Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Публиката никога няма да ѝ каже: Стига!

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

33520 | 15 авг. 2022 | 18:37

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава.

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.pngЛили Иванова-1660580330.jpgЛили и сцената-1660580307.jpgСтъпките преди да излезе на сцената-1660580279.jpgЛили Иванова в Пловдив - 2022-1660578689.jpg

Спомняте ли си как точно преди една година (14.09.2021) колегата Георги Тошев се "тагна" от концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив с коментар: "Всичко има начало... и край! Да знаеш кога и как“. Намекът му, че най-голямата звезда у нас е време да слезе от сцената, взриви артсредите и журналистите.


Заради проблеми със звука, които може да се случат на всеки концерт, у нас кипнаха бурни емоции - че спектакълът не е бил на ниво, че примата е пяла фалшиво и голяма част от зрителите останали разочаровани. Тонът на тези ожесточени дискусии започнаха именно от поста на Тошев.


Няколко дни по-късно Лили бе във Варна. И разказът на потребител във Фейсбук Sweex Gloss, който е бил на концерта й, бе следният: "Та за Лили... Бях на концерта във Варна, който беше вдъхновяващо-зареждащ, даже се възхищавах на гласовата ѝ форма и възможността да направи такъв концерт. Хората няколко пъти станаха на крака и аплодираха. На края просто си стояха на крака и се радваха. Лили пя около час и половина и имаше 2 песни на които очевидно не чуваше и имаше проблем с ритъма, но в рамките на нормалното. Не вярвам за 10 дена да е дошъл "краят" ѝ, особено предвид това, което аз видях и чух".

Мислех си за всичко това сега, когато в същия Пловдив същата Лили Иванова (но с една година отгоре на нейните над 80) вдигна на крака същата публика. Примата излезе с два последователни концерта в Града под тепетата, а публиката просто я понесе на ръце от аплодисменти, след като тя ѝ "инжектира" убийствена доза емоция от любов.


Лили се раздаде така, както само тя може. С неизчерпаема енергия, с глас - пронизващ душата и сърцето, с присъствие на звезда от световна величина. И за не знам кой път ни доказва, че този глас не повяхва нито с годините, нито с темпа на концертите.

Омагьосана от въздействието на певицата зрителка разказва как след поредицата от бисове Лили излязла за n-ти на сцената на Античния театър и започнала да пее с глас все едно, че е начало на концерта.

"Къде е сега Геори Тошев да го видя аз какво ще каже. Лили му го върна тъпкано с лихвите. Браво и, двете вечери беше брилянтна... Направо ни отвя. Отнесе ни като ураган", написа във Фейсбук Нина Бръмбарова.

Да, Лили преживя тежко, но смирено и по нейному тихо, написаното от Тошев тогава. Можем само да си представим страстите, които са бушували в душата ѝ, след това брутално нахлуване в професионалния ѝ и личен периметър и то от човек, който би трябвало да е наясно с творческите турбуленции на всеки артист.

И колко хъс и усилия положи тя, за да изглежда днес така, сякаш кариерата ѝ започва отначало. И да "отнесе като ураган" зрителите си.

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава. Искаше да демонстрира, че диша единствено въздуха, който се движи от силата на аплодисментите.

За Лили Пловдив е особен град. Артистичната му атмосфера я зарежда допълнително. За нея Пловдив е "българския Париж", градът на прочутите ни художници. Тук за първи път тя се среща със Златю Бояджиев в началото на 70-те години...
Един ден от екипа ѝ съобщават, че възрастен човек я чака два часа пред вратата на залата, където трябва да се състои концерта ѝ.

"Поканете го веднага", отговорила Лили и пред нея се появил самият класик на българското изобразително изкуство.
"Искам да ви рисувам", казал ѝ майсторът на четката и ѝ предложил да дойде след няколко дни в ателието му. Лили отишла с двама от музикантите, които през цялото време я разсмивали.

"Не се смей!", непрекъснато ѝ повтарял Златю, докато я рисувал с парализараната си вече ръка. И днес портретът, който ѝ направил Златю Бояджиев през 1974 година (две години преди да си отиде от този свят), е на видно място в нейния апартамент.

"Пловдив си е Пловдив. Вие сте убийствена публика", даде воля на вълненията си Лили, при нестихващите бурни аплодисменти, с които екзалтираните зрители посрещаха финалните фрази на всяко нейно изпълнение.

Цяла книга може да се напише за емоционалната връзка на Лили с публиката ѝ само от постовете на фенове на концертите ѝ, пуснати на стената й във Фейсбук
Anita Vrachanska: Идвам от Лондон! Дано времето е с нас!
Nina Caneva Lesnar: Там (в Пловдив) съм ако ще и камъни да падат. Това е Лили. Заради тези концерти се прибрах от Сащ.
Mariya Dimitrova: Приготвяме чадърите и се молим (дъждът) да спре. Във втората вечер организаторите изчакаха дъждът в Пловдив да спре, за да започен концертът на Лили. Но това избощо не помрачи настроението на публиката.

Василка Канева: Лили, дори и сняг да вали, хората ще дойдат, защото вие сте Светило, вие сте Неповторима. Аз снощи бях на концерта ви и мнооого сме доволни, ще пазя спомена за вас дълго време. Да сме живи и здрави всички и следващата година пак да се видим. Приятно турне Лили, заедно с екипа ви. Бъдете здрави!!!

Райна Асенова Ангелова: Почувствах Лили Иванова като свой учител, гледайки великолепния й концерт, докато премислях нейния живот и грандиозтата й кариера! Благодаря ѝ за това, което ми даде през тази вълнуваща за душата ми среща. Мога да добавя две думи с главна буква - Талант и Труд! Аплодирам от цялото си сърце и душа таланта и силата на тази уникална българска певица Лили Иванова! Благодаря!

İsmail Zülbiye Başaran: ТЯ е моето детство, моята младост моят живот...БЛАГОДАРЯ

Vessy Kalcheva: Няма сравнение за тази жена! Когато чуем Лили Иванова, трябва да се изправим, както слушаме химна!


И сега да си помислим каква е цената за всичко това - за 4 концерта 2000 изминати километра по пътищата на страната; 18 часа сън; в 3 часа през нощта вицове в колата, за да поддържа духа на шофьора; после репетиции в дъжда без "Няма" и "Не мога"; мигове за вътрешна концентрация и... стъпките към сцената, която винаги крие изненади... Концерти по два часа с глас на живо - върхова творческа и психическа устойчивост; професионализъм без компромис;  тотално емоционално раздаване...

Цветя. Аплодисменти. Бисове. Аплодисменти. Цветя.

Всичко е като във водовъртеж.

 

Завесата пада.

 

Но напрежението остава.

Душата е като опъната струна.

Умората е убийствена.


Лили е между многолюдието и самотата, беше написала поетесата Надежда Захариева.

Между взривовете от аплодисменти и тишината на самотата.
"Дансигът на самотата е мой единствен съдия" (Даниела Кузманова), изпя преди близо половин век Лили.
И до днес е така: "Всяка твоя болка/ преживях и аз до теб./ Всяка твоя радост / грееше във мен. /Твоя сянка бях, / но разбрах едва сега, /щом вратата хлопна,/ колко съм сама".

Благословена със силата да раздава любов, като всеки велик творец, Лили винаги ще е сама.

Но винаги ще има отговор на въпроса - за какво си струва да живее?

За онази публика, без която не може да диша.

А тя никога няма да каже: Стига!


От категорията

Проф. Иво Христов: България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години

Светът, който познаваме 30 години, приключи. Започва битката на континентите. Това означава речта на Путин, казва проф. Христов-1646916633.png

Страната е дълбоко разделена, българското общество е в социален полуразпад, в ...

30 септ. 2022 | 18:19

Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България

Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България-1626001429.jpg

Вотът от Турция не е проблем, ако приемем, че няма никакъв проблем толкова ...

3 окт. 2022 | 02:14

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Най-важното

Коалиция "Български възход" получава 4,65 на сто от гласовете

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

ЦИК при обработени 99.03% протоколи-TsIK-pri-obraboteni-99-03--protokoli_1664774658.jpg

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Лидерът на ГЕРБ коментира изборните резултати

Бойко Борисов: Благодаря на всички, които ни подкрепихте!

Борисов смени и профилната си снимка в социалната мрежа-Borisov-smeni-i-profilnata-si-snimka-v-sotsialnata-mrezha_1664746122.jpg

Той смени и профилната си снимка в социалната мрежа

3 окт. 2022 | 00:27

Уважаваме избора на избирателите, ще бъдем опозиция, казаха от ПП

Петков/Василев: Загубихме.Отговорност на ГЕРБ е да направят правителство. Няма да се коалираме с тях
(Видео)

Петков и Василев: Няма да се коалираме с ГЕРБ Кадър: бТВ-Petkov-i-Vasilev--Nyama-da-se-koalirame-s-GERB-Kadar--bTV_1664741961.jpg

Петков изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Ние обещахме, че ...

2 окт. 2022 | 22:54

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

ПП си плащат на синдрома на „ние можем сами“. ДБ едва ли вижда съдбата си с ПП.

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет-1651222605.png

Тези избори или ще продължат революцията, или ще я прекратят. Важно е да се ...

2 окт. 2022 | 21:04

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49