Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Публиката никога няма да ѝ каже: Стига!

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

35273 | 15 авг. 2022 | 18:37

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава.

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.pngЛили Иванова-1660580330.jpgЛили и сцената-1660580307.jpgСтъпките преди да излезе на сцената-1660580279.jpgЛили Иванова в Пловдив - 2022-1660578689.jpg

Спомняте ли си как точно преди една година (14.09.2021) колегата Георги Тошев се "тагна" от концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив с коментар: "Всичко има начало... и край! Да знаеш кога и как“. Намекът му, че най-голямата звезда у нас е време да слезе от сцената, взриви артсредите и журналистите.


Заради проблеми със звука, които може да се случат на всеки концерт, у нас кипнаха бурни емоции - че спектакълът не е бил на ниво, че примата е пяла фалшиво и голяма част от зрителите останали разочаровани. Тонът на тези ожесточени дискусии започнаха именно от поста на Тошев.


Няколко дни по-късно Лили бе във Варна. И разказът на потребител във Фейсбук Sweex Gloss, който е бил на концерта й, бе следният: "Та за Лили... Бях на концерта във Варна, който беше вдъхновяващо-зареждащ, даже се възхищавах на гласовата ѝ форма и възможността да направи такъв концерт. Хората няколко пъти станаха на крака и аплодираха. На края просто си стояха на крака и се радваха. Лили пя около час и половина и имаше 2 песни на които очевидно не чуваше и имаше проблем с ритъма, но в рамките на нормалното. Не вярвам за 10 дена да е дошъл "краят" ѝ, особено предвид това, което аз видях и чух".

Мислех си за всичко това сега, когато в същия Пловдив същата Лили Иванова (но с една година отгоре на нейните над 80) вдигна на крака същата публика. Примата излезе с два последователни концерта в Града под тепетата, а публиката просто я понесе на ръце от аплодисменти, след като тя ѝ "инжектира" убийствена доза емоция от любов.


Лили се раздаде така, както само тя може. С неизчерпаема енергия, с глас - пронизващ душата и сърцето, с присъствие на звезда от световна величина. И за не знам кой път ни доказва, че този глас не повяхва нито с годините, нито с темпа на концертите.

Омагьосана от въздействието на певицата зрителка разказва как след поредицата от бисове Лили излязла за n-ти на сцената на Античния театър и започнала да пее с глас все едно, че е начало на концерта.

"Къде е сега Геори Тошев да го видя аз какво ще каже. Лили му го върна тъпкано с лихвите. Браво и, двете вечери беше брилянтна... Направо ни отвя. Отнесе ни като ураган", написа във Фейсбук Нина Бръмбарова.

Да, Лили преживя тежко, но смирено и по нейному тихо, написаното от Тошев тогава. Можем само да си представим страстите, които са бушували в душата ѝ, след това брутално нахлуване в професионалния ѝ и личен периметър и то от човек, който би трябвало да е наясно с творческите турбуленции на всеки артист.

И колко хъс и усилия положи тя, за да изглежда днес така, сякаш кариерата ѝ започва отначало. И да "отнесе като ураган" зрителите си.

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и феноменалното ѝ въздействие върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази публика, и само тя решава. Искаше да демонстрира, че диша единствено въздуха, който се движи от силата на аплодисментите.

За Лили Пловдив е особен град. Артистичната му атмосфера я зарежда допълнително. За нея Пловдив е "българския Париж", градът на прочутите ни художници. Тук за първи път тя се среща със Златю Бояджиев в началото на 70-те години...
Един ден от екипа ѝ съобщават, че възрастен човек я чака два часа пред вратата на залата, където трябва да се състои концерта ѝ.

"Поканете го веднага", отговорила Лили и пред нея се появил самият класик на българското изобразително изкуство.
"Искам да ви рисувам", казал ѝ майсторът на четката и ѝ предложил да дойде след няколко дни в ателието му. Лили отишла с двама от музикантите, които през цялото време я разсмивали.

"Не се смей!", непрекъснато ѝ повтарял Златю, докато я рисувал с парализараната си вече ръка. И днес портретът, който ѝ направил Златю Бояджиев през 1974 година (две години преди да си отиде от този свят), е на видно място в нейния апартамент.

"Пловдив си е Пловдив. Вие сте убийствена публика", даде воля на вълненията си Лили, при нестихващите бурни аплодисменти, с които екзалтираните зрители посрещаха финалните фрази на всяко нейно изпълнение.

Цяла книга може да се напише за емоционалната връзка на Лили с публиката ѝ само от постовете на фенове на концертите ѝ, пуснати на стената й във Фейсбук
Anita Vrachanska: Идвам от Лондон! Дано времето е с нас!
Nina Caneva Lesnar: Там (в Пловдив) съм ако ще и камъни да падат. Това е Лили. Заради тези концерти се прибрах от Сащ.
Mariya Dimitrova: Приготвяме чадърите и се молим (дъждът) да спре. Във втората вечер организаторите изчакаха дъждът в Пловдив да спре, за да започен концертът на Лили. Но това избощо не помрачи настроението на публиката.

Василка Канева: Лили, дори и сняг да вали, хората ще дойдат, защото вие сте Светило, вие сте Неповторима. Аз снощи бях на концерта ви и мнооого сме доволни, ще пазя спомена за вас дълго време. Да сме живи и здрави всички и следващата година пак да се видим. Приятно турне Лили, заедно с екипа ви. Бъдете здрави!!!

Райна Асенова Ангелова: Почувствах Лили Иванова като свой учител, гледайки великолепния й концерт, докато премислях нейния живот и грандиозтата й кариера! Благодаря ѝ за това, което ми даде през тази вълнуваща за душата ми среща. Мога да добавя две думи с главна буква - Талант и Труд! Аплодирам от цялото си сърце и душа таланта и силата на тази уникална българска певица Лили Иванова! Благодаря!

İsmail Zülbiye Başaran: ТЯ е моето детство, моята младост моят живот...БЛАГОДАРЯ

Vessy Kalcheva: Няма сравнение за тази жена! Когато чуем Лили Иванова, трябва да се изправим, както слушаме химна!


И сега да си помислим каква е цената за всичко това - за 4 концерта 2000 изминати километра по пътищата на страната; 18 часа сън; в 3 часа през нощта вицове в колата, за да поддържа духа на шофьора; после репетиции в дъжда без "Няма" и "Не мога"; мигове за вътрешна концентрация и... стъпките към сцената, която винаги крие изненади... Концерти по два часа с глас на живо - върхова творческа и психическа устойчивост; професионализъм без компромис;  тотално емоционално раздаване...

Цветя. Аплодисменти. Бисове. Аплодисменти. Цветя.

Всичко е като във водовъртеж.

 

Завесата пада.

 

Но напрежението остава.

Душата е като опъната струна.

Умората е убийствена.


Лили е между многолюдието и самотата, беше написала поетесата Надежда Захариева.

Между взривовете от аплодисменти и тишината на самотата.
"Дансигът на самотата е мой единствен съдия" (Даниела Кузманова), изпя преди близо половин век Лили.
И до днес е така: "Всяка твоя болка/ преживях и аз до теб./ Всяка твоя радост / грееше във мен. /Твоя сянка бях, / но разбрах едва сега, /щом вратата хлопна,/ колко съм сама".

Благословена със силата да раздава любов, като всеки велик творец, Лили винаги ще е сама.

Но винаги ще има отговор на въпроса - за какво си струва да живее?

За онази публика, без която не може да диша.

А тя никога няма да каже: Стига!


От категорията

Кирил Икономов: Не си играйте с Македония! Поднесете цветя на паметниците на Гоце Делчев тук!

Кирил Икономов: Не си играйте с Македония! Поднесете цветя на паметниците на Гоце Делчев тук!-Kiril-Ikonomov--Ne-si-igrayte-s-Makedoniya--Podnesete-tsvetya-na-pametnitsite-na-Gotse-Delchev-tuk-_1675465870.jpg

В жилите ни тече една кръв, а на масата сядаме трима първи братовчеди - грък, ...

4 февр. 2023 | 00:42

Редовно правителство може да има, но на висока цена. Ще иска ли някой да плаща?

Политическата криза се превръща във война на изтощение, при която е важно не само кои са враговете, а имаш ли съюзници
-1593267964.jpg

Политическата криза се превръща във война на изтощение, при която е важно не ...

3 февр. 2023 | 17:46

Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите

Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите-1546608537.jpg

Сега преживяваме нова война, която носи името „политическа коректност“, ...

4 февр. 2023 | 19:47

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров строи хотел върху "терен с привилегии"

 Кметът Здравко Димитров, съпругата му и двете им дъщери--Kmetat-Zdravko-Dimitrov--saprugata-mu-i-dvete-im-dashteri_1675518323.jpg

Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още ...

4 февр. 2023 | 15:44

Най-важното

Ние се държахме така, както изисква отговорното политическо поведение, каза вицепремиерът

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация
Снимка БТА-Demerdzhiev-v-Blagoevgrad--Imashe-nay-razlichni-opiti-za-provokatsiya-Snimka-BTA_1675529742.jpg

Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и ...

4 февр. 2023 | 18:54

Това е откровена провокация от страна на правителството на Македония!

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат ...

4 февр. 2023 | 18:44

Вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски на гроба на Гоце Делчев: Български политици връщат двустранните отношения в Средновековието

За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -1657171456.jpg

Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. ...

4 февр. 2023 | 13:47

Не е изключено да засегне и местната власт, тъй като проблемите около строителството на стадион "Христо Ботев" ескалират

Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска незабавно оставката на кмета Здравко Димитров
(Видео)

Бойко Борисов пристигна в Пловдив, затяга редиците за изборите-Boyko-Borisov-pristigna-v-Plovdiv--zatyaga-reditsite-za-izborite_1675505629.png

През октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде ...

4 февр. 2023 | 11:38

Не се чувствам виновен за нещата, в които ме обвинява Борисов, заяви кметът на Пловдив

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка! Не съм забърквал бакии

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка!-1603717529.jpg

Здравко Димитров уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори ...

4 февр. 2023 | 12:59

Медведе нарече властите в Белия дом и в Капитмоия, които пращат далекобойни ракети на Киев, "морални изроди"

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети-1646218611.jpg

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност ...

4 февр. 2023 | 14:28

Това е първият път, когато активи на руснаци под санкции се изпращат на Киев

Започна се! САЩ предадоха на Украйна 5 млн. долара, конфискувани от руския олигарх Малофеев

Малофеев е обвинен, че не спазва наложените му санкции-1568367366.jpg

Средствата трябва да отидат за възстановяването на страната

4 февр. 2023 | 12:45

MAGYAR NEMZET сравнява политиката на Корнелия Нинова с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

MAGYAR NEMZET  със статия за България-MAGYAR-NEMZET-sas-statiya-za-Balgariya_1675510676.jpg

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си ...

4 февр. 2023 | 13:14

Комисията публикува анализ от 66 страници

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска-Spored-EK-gotovnostta-na-Ukrayna-za-prisaedinyavane-kam-ES-e-niska_1675500027.jpg

Киев се справя най-добре във външната политика - страната "демонстрира ...

4 февр. 2023 | 10:37