Валерия Велева: Във време разделно Лили Иванова се е превърнала в лидер, който владее емоциите

Публиката натоварва образа на поппримата със стремежа за единение

Валерия Велева: Във време разделно Лили Иванова се е превърнала в лидер, който владее емоциите

29182 | 27 апр. 2021 | 15:08

Лили се е превърнала в част от кода на съвременния българин, който вътрешно се стреми към хармония, но не я намира в ежедневието си, изпълнено с ежби и противоборства.


През уикенда БНТ отбеляза рождения ден на поппримата Лили Иванова с два едночасови концерта - 55 песни, изпяти от нея от 1961 години до днес, звучаха в родния ефир като ярко културно свидетелство за истинските стойности, които са еднакво жизнени и необходими, независимо в каква епоха са създадени. Жестът на БНТ бе изключение - за първи път националната телевизия чества една звезда с две поредни издания.
Публиката не спести адмирациите си:

"Велика !!!! Изпратена от Бог ! Божествена ! Колос!".

"Тя е феерия! Мъничка, прозрачна, но силна! Вечно млада по дух с перфектна визия".

Личният празник на Лили бе съпреживян от нейните почитатели, които я затрупаха с цветя и възторжени писма.

Лили вероятно е единствената родна звезда, която получи букети едновременно и от президента Радев, и от премиера Борисов, от сини и червени политици, от хора, които извън нейната сянка, са яростни противници. "Поне един голям артист да е способен да обедини всички в България!", не скриваха доволството си феновете ѝ.

"Политиците идват и си отиват! Повечето от тях заслужават презрението и възмущението ни! Вашият принос в изкуството е вечен и неоспорим!", отбелязват в социалните мрежи.

На стената ѝ във Фейсбук се изливат реки от възторзи, взрив от обич и преклонение: "Всичките цветя на света няма да стигнат да изкажем благодарността си за таланта, за постоянството, за перфекционизма - и всичко това, което прави песните на Лили Иванова вечни..."

Картината на художника Васил Горанов, който я нарисува в цял ръст в ефирен сребърен тоалет, е събрала над 500 000 гледания, близо 60 000 са харесали поста ѝ "СЪБОТА ВЕЧЕР, рожден ден с приятели", повече 5 000 са коментарите. Всяка нейна дума се споделя от хиляди, всяка снимка се шерва.


Лили е не само попикона, тя е пример за подражание: "Ако мога да седна срещу нея бих я поздравила за силата, която има да пребори времето и да я питам, как е успяла да го стори. Аз също не мисля за възрастта, не ме интересува, дори някой да ме пита на колко съм. Важно е всеки ден да се живее с усмивка и от всеки миг да вземеш най-доброто за себе си. Лошите мисли унищожават най-вече самия тебе. Обичам успелите хора, каквато съм и аз знам какво се крие зад това -точни цели, работа и дисциплина. Така бих се радвала в един ужасен момент от живота ми да се докосна до твоя свят ,Лили. Бъди здрава!", пише нейна почитатателка.

Стотици хиляди българи имат нужда виртуално да си говорят с нея и го правят, защото искат да споделят положителната си емоция: "Напълно заслужени поздравления и цветя за любимата ни певица! Едва ли биха стигнали, ако всички Ваши почитатели можеха да Ви дарят цветя на този ден! Но нищо не пречи да Ви даряваме непрестанно с нашата несекваща обич и възхищение от бликащата енергия, талант, стремеж да сте в крак с времето, от магнетизма Ви на сцената! Бъдете здрава и благословена, още дълги години ни радвайте с песните си! Обичаме Ви!!!".

Много съм писала на Лили. За феномена, за твореца, за изпълнителката, която 60 години вече е на върха. Единствената, устояла на времето, на интригите, на злобата, извисила се върху един-единствен пиедестал - публиката, за която тя е "нашата опора и вдъхновение".


И всеки път, когато срещна този възторг, си казвам: българинът е жаден за позитивната емоция, за положителния пример. Българинът си иска кумира, който да го вдъхновява, иска си личността, с която да се съизмерва: "Вие сте една сбъдната мечта".

Да, Лили му дава търсеното изживяване с песните си.

Но не е само това.
Времето показва, че Лили е много повече от изпълнителя с божествен глас, който те кара да изтръпваш, когато го слушаш. Лили не е само перфектната визия, не е само пример за див работохолизъм и стремеж към перфекционализъм.

Има и други певци, които публиката обича, но Лили е една.
Тя пее много, говори малко и владее милиони сърца.

Защо?

Във време разделно, когато всеки мрази другия, а политиците смразиха цялата нация, публиката натоварва образа на Лили със стремежа за единение - тя е онзи фокус за общност, от който поколението има нужда. Не е високопарно, не е измислено.

 

Без да усетим дори, Лили се е превърнала в част от кода на съвременния българин, който вътрешно се стреми към хармония, но не я намира в ежедневието си, изпълнено с ежби и противоборства. Вижда я в тази, която е издигнал на пиедестал. И затова я боготвори.

Лили е неговият съвършен свят, неговата сбъдната любов, неговата обич и всичко хубаво, което извира от тази емоция. 

Самата Лили дори не подозира за тази духовна трансформация, в която нейната личност е въвлечена. Тя мисли за сцената, за песните си и за творческите изненади, които трябва да поднесе. Дори и днес, когато завесата е спусната, Лили не е в покой - тя е в стихията си, заредена с енергия за утре, с планове за бъдещето. Готова, във въpxова фоpма, с мисълта, която я изгаря - какво ще каже публиката, как ще я приеме. Затворена в себе си, Лили е една вселена, в която Бог е изсипал цялата си мощ за съзидание, любов и красота. И тя излъчва това послание. Хората го усещат, това им действа като магнит. И я следват.

 

 

Във времето на липсващите лидери, духовни, политически, обществени, Лили се е превърнала в лидер, който владее емоциите.
В това е нейната сила. Огромна сила.
И тази Цветница отново го ни показа.


От категорията

Путин и Си в съвместно изявление: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай - в нов етап

След разговорите Путин-Си: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай навлиза в нова етап-Sled-razgovorite-Putin-Si--Strategicheskoto-vzaimodeystvie-mezhdu-Rusiya-i-Kitay-navliza-v-nova-etap_1679430230.jpg

Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в ...

21 март 2023 | 22:23

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Стефан Цанев: Партиите не искат коалиции, защото не искат да делят печалбата

Стефан Цанев: Партиите не искат коалиции, защото не искат да делят печалбата-1549809037.jpg

Няма разлика между отделните партии, има интереси. Има алчност, освирепяване, а ...

21 март 2023 | 22:44

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него-Kakvo-oznachava-zapovedta-za-arest-na-Putin---priziv-za-obedinenie-ne-okolo-nego--a-sreshtu-nego_1679396287.jpg

Издадената заповед за арест направо на президента, в заредената с ...

21 март 2023 | 12:56

Най-важното

Винаги сме в подкрепа на мира и диалога, заставайки твърдо от правилната страна на историята, заяви Си

Путин обеща на Си потоци природен газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва-Prezidentite-na-Rusiya-i-Kitay-Vladimir-Putin-i-Si-Dzinpin-obsadiha-ikonomicheskite-parametri-na-satrudnichestvoto-mezhdu-dvete-darzhavi-po-vreme-na-vtoriya-den-ot-ofitsialnoto-poseshtenie-na-kitayskiya-darzhaven-glava-v-Moskva_1679427458.jpg

Двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си ...

21 март 2023 | 17:37

Китай се стреми да оказва съдействие, без да попада под санкции, но и няма да позволи поражение на Русия

Любомир Кючуков: Войната и санкциите тласнаха Русия в обятията на Китай

Любомир Кючуков: Войната и санкциите тласнаха Русия в обятията на Китай-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Ако внимателно се слуша какво говори китайският лидер Си Цзинпин, ще се чуе, че ...

21 март 2023 | 20:54

Ако имаме малко разум, на 2-ри април политическата класа трябва да се стегне и да си свърши работата, пожела лидерът на ГЕРБ

Борисов: Докладът на САЩ казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа
(Видео)

Нашите зали са пълни, подчерта Борисов-Nashite-zali-sa-palni--podcherta-Borisov_1679415567.jpg

Стотици симпатизанти посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково (ВИДЕО)

21 март 2023 | 17:57

Обсъждаме държавните предприятия да застъпят ефективно дуалното обучение, каза министърът на икономиката

Министър Никола Стоянов: Стартираме проект за дуално обучение на национално ниво

Обсъждаме държавните предприятия да застъпят ефективно дуалното обучение, каза министърът на икономиката Никола Стоянов. Снимка Министерството на икономиката и индустрията-Obsazhdame-darzhavnite-predpriyatiya-da-zastapyat-efektivno-dualnoto-obuchenie--kaza-ministarat-na-ikonomikata-Nikola-Stoyanov--Snimka-Ministerstvoto-na-ikonomikata-i-industriyata_1679411160.jpg

Целта е да се предприемат мерки на държавно ниво за по-широко прилагане на тази ...

21 март 2023 | 17:02

Честит празник на кюстендилци, честита пролет на всички българи, пожела лидерът на БСП

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство-Ninova-ot-Kyustendil--Vinagi-shte-zashtitavame-balgarskoto-rodno-proizvodstvo_1679402351.jpg

Трябва да осигурим продоволствието на българския народ - храната и водата. ...

21 март 2023 | 14:37

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

Нейната убеденост в отстояването на либералните ценности са точно това, от което се нуждае силна и обединена България

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации (Видео)

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации-Gi-Verhovstad-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-ima-umeniya--znaniya-i-nadezhdnost-v-trudni-situatsii_1679401007.jpg

Бившият премиерна Белгия изрази убеденост, че Хюсменова е човекът, който може ...

21 март 2023 | 14:15

Хората искат сигурност, стабилност, управление, посока, в която да се развива държавата, посочва социалистът

Еньо Савов: Спирала от избори и нестабилност са пагубни за страната, но безпринципна коалиция - също

Еньо Савов: Спиралата от избори и нестабилност са пагубни за държавата, но безпринципна коалиция - също-Enyo-Savov--Spiralata-ot-izbori-i-nestabilnost-sa-pagubni-za-darzhavata--no-bezprintsipna-koalitsiya---sashto_1679403706.jpg

Младите не страдат от предразсъдъците на миналото, БСП предизвиква интереса им, ...

21 март 2023 | 14:51

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28