Валерия Велева: За "калния терен" в българската прокуратура

Защо и двамата се разприказваха едва, след като Демерджиев ги удари от парламенарната трибуна?

Валерия Велева: За "калния терен" в българската прокуратура

33037 | 9 май 2023 | 16:52

За първи път заместник на главния прокурор излиза с остри обвинения към началника си, които касаят нарушение на Конституцията, на законите и безпристрастността на представителите на съдебната власт


БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО!

Така може да се определи откритото писмо на зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов от 8 май, в което той по безапелационен начин застава остро и провокативно срещу началника си - главния прокурор Иван Гешев и заявява: "Не желая да нося отговорност за чужди грехове".

В това писмо няма емоция, всяка дума е премерена и пада като камък - то показва категоричност за бъдещи действия, които ще се окажат драматични за българската прокуратура и за политическия живот у нас изобщо.
Досега прокуратурата беше атакувана отвън - от политици, от мафиоти, от медии - на 8 май атентатът избухна вътре в прокуратурата, а фитилът бе дръпнат от самия ѝ връх.  Взривено е и следствието, което по закон трябва да е независимо в своите разследвания. 

За първи път заместник на главния прокурор излиза с тежки обвинения към началника си, които касаят нарушение на Конституцията, на законите и безпристрастността на представителите на съдебната власт.

ЗА КАКВИ ГРЕХОВЕ НАМЕКВА САРАФОВ

Обвинение ПЪРВО - Главният прокурор е манипулирал общественото мнение внушавайки, че семейството му е било застрашено около предполагаемия опит за покушение. "Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос", пита Сарафов и няма отговор.

Обвинение ВТОРО - Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия. Това е изключително важен акцент от писмото на Сафафов, защото е в синхрон с критиките към Гешев и прокуратурата, че са се настанили на територия, която по Конституция не е тяхна и това е недопустимо за представители на съдебната власт.

Обвинение ТРЕТО - Гешев е дал указания за достъп до местопроизшествието на "мистериозен израелски експерт". По този начин той се е намесил в разследването срещу себе си - така влиза в очевиден конфликт на интереси като пострадал от предполагаемо престъпление, което пък противоречи на тезите за безпристрастност и създава почва за допускане, че е възможно да го е правил и друг път.

След написаното в това писмо няма как да приемем, че Гешев и Сарафов ще могат да работят заедно.


Някои анализатори побързаха да допуснат, че това може да е театър с цел да се внесе объркване сред политиците и да се демонстрира, че прокуратурата не е централизирана структура от съветски тип и че Главния може да бъде критикуван. Казват дори, че самият Сарафов обяснил на колеги, че атаката срещу Гешев е "за пред хората".

Като постановка това е абсурдно, защото ударът на Сарафов е насочен към същината на управлението на Гешев, което е обект на множество критики, особено по отношение на липсата на ефективност. И с това шега не бива. Писмото е документ, върху който ще се развиват значими за държавата процеси. 

Не можем да приемем и, че е спонтанен акт на изпусната емоция.

Три дни преди това писмо, на 5 май, Сарафов пусна публично своята версия за взрива срещу Гешев с извинението за това, че е внесъл объркване, че семейството на главния прокурор е пътувало с него. И казва нещо съществено: "Няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки".

НЕДОПУСТИМИ ГРЕШКИ

От писмото обаче стана ясно, че не по-малко кален е теренът и в прокуратурата, където един вероятно терористичен акт срещу нейния ръководител се превърна в поле на кални битки.
А в тях, както всички видяха, и Сарафов, и Гешев направиха сериозни грешки, недопустими от гледна точка на професионализма, на медийната комуникация, на боравеното с истината и манипулацията. И съсипаха доверието както към себе си, така и към институциите, които ръководят. Беше абсолютно задължително да бъде съхранена монолитността на прокуратурата в условията на политическа криза в страната - беше важно за страната тази държава институция да показва единство и стабилност.


Пламналата война между първите двама, които бяхме свикнали да приемаме като двете страни на една и съща монета, разклаща устойчивостта на българската прокуратура в навечерието на приемането на закона за съдебната власт и въвеждане на механизма за отчетността на главния прокурор.

 

Сарафов нямаше да бъде избран повторно за шеф на НСлС, ако не беше подкрепата на Гешев. Какво го накара да забрави това? Как така бързо претърпя метаморфозата от "второто Аз" на Гешев до негов върл отрицател? Плод на какво е този "катарзис"? И двамата са завършили школата в Симеоново, мисленето им е с еднакъв профил, отношението им към прокуратурата и следствието е в пълен синхрон, атаките им срещу политиците - също. Какво извади Сарафов извън релси?


Поведението на Сарафов в петте дни след взрива срещу колата на Гешев поставя остро въпроси за авторитета и достойнството на личностите, изкачили се до тези високи постове в държавата.
Единият е сгрешил, а другият е мълчал - и двамата носят вина за манипулативното внушение, с което прикриха истината.
А когато мълчалият е разбрал за грешката, защо не каза истината?
Защо и двамата се разприказваха, едва след като Демерджиев ги удари от парламенарната трибуна?

И се разприказваха така, че се самоунищожиха! 

Разломът е катастрофален!

АМБИЦИИТЕ НА САРАФОВ

На парламентарните банки вече лежи проектът на “Възраждане”, според който Следствието излиза от Прокуратурата, както е било преди двайсетина години, а шефът му е човекът, който ще разследва Главния. Ако това се приеме, а то се споделя от ГЕРБ, БСП и ДПС, то ще доведе до нов избор за шеф на националното следствие, което пък ще се превърне в изключително силна структура.
Възможно е с писмото си Сарафов да е гонил тази цел - да казва: Вижте ме колко съм принципен, готов съм да разследвам дори и Главния.
Възможно е да се е прицелил и в стола на Обвинител № 1, за което отдавна се мълви в прокуратурата.

Ако е така, то на Сарафов му е подшушнато, че пътят на Гешев в съдебната власт свършва.

Кой шепти в ухото на Сарафов?
Известни са връзките на Сарафов с Борисов още от времето, когато стана зам.-апелативен прокурор по времето на Борис Велчев, но едва ли точно сега Борисов ще се занимава с него. Останалите политически лидери също са заети с проблеми извън съдебната власт.

РОЛЯТА НА РАДЕВ


Напоследък обаче се заговори за трайни близки контакти на Сарафов с президента Радев. И проекцията им се видя много ясно в парламента миналата седмица.
Разплитането на чорапа по казуса "Гешев (не) е бил със семейството си по време на взрива" институционално дойде от питане на депутата от ДСБ Атанас Атанасов до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев (назначен от Радев).

Отговорът му от парламентарната трибуна: "Гешев е бил сам в колата" шокира депутатите, взриви общественото мнение и предизвика турбуленциите в прокуруратурата, които фактически изправиха Сарафов и Гешев един срещу друг.


Така образно казано Радев си "отмъсти" за онова нахлуване на Прокуратурата в президенството през лятото на 2020 година и последвалите арести на президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на президентския съветник по отбрана Илия Милушев и бизнесмена Пламен Бобоков.
Арестуваните бяха оневинени по-късно, но бумерангът на атаката се върна там, откъдето бе насочена и тепърва ще отчитаме разрушителните ѝ последици.

ЗА ЧЕСТТА НА ПАГОНА

"Аз самият, пазейки “честта на пагона”, както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която нямам вина, респективно не желая да нося отговорност”, посочва още Сарафов в писмото си. Честта на пагона по право и по закон е в центъра на ценностната система на мъжете, за които чест, закон и Родина са вътрешното им "аз". Честта на пагона е съвкупност от нравствено-етични качества и принципи на които са достойни за уважение и създават положителен имидж в обществото.
В случая сме далеч от покритието на тези изисквания. "Честта на пагона" беше употребена за манипулиране на обществото и допускане на свободни интерпретации. Ако пък Сарафов наистина е казал "пиша писмото само за пред хората" - това говори за падение с морални измерения, които не се наемам да коментирам.
Как ще бъде върнато доверието, когато единият панически иска да се разграничи от другия, при положение, че двамата са в един кюп? 
За какво доверие може да говорим когато заместникът прави фактически преврат на началника си?

Войната между Гешев и Сарафов тепърва ще се разгаря. Сарафов вече поиска отстраняването на своя заместник Ясен Тодоров, считан за човек на Гешев в НслС и то в момент, когато Гешев е в чужбина.

И НАКРАЯ ЗА ИЗРАЕЛСКИЯ ЕКСПЕРТ

Израелският експерт, който се завъртя като основен фактор в разследването на взрива срещу Гешев, е генерал от резерва, специалист по противодействие на терора, който идва у нас по специална програма. В деня на взрива той каца в София и веднага е трябвало да се срещне с Гешев, но главният прокурор така и не стига за срещата им. Използвайки присъствието му в България Гешев решава да го "вкара" в разследването и му осигурява достъп до местопроизшествието. Той е заведен там, огледал е терена и нанесените поражения от металните сачми и е дал само своите предположения за параметрите на взрива. Според Сарафов израелският гражданин е бил придружаван от неговия заместник Ясен Тодоров, който изпълнявал устно разпореждане на главния прокурор. Само че не Тодоров, а Сарафов първи спомена за израелския експерт и възторжено цитира думите му, че  нарекъл атентатора "зъл гений".

Процесуално израелският генерал не се е намесил в работата на разследващите, но ролята му бе така надута от думите на Сарафов в първите дни (както разбираме това е станало по нарежане на Гешев), че той едва ли не се превърна в едиственият фактор, върху чиято експертиза лежи тезата за "атентат". Едва днес обаче Сарафов реши да прехвърли вината за това върху Тодоров с мотива, че имал много медийни изяви, в които не представлявал позициите на Следствието.  

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Предстоят тежки дни за прокуратурата, която сериозно се е отклонила от функциите си. Ден след взрива, на 2 май, магистрати - съдии, прокурори и следователи, както и служители на Съдебната власт в цялата страна излязоха на протести в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, за да покажат, че не ги е страх. Не е работа на червените тоги да стоят по площадите. Унизително е да бъдат използвани като инструмент в "калните битки".
Българската държавност трябва да бъда отстоявана със законови актове, които внушават респект и доверие. А това зависи от тези, които ги пишат и съблюдават.

 


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42