Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Публиката никога няма да ѝ каже: Стига!

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

49184 | 15 авг. 2022 | 18:37

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава.

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.pngЛили Иванова-1660580330.jpgЛили и сцената-1660580307.jpgСтъпките преди да излезе на сцената-1660580279.jpgЛили Иванова в Пловдив - 2022-1660578689.jpg

Спомняте ли си как точно преди една година (14.09.2021) колегата Георги Тошев се "тагна" от концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив с коментар: "Всичко има начало... и край! Да знаеш кога и как“. Намекът му, че най-голямата звезда у нас е време да слезе от сцената, взриви артсредите и журналистите.


Заради проблеми със звука, които може да се случат на всеки концерт, у нас кипнаха бурни емоции - че спектакълът не е бил на ниво, че примата е пяла фалшиво и голяма част от зрителите останали разочаровани. Тонът на тези ожесточени дискусии започнаха именно от поста на Тошев.


Няколко дни по-късно Лили бе във Варна. И разказът на потребител във Фейсбук Sweex Gloss, който е бил на концерта й, бе следният: "Та за Лили... Бях на концерта във Варна, който беше вдъхновяващо-зареждащ, даже се възхищавах на гласовата ѝ форма и възможността да направи такъв концерт. Хората няколко пъти станаха на крака и аплодираха. На края просто си стояха на крака и се радваха. Лили пя около час и половина и имаше 2 песни на които очевидно не чуваше и имаше проблем с ритъма, но в рамките на нормалното. Не вярвам за 10 дена да е дошъл "краят" ѝ, особено предвид това, което аз видях и чух".

Мислех си за всичко това сега, когато в същия Пловдив същата Лили Иванова (но с една година отгоре на нейните над 80) вдигна на крака същата публика. Примата излезе с два последователни концерта в Града под тепетата, а публиката просто я понесе на ръце от аплодисменти, след като тя ѝ "инжектира" убийствена доза емоция от любов.


Лили се раздаде така, както само тя може. С неизчерпаема енергия, с глас - пронизващ душата и сърцето, с присъствие на звезда от световна величина. И за не знам кой път ни доказва, че този глас не повяхва нито с годините, нито с темпа на концертите.

Омагьосана от въздействието на певицата зрителка разказва как след поредицата от бисове Лили излязла за n-ти на сцената на Античния театър и започнала да пее с глас все едно, че е начало на концерта.

"Къде е сега Геори Тошев да го видя аз какво ще каже. Лили му го върна тъпкано с лихвите. Браво и, двете вечери беше брилянтна... Направо ни отвя. Отнесе ни като ураган", написа във Фейсбук Нина Бръмбарова.

Да, Лили преживя тежко, но смирено и по нейному тихо, написаното от Тошев тогава. Можем само да си представим страстите, които са бушували в душата ѝ, след това брутално нахлуване в професионалния ѝ и личен периметър и то от човек, който би трябвало да е наясно с творческите турбуленции на всеки артист.

И колко хъс и усилия положи тя, за да изглежда днес така, сякаш кариерата ѝ започва отначало. И да "отнесе като ураган" зрителите си.

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава. Искаше да демонстрира, че диша единствено въздуха, който се движи от силата на аплодисментите.

За Лили Пловдив е особен град. Артистичната му атмосфера я зарежда допълнително. За нея Пловдив е "българския Париж", градът на прочутите ни художници. Тук за първи път тя се среща със Златю Бояджиев в началото на 70-те години...
Един ден от екипа ѝ съобщават, че възрастен човек я чака два часа пред вратата на залата, където трябва да се състои концерта ѝ.

"Поканете го веднага", отговорила Лили и пред нея се появил самият класик на българското изобразително изкуство.
"Искам да ви рисувам", казал ѝ майсторът на четката и ѝ предложил да дойде след няколко дни в ателието му. Лили отишла с двама от музикантите, които през цялото време я разсмивали.

"Не се смей!", непрекъснато ѝ повтарял Златю, докато я рисувал с парализараната си вече ръка. И днес портретът, който ѝ направил Златю Бояджиев през 1974 година (две години преди да си отиде от този свят), е на видно място в нейния апартамент.

"Пловдив си е Пловдив. Вие сте убийствена публика", даде воля на вълненията си Лили, при нестихващите бурни аплодисменти, с които екзалтираните зрители посрещаха финалните фрази на всяко нейно изпълнение.

Цяла книга може да се напише за емоционалната връзка на Лили с публиката ѝ само от постовете на фенове на концертите ѝ, пуснати на стената й във Фейсбук
Anita Vrachanska: Идвам от Лондон! Дано времето е с нас!
Nina Caneva Lesnar: Там (в Пловдив) съм ако ще и камъни да падат. Това е Лили. Заради тези концерти се прибрах от Сащ.
Mariya Dimitrova: Приготвяме чадърите и се молим (дъждът) да спре. Във втората вечер организаторите изчакаха дъждът в Пловдив да спре, за да започен концертът на Лили. Но това избощо не помрачи настроението на публиката.

Василка Канева: Лили, дори и сняг да вали, хората ще дойдат, защото вие сте Светило, вие сте Неповторима. Аз снощи бях на концерта ви и мнооого сме доволни, ще пазя спомена за вас дълго време. Да сме живи и здрави всички и следващата година пак да се видим. Приятно турне Лили, заедно с екипа ви. Бъдете здрави!!!

Райна Асенова Ангелова: Почувствах Лили Иванова като свой учител, гледайки великолепния й концерт, докато премислях нейния живот и грандиозтата й кариера! Благодаря ѝ за това, което ми даде през тази вълнуваща за душата ми среща. Мога да добавя две думи с главна буква - Талант и Труд! Аплодирам от цялото си сърце и душа таланта и силата на тази уникална българска певица Лили Иванова! Благодаря!

İsmail Zülbiye Başaran: ТЯ е моето детство, моята младост моят живот...БЛАГОДАРЯ

Vessy Kalcheva: Няма сравнение за тази жена! Когато чуем Лили Иванова, трябва да се изправим, както слушаме химна!


И сега да си помислим каква е цената за всичко това - за 4 концерта 2000 изминати километра по пътищата на страната; 18 часа сън; в 3 часа през нощта вицове в колата, за да поддържа духа на шофьора; после репетиции в дъжда без "Няма" и "Не мога"; мигове за вътрешна концентрация и... стъпките към сцената, която винаги крие изненади... Концерти по два часа с глас на живо - върхова творческа и психическа устойчивост; професионализъм без компромис;  тотално емоционално раздаване...

Цветя. Аплодисменти. Бисове. Аплодисменти. Цветя.

Всичко е като във водовъртеж.

 

Завесата пада.

 

Но напрежението остава.

Душата е като опъната струна.

Умората е убийствена.


Лили е между многолюдието и самотата, беше написала поетесата Надежда Захариева.

Между взривовете от аплодисменти и тишината на самотата.
"Дансигът на самотата е мой единствен съдия" (Даниела Кузманова), изпя преди близо половин век Лили.
И до днес е така: "Всяка твоя болка/ преживях и аз до теб./ Всяка твоя радост / грееше във мен. /Твоя сянка бях, / но разбрах едва сега, /щом вратата хлопна,/ колко съм сама".

Благословена със силата да раздава любов, като всеки велик творец, Лили винаги ще е сама.

Но винаги ще има отговор на въпроса - за какво си струва да живее?

За онази публика, без която не може да диша.

А тя никога няма да каже: Стига!


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06

"Джумхуриет": Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

-Putin-iska-da-prinudi-Ukrayna-da-pregovarya--dade-izvanredna-zapoved-na-armiyata-si_1715086617.jpg

Още през 1998 г. Джордж Кенан - архитектът на американската доктрина за ...

28 май 2024 | 19:38

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Най-важното

Решението е на Министерския съвет

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

Цар Фердинанд I-1505999920.jpg

Служебният кабинет получи съгласието на Народното събрание и президента

29 май 2024 | 08:37

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

Първата пратка гориво от "Уестингхаус" пристигна през април

С тържествена церемония в присъствие на Главчев започва използването на US гориво в АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"-Parlamentat-vazlozhi-na-kabineta-da-tarsi-nerusko-yadreno-gorivo_1668000775.jpg

С внедряването на свежо ядрено гориво, произведено в САЩ, се гарантира ...

29 май 2024 | 08:53

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06