Валерия Велева: Може ли етнически българин да оглави ДПС

Това е много трудна операция, съпроводена с разбиване на предразсъдъци, смята Райчев

Валерия Велева: Може ли етнически българин да оглави ДПС

26628 | 9 ноем. 2023 | 16:43

През 2009-а, в реч пред съпартйците си Доган отива още по далеч в мечтата си: "За ДПС да гласуват 1 милион българи, а лидерът му да се казва Иван, а не Хасан".


"Голямата ми цел, голямата ми мечта е, пристъпвайки прага на ЕС, ДПС да се утвърди като силна либерална партия и, дай Боже, съотношението в нея на християни-мюсюлмани да е фифти-фифти, това ще бъде знак и в контекста на европейското икономическо пространство".
Думите са на лидера на ДПС Ахмед Доган, казани на 21.04.2006 г. след заседанието на Централното бюро, което избира Йордан Цонев за зам.-председател на партията.


Денят е Разпети петък и Доган използва този факт, за да поздрави всички християни с предстоящите големи християнски празници.

Пред медиите той лансира и новия европейски проект на ДПС, който включва разширяването на Движението на мултиетническа основа и реализацията му като модерна европейска либерална партия.

 

МЕЧТАТА МИ Е ЕДИН ДЕН ДПС ДА СЕ ОГЛАВИ ОТ ИВАН, А НЕ ОТ ДОГАН 


Продължавайки тази линия, на следващата година Доган включва етнически българи в листата на ДПС за евродепутати.
След още две години, през 2009-а, в реч пред съпартйците си отива още по далеч в мечтата си: "За ДПС да гласуват 1 милион българи, а лидерът му да се казва Иван, а не Доган".

Припомням всичко това, заради повдигната вече в медиите тема, след оставката на Мустафа Карадайъ и лансирането на Делян Пеевски за негов евентуален наследник на партийния председателски пост, може ли етнически българин да оглави ДПС?

Ако зададем така въпроса на самия Доган, отговорът му ще бъде "защо не" в пълно съзвучие на това, което казвал още преди 15-17 години. Питала съм депутати и кметове на ДПС, отговорът е същият - "защо не". Питала съм обикновени български турци - отговорът е с нюнс: "толкова много наши ни управляваха, защо пък да не е и българин". Вероятно ще има и други, които няма да споделят тази позиция. Нормално е.

 

И тук ще отворя една скоба - в официалната приемна на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган в базата "Бояна" на най-видно място виси огромна икона на Свети Георги. Към това добавям още един факт - през 2000 година бях на гости на майката на Доган в с. Дръндар. На библиотеката в стаята на сина й беше поставена иконата на Богородица с Младенеца...

 

Какво излиза - че темата "етнически българин, начело на ДПС", не влиза в противоречие с либералния мироглед на представителите на елита в ДПС, за които зачитането на етнос и религията на всеки отделен индивид е в основата на човешките права и установяването на демокрация в страната. И това не е изненада.

 

ДПС е светска партия, тя отдавна се е отворила и е разбила капсулата "етническа" - в нея има много българи-християни, почитани изключително от съпартийците си мюсюлмани. Е, членският й състав все още не е покрил мечтата на Доган да е "фифти-фифти", но не всички мечти се сбъдват лесно.

 

РАЗБИВАНЕ НА ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

И все пак ... "слагането на етнически българин за шеф на ДПС, ще е съпроводено с преодоляване на предразсъдъци, и ако трябва - със силово разчистване на пътя по места. Това е много трудна операция", заяви вчера Андрей Райчев, който деликатно се опита да задълбае в темата. Това е необходимо и даже задължително. Защото всеки мажоритарен избор е въпрос на лична емоция, на вътрешно съпреживяване и взаимодействие с личността, която се избира. И тогава на преден план излизат качествата, опита, визията, а не толкова вярата, която често носи предразсъдъците. Защото в живота всички сме равни, независимо на кой Господ се кланяме.

Да, Доган и самото ДПС ще извършат революция, ако съзнателно, разумно и мотивирано прескочат тази линия. И ще дадат урок на останалите български партии, които така и не намериха куража да издигнат български турци на високи партийни позиции.


Промяната в лидерството на ДПС ще бъде много показателна, както за бъдещия политически курс на партията, така и за целия политически процес в България. Стъпвайки категорично на либерални позиции, които заявява като свои ценности, ДПС ще мотивира политическата прослойка у нас да влезе в руслото на идейни норми и правила, които в момента отсъстват.

 

"ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени", каза Доган през 2015 година.

И да, това няма да е лесен процес в съзнанието на бай Хасан, който заедно с водещата роля на лидера Доган трябва разбива лични стериотипи и предразсъдъци. Но, вероятно бай Хасан ще го направи по-лесно, отколкото бай Иван да избере Хасан за лидер на БСП, ГЕРБ или друга партия.

 

ЗАВОЙ НА ЗАПАД, БЕЗ ЗАИГРАВАНЕ С ТУРЦИЯ


Без съмнение, избирайки българин, начело на ДПС, Движението категорично завива на Запад, разделяйки се с турско-мюсюлманска визия, която изповядваха Мустафа Карадайъ, а преди него и Лютви Местан, и която никога не е била одобрявана от Ахмед Доган.

И сега обръщам внимание един очеваден факт - Ахмед Доган никога не допусна ДПС да се превърне в петата колона на Турция и пресичаше по най-категоричен начин всички опити Движението бъде ислямизирано или радикализирано. Точно обратното, Доган винаги казваше: Моята империя е България и като наследник на империя, аз знам как се пази империя!

 

Макар да знаеше това, в моменти на политическа превъзбуда Карадайъ е споделял със съпартийци, че ДПС трябва да се върне към корените си. Честите му посещения в Анкара, демонстрациите на близост с високопоставени политици в Турция и заиграването с турската карта не бяха по вкуса на Доган.

Карадайъ сякаш забрави онази декемврийска сбирка през 2015 година на ръководството на ДСП в "Бояна", когато Доган публично атакува лидера на ДПС Лютви Местан за политиката му към сближаване с режима на Ердоган в Турция. И отправи не само категорично послание за отстояване на националните интереси, но и ги постави като неотменима политическа норма: "Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час!"

 

ЛИДЕРСТВОТО НЕ Е ПО НАСЛЕДСТВО


Посичайки политически тогава Местан, Доган каза на своите нещо много съществено, което предстои да превърне в действие: "Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика...Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави".

Сега, слизайки от пиедестала, Карадайъ разбра на свой гръб и друга максима на Доган - лидерството в ДПС не е по наследство.


През 2020-а Доган отчете, че ДПС утвърждава и разширява присъствието си в местната власт, но посочи, че има неудачи и проблемни ситуации. Три години по-късно дойде времето за разплата.

 

"Доган се завръща като визионер" - тази оценка лансира вчера и друг задълбочен анализатор  д-р Николай Михайлов, вероятно имайки предвид проваления български политически елит, който така и не можа да се справи с очертаването на нова кауза за обществото и бъдеща визия за страната. До скоро мнозина неглижираха "визионерството" на Доган, но ето, дойде време да го признаят.

 

Преди три години Доган се опита да предупреди родните политици: "Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат. Подобна социално-политическа ситуация поражда умора, апатия и демотивация в обществото, а по правило политиците се превръщат в гръмоотводи на цялата натрупана негативна енергия в национален и международен мащаб.”

Резултатите от този процес, който политиците не успяха да стопират по ред причини, ги намираме за пореден път в празните урни преди седмица.

 

Завръщането на Доган в оперативнита политика ще бъда натоварено с много очаквания и в партиен, и в национален план. Фактът, че тази новина предизвика такива протоберанси, е доказателство за мита, който е жив.

 

Сега се връщам на началния въпрос - може ли етнически българин да оглави ДПС?

И го обръщам по следния начин - ако етнически българин оглави ДПС, какъв знак ще бъде това за останалите български партии? И за българското общество...

Май този отговор ще бъде по-труден, отколкото изборът в ДПС.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18