Валерия Велева: Във време разделно Лили Иванова се е превърнала в лидер, който владее емоциите

Публиката натоварва образа на поппримата със стремежа за единение

Валерия Велева: Във време разделно Лили Иванова се е превърнала в лидер, който владее емоциите

28497 | 27 апр. 2021 | 15:08

Лили се е превърнала в част от кода на съвременния българин, който вътрешно се стреми към хармония, но не я намира в ежедневието си, изпълнено с ежби и противоборства.


През уикенда БНТ отбеляза рождения ден на поппримата Лили Иванова с два едночасови концерта - 55 песни, изпяти от нея от 1961 години до днес, звучаха в родния ефир като ярко културно свидетелство за истинските стойности, които са еднакво жизнени и необходими, независимо в каква епоха са създадени. Жестът на БНТ бе изключение - за първи път националната телевизия чества една звезда с две поредни издания.
Публиката не спести адмирациите си:

"Велика !!!! Изпратена от Бог ! Божествена ! Колос!".

"Тя е феерия! Мъничка, прозрачна, но силна! Вечно млада по дух с перфектна визия".

Личният празник на Лили бе съпреживян от нейните почитатели, които я затрупаха с цветя и възторжени писма.

Лили вероятно е единствената родна звезда, която получи букети едновременно и от президента Радев, и от премиера Борисов, от сини и червени политици, от хора, които извън нейната сянка, са яростни противници. "Поне един голям артист да е способен да обедини всички в България!", не скриваха доволството си феновете ѝ.

"Политиците идват и си отиват! Повечето от тях заслужават презрението и възмущението ни! Вашият принос в изкуството е вечен и неоспорим!", отбелязват в социалните мрежи.

На стената ѝ във Фейсбук се изливат реки от възторзи, взрив от обич и преклонение: "Всичките цветя на света няма да стигнат да изкажем благодарността си за таланта, за постоянството, за перфекционизма - и всичко това, което прави песните на Лили Иванова вечни..."

Картината на художника Васил Горанов, който я нарисува в цял ръст в ефирен сребърен тоалет, е събрала над 500 000 гледания, близо 60 000 са харесали поста ѝ "СЪБОТА ВЕЧЕР, рожден ден с приятели", повече 5 000 са коментарите. Всяка нейна дума се споделя от хиляди, всяка снимка се шерва.


Лили е не само попикона, тя е пример за подражание: "Ако мога да седна срещу нея бих я поздравила за силата, която има да пребори времето и да я питам, как е успяла да го стори. Аз също не мисля за възрастта, не ме интересува, дори някой да ме пита на колко съм. Важно е всеки ден да се живее с усмивка и от всеки миг да вземеш най-доброто за себе си. Лошите мисли унищожават най-вече самия тебе. Обичам успелите хора, каквато съм и аз знам какво се крие зад това -точни цели, работа и дисциплина. Така бих се радвала в един ужасен момент от живота ми да се докосна до твоя свят ,Лили. Бъди здрава!", пише нейна почитатателка.

Стотици хиляди българи имат нужда виртуално да си говорят с нея и го правят, защото искат да споделят положителната си емоция: "Напълно заслужени поздравления и цветя за любимата ни певица! Едва ли биха стигнали, ако всички Ваши почитатели можеха да Ви дарят цветя на този ден! Но нищо не пречи да Ви даряваме непрестанно с нашата несекваща обич и възхищение от бликащата енергия, талант, стремеж да сте в крак с времето, от магнетизма Ви на сцената! Бъдете здрава и благословена, още дълги години ни радвайте с песните си! Обичаме Ви!!!".

Много съм писала на Лили. За феномена, за твореца, за изпълнителката, която 60 години вече е на върха. Единствената, устояла на времето, на интригите, на злобата, извисила се върху един-единствен пиедестал - публиката, за която тя е "нашата опора и вдъхновение".


И всеки път, когато срещна този възторг, си казвам: българинът е жаден за позитивната емоция, за положителния пример. Българинът си иска кумира, който да го вдъхновява, иска си личността, с която да се съизмерва: "Вие сте една сбъдната мечта".

Да, Лили му дава търсеното изживяване с песните си.

Но не е само това.
Времето показва, че Лили е много повече от изпълнителя с божествен глас, който те кара да изтръпваш, когато го слушаш. Лили не е само перфектната визия, не е само пример за див работохолизъм и стремеж към перфекционализъм.

Има и други певци, които публиката обича, но Лили е една.
Тя пее много, говори малко и владее милиони сърца.

Защо?

Във време разделно, когато всеки мрази другия, а политиците смразиха цялата нация, публиката натоварва образа на Лили със стремежа за единение - тя е онзи фокус за общност, от който поколението има нужда. Не е високопарно, не е измислено.

 

Без да усетим дори, Лили се е превърнала в част от кода на съвременния българин, който вътрешно се стреми към хармония, но не я намира в ежедневието си, изпълнено с ежби и противоборства. Вижда я в тази, която е издигнал на пиедестал. И затова я боготвори.

Лили е неговият съвършен свят, неговата сбъдната любов, неговата обич и всичко хубаво, което извира от тази емоция. 

Самата Лили дори не подозира за тази духовна трансформация, в която нейната личност е въвлечена. Тя мисли за сцената, за песните си и за творческите изненади, които трябва да поднесе. Дори и днес, когато завесата е спусната, Лили не е в покой - тя е в стихията си, заредена с енергия за утре, с планове за бъдещето. Готова, във въpxова фоpма, с мисълта, която я изгаря - какво ще каже публиката, как ще я приеме. Затворена в себе си, Лили е една вселена, в която Бог е изсипал цялата си мощ за съзидание, любов и красота. И тя излъчва това послание. Хората го усещат, това им действа като магнит. И я следват.

 

 

Във времето на липсващите лидери, духовни, политически, обществени, Лили се е превърнала в лидер, който владее емоциите.
В това е нейната сила. Огромна сила.
И тази Цветница отново го ни показа.


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10