е возил Гешев, след взрива са незначителни.

- Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Този взрив не е можел да пробие в купето.

- Прословутият израелски експерт, който бил заведен на местопрестъплението, е пристигнал в България два часа преди да избухне бомбата.

Това каза днес от парламентарната трибуна вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос от депутата Атанас Атанасов. И обърна с хастара наопъки цялата постановка по темата "атентат срещу Гешев", изградена в последните 5 дни от следствието.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече информацията, споделена от Демерджиев, шокираща. Нинова призна, че по човешки е смутена от чутото. Объркана е и Десислава Атанасова: "За нас беше шокиращо, защото до този момент всички изявления бяха в тази посока, че семейството на главния прокурор са присъствали в автомобила и са били застрашени. Не е приятно между институциите да има такива недоразумения".


Изнесеното от Демерджиев влиза в крещящо противоречие с информацията, подавана от НСлС от първите часове на инцидента, станал на 1 май в 11,45 на пътя София - Самоков край село Ковачевци, та до днес.

Ако трябва да бъда по-директна - Демерджиев фактически уличи в лъжа Борислав Сарафов и то от най-високата трибуна в държавата. Което не е добре не само за МВР и за НСлС, но и за самата държава - защото тази недостойна неразбория се гледа от всички наши партньори и удря по и без това замърсения образ на страната ни. Казусът е достатъчно чувствителен, за го превръщаме в бейзболна топка между враждуващите институции.

И само категоричното оборване на лъжи и внушения може да върне доверието към прокуратурата и към самия Гешев по отношение на инцидента, който той претърпя, и който вече се превръща в грозен скандал.


Евентуална Лъжа първа.
ГЕШЕВ Е БИЛ В КОЛАТА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ.
Информацията за това бе подадена първо от Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на НСлС, който в напоителните си тв изяви на 1.05.2023 г казва с пълната убеденост: "Очевидно покушението е професионално направено и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както Иван Гешев, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време по този път“. Тази версия я повтори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, изразявайки съчувствие ден по-късно.


Днес се оказва, че "съчувствието за семейството" е било излишно, защото Гешев е бил сам. И изникват парещи въпроси.
Кой и защо вкара образа на "децата, потърпевши от атентат срещу бащата"? Самото деяние "взрив срещу главния прокурор" е достатъчно зловещо и дискредитиращо държавата. Ако децата не са били с бащата, защо и кому е било нужно да се нагнетява обстановката? Да, този елемент от предполагаемото покушение внася чувствителна лична емоция, която създава съпричастност към потърпевшия. Но да сложиш образно казано децата си под гумите на колата, за да предизвикаш съчувствие към собствената си персона - не ми се връзва с нормалната човешка логика. Самият Гешев бе цитиран от медии в деня на взрива, като думите му в широкия контекст внушаваха, че е бил придружаван от семейството си и той се е притеснил за децата си. Ако това не е било вярно, ако е бил цитиран неправилно, защо не дойде опровержение?

Сарафов заяви, че след атентата се е чувал през 15 минути с Гешев. Не го ли е питал кой е пътувал с него или се е доверил на медийни публикации? Възможно ли е шефът на Следствието да пропусне тази подробност и ако е установил, че в медиите има неточности, защо не ги е опровергал? Защо остави 5 дни в обществото да витае съмнението, че Гешев е бил с децата си в този ден? 

 

Сега след официалното опровержение на това внушение само и единствено Иван Гешев - бащата и Иван Гешев - главният прокурор е задължен да даде обяснение пред обществото.

Евентуална Лъжа втора.
ГЕШЕВ СМЕНИЛ МАРШРУТА И КОЛАТА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ
В първите часове на 1 май от следствието заявиха, че Гешев е сменил маршрута си в последния момент, както и автомобила си. Днес Демержиев оповести, че "маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам". Защо обаче Гешев е сменил колата "в последния момент"? Какво е изисквало това след като отива на събитие на млади прокурори в Боровец? И за това събитие нищо не разбрахме.

"Някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита. Главният прокурор е бил мишена, която да бъде убита", ниже упорито Сарафов и ни кара да настръхваме.  Кой е следил маршрутите? Ако главният прокурор е бил мишена, какво правят службите в държавата? За какво им плащаме, ако не могат да опазят живота на един от най-овластените хора в държавата? Извикани ли за шефовете на ДАНС, на контраразузнаването, разпитани ли са? Гешев напоследък се оплаква, че е обект на интервенция от мафията. Ами в неговите ръце са всички атрибути за справяне с тази мафия!

На втория ден от инцидента от НСлС намекнаха, че има изтичане на информация от НСО и че само 6 души знаели за маршрута. Кога и как е било решено Гешев да пътува точно по този маршрут са въпроси, които също нямат официален отговор, а са от съществено значение за отговора на други ключови въпроси - колко време са имали извършителите за подготовка и реакция и за колко време е било планирано и поставено взривното устройство.

Евентуална Лъжа трета
ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО Е БИЛО ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА УБИВАНЕ НА ГЕШЕВ
Взривното устройство е било предназначено за убиване, а не за сплашване, обяви Сарафов. "Мненията на всички експерти са, че металните сачми са поставени, за да убият пътуващите и че взривът е заложен като засада - на място, където автомобилът намалява скоростта", казва шефът на следствието преди да влезе на извънредното заседание на кабинета, свикано от премиера Донев заради атентата срещу главния прокурор. "Този взрив не е от естеството да проникне и да преодолее бронята на този автомобил и да убие главния прокурор", опроверга го днес министър Демерджиев. Кой казва истината?

Евентуална Лъжа четвърта
ИЗРАЕЛСКИЯТ ЕКСПЕРТ ВЪЗХИТЕН ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА АТЕНТАТОРА, НАРИЧА ГО "ЗЪЛ ГЕНИЙ"
"Израелският специалист, с когото работим, изрази възхищението си за професионализма на извършителя. Говорим за зъл гений!", казва на 2 май в 10.50 Сарафов. И тук следват въпросите, на които до този момент няма отговори: Кой е този специалист? Каква е неговата експертиза? Кой го е поканил? Защо е кацнал в България 2 часа преди самия "атентат" и веднага е заведен на терена, както обяви днес Демерджиев. Как и по чия заповед е допуснат веднага до мястото на взрива? Кой го е съпровождал? С кой от криминалистите е работил? И в каква степен неговите констатации могат да се приемат за адекватни, така че върху тях да се гради тезата за покушение срещу главен прокурор на държава-членка на НАТО и ЕС? 

Лидерът на БСП и бивш следоветел Корнелия Нинова поясни, че не е допустимо на мястото на инцидента да бъде допускан чуждестранен експерт още в първите часове, освен ако не е вещо лице, което има право да прави експертизи и огледи. Случайно дошъл експерт не може да отиде на местопрестъплението и да прави оглед, без той да е в списъка на вещи лица, които правят експертизи.
В последното си извънредно изявлнение (3 май) зам.-шефът на НСлС Ясен Тодоров заяви, че "експертът от Израел, за който съобщи Сарафов, не е участвал в огледа, но се е запознал визуално със случая и е изказал само предложения". E, кой казва истината и кой лъже и защо?

Не се наемам да коментирам в детайли всички технически аспекти на взрива и неговото поражение, тъй като има достатъчно компетентни по темата.

Същественият обществен проблем в този скандал се създаде от разноговореното от страна на овластените по темата институции и мълчанието на самия Иван Гешев.

Пускането на Борислав Сарафов в окото на медийния прожектор бе абсолютна грешка, защото той замърси терена с внушения и манипулации, които вече се стоварват на гърба на Иван Гешев.


Присъствието на висши представители на НСлС пред камери и микрофони и буквалното им "плещене" по казуса създаде водевилен характер на случилото се и фактически компрометира разследването. Дали това умишлено и се направи, за да се навреди на Гешев или просто е израз на професионална недостатъчност на екипа - ще се разбере скоро. Но резултатът е един и той е доста неприятен - прокуратурата и НСлС имат съществен принос за наслагването в обществото на тезата за "инсценировка" на вривяването на "кортежа на главния прокурор". Впрочем - още не е известно дали е кортеж или са били само пилотна кола и автомобилът на самия Гешев.

От Прокуратурата и НСлС многократно подчертаха, че "този случай се употребява политически от хора, които нямат никакви познания относно разследването на престъпления". Да, имат основаниия да изразяват недоволство в тази насока.

Но когато най-висши представители на Следствието в същото време показват незадоволителни професионални познания, когато се опитват да правят внушения, които се разминават с действителността, когато на върха на Следствитето си служат с откровени лъжи, обществото има право да задава въпроси и да търси истината.

 

И ако тази истина се прикрива или се злоупотребява с нея - проблемът става сериозен. Защото когато говорим за морал - той трябва да се спазва най-вече от държавниците.

 

Иван Гешев досега е показал достатъчно мъжество да се изправи срещу противниците си. Е, точно сега е недопустимо да се крие зад заместниците си и да остави манипулациите да се превърнат в лавина, която да го захлупи.

 

 П.П. Един час след публикуването на тази статия директорът на Националната средствена служба Борислав Сарафов призна в официално позиция, че е излъгал пред цяла България, че главният прокурор Иван Гешев е пътувал със семейството си в деня на взрива срещу служебния му автомобил. Вината за "заблуждението си" Сарафов хвърли върху самия Гешев с мотива, че бил подведен от думите му, че е "притеснен за децата си". Сарафов намери сили да признае това едва на петия ден от инцидента и то след като вътрешният министър Иван Демерджиев обяви от парламентарната трибуна, че Гешев е пътувал сам в колата си и така уличи Сарафов в лъжа.

 

Точните думи на обяснението на Сарафов са: "Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си."

 

Е, какъвто е шефът на следствието, такова ще и разплитането на тази доста неприятна история.


От категорията

Една година на лъжи по темата

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"-Siymor-HARSh--Koy--kak-i-zashto-vzrivi-traboprovoda--Severen-potok-_1695768942.jpg

Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не течеше към Германия през ...

27 септ. 2023 | 01:53

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

Първан Симеонов-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална ...

26 септ. 2023 | 10:42

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Евгений Кънев: Невъзможно е за 1 месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол

Евгений Кънев Кадър: Нова тв-Evgeniy-Kanev-Kadar--Nova-tv_1695831016.jpg

Намаленият ДДС за ресторантите беше временна мярка, която трябваше да отпадне ...

27 септ. 2023 | 19:09

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09