Валерия Велева

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

104020 | 25 септ. 2023 | 15:11

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е признание за личния провал на Борисов като лидер на ГЕРБ. Кандидатурата на Хекимян е несериозна и отчайващо унизителна за политиката като професионално занимание


Посочването на журналиста Антон Хекимян в последния момент за кандидат-кмет на ГЕРБ за София е христоматиен пример как не трябва да се прави политика и как лошият кадрови подбор дава катастрофални отражения върху големи обществени процеси с дългосрочна тенденция.


Когато в събота стана ясно, че директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group Антон Хекимян е подал оставка, защото влиза в битката за София, това премина като поредната мълва, породена от лъкатушното поведение на Борисов по отношение на бъдещето на София. Самата партия ГЕРБ побърза да го опровергае, но упорити издайници и от партийната централа, и медията даваха непрекъснато живот на слуха.

Докато в понеделник в 10.00 часа той стана реалност.


Знаково името на Хекимян не бешо обявено лично от Борисов, за разлика от кандидат-кмета на Пловдив, но пък самият Хекимян ни осветли, че лично Борисов го е поканил за поста, като е имал една седмица да умува дали да приеме или не.


Оттук нататък започват тежките въпроси за ГЕРБ и за самия Борисов.

 

ЗАЩО Е ИЗБРАЛ ХЕКИМЯН?


- Защото в ГЕРБ ще разчитат на популярността на бившия телевизионен водещ за привличането на по-широк кръг избиратели, извън партийните структури на формацията в столицата.
- Защото е необременено политическо лице.


И дотук с позитивите.

 

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА И НЕ МОЖЕ ДА Е ХЕКИМЯН?

- Първо, защото Хекимян няма никакъв професионален опит да ръководи обществено-политическа структура, да отговаря за над 2 милиона жители и да борави с публичен бюджет от над 2 млрд. лева.

Защото нито е урбанист, нито е архитект, нито е строител, нито е мениджър... Защото по професия е само бакалавър журналист, а практиката му се вписва по оста общопрактикуващ политически репортер-водещ. Хекимян няма нито едно лично изказване за проблемите на София, досега не е показвал дори като журналист, или като жител на града, професионален интерес към столицата.

И защото рейтингът от екрана не означава победа като кмет.
Затова и първите думи на Хекимян като кандидат за поста, прозвучаха кухо и клиширано: "Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си"!  Виж ти, за себе си! А истината, тъжната истина е, че Хекимян е приел да бъде кмет-фасада. Даже е смешно, че днес пред медиите се застрахова, как Борисов го уверил, че ще взема сам решенията си. Моля?


- Второ, защото Борисов принизява политическия процес до плоскостта "харесване-нехаресване" и защото продължава да живее с илюзията, че когото той посочи - той ще е. За последен път тази негова формула проработи с Плевнелиев през 2012 години. От тогава кадровият подбор на Борисов по отношение на стратегически национални избори е пълен провал - Цецка Цачева (2016), проф. Атанас Герджиков (2021), проф. Габровски (2022, за премиер). Хекимян (2023) ще е тъжното продължение на тази линия.

 

Цялото поведение на Борисов в последния месец показваше нервност, невъзможност да балансира, несъстоятелност да направи верния политически избор. И най-важното - Борисов нямаше схема, по която да номинира, да селектира кадрите си. Изнудваха го, заплашваха го и той се опитваше да играе "нестандартно", с цел да излезе от клопката. Не стъпи на правилата на правенето на истинска публична политика.

 

За сравнение - вижте с каква тежка процедура Ахмед Доган преся кандидатите за кметове на ДПС. Новият кърджалийски кандидат-кмет Ерол Мюмюн "се промуши" след двудневен изпит по 6-7 часа, в който беше разходен по цялата палитра (в най-малки детайли) от проблеми на града и визия за развитието му.

 

А Борисов се събудил една сутрин с прозрението, че рейтингът на Хемикян ще удари Васил Терзиев и затова може да стане кмет на двумилионен град!. И хоп - Хекимян пък изведнъж си дал "сметка, че иска да работи за обществото, този път от другата страна"!?! Колкото до вникването в проблемите на столицата, те опират до житейските му впечатления:"Сменял съм квартири, затова познавам София". Както се казва - не стреляйте по пианиста, той толкова може. Но и диригентът се оказва, че вече толкова може.

 

- Трето, най-ужасното е, че Борисов затвърждава усещането за контролирана загуба на София. Без съмнение, независимо от слабостите на Васил Терзиев, издигането на Хекимян за негов опонент проправя пътя на детето на ДС към кметския пост на "Московска" 33. На фона на Хекимян Терзиев  направо е титан - имал е успешен бизнес, ръководил е хора, създавал е работни места.

 

Кандидатурата на Хекимян, откъдето и да я погледнеш, е несериозна и отчайващо унизителна за политиката като професионално занимание. Тя е обида към избирателите на ГЕРБ, които са принудени да я защитават. Каква стойност ще прибави тя към политиката на ГЕРБ - експертна, политическа, визионерска? Колко гласа отгоре ще привлече? А колко ще отблъсне след всичко, което днес се видя?

 

Тя е обида и за шефа на СОС Георги Георгиев, който с цялата си подготовка, образование и експертност трябва да приема (даже с усмивка) този факт.  

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е признание за личния провал на Борисов като лидер на ГЕРБ. Това е подарена победа на опонентите. Защото, ако след 12 години не си подготвил наследник на Фандъкова, а се мяташ като риба на сухо до последния момент и залагаш на несъстоятелни кандидатури, които предизвикват смях и подигравки, означава само едно - загуба на реалност. Безумие! Да се откажеш от Георгиев, означава да се откажеш от направеното в София през последните 12 години.

 

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ.

 

През 2016 година по същия начин Борисов подари президенството на Радев и след това той се обърна срещу него, сега, през 2023-а Борисов подярява кметството на Терзиев и той много скоро ще се обърне срещу него. "Когато не искаш да спечелиш избори, номинираш Цецка Цачева и Антон Хекимян", е смешно, но е тъжната истина... Борисов сдаде президенството, сдаде изпълнителната власт, сдава кметството... накрая ще сдаде и партията си. От страх и засимости. 

Четвърто - и Борисов, и Хекимян нанесоха тежък удар върху независимата ни журналистика, колкото изобщо я има. Реакцията на гилдията е смазваща за колегата, ударът върху имиджа на BTV е жесток, щетите ще са огромни. Медийният скандал е на върха.

 

Антон Хекимян тепърва ще разбира на собствен гръб какво е да си "от другата страна". Ще усети какво е "професионална етика" и колегиална завист, ще разбере, че да си под светлината на прожекторите не е най-приятното нещо в живота. Колкото до влизането под юргана му, и това трябва да е калкулирано от тези, които са се съгласили на "нестандартната идея" на Борисов.

 

Има и още нещо - морално и професонално. Какъв журналист си, след като оставяш с лека ръка медията, която те е направила лице и ти е дала възможност да се реализараш по най-добрия начин и я зарязваш седмица преди избори? При това знаеш, че нямаш заместник и изправяш колегите си пред сериозни изпитания? Какъв професионален и човешки багаж носиш? Няма забрана да сменяш професията си. Въпросът е начина, по който го правиш. И достатъчно ли си преценил цената на риска, който поемаш. 

 

Да приемеш от такива позиции да си кандидат-кмет на столицата, означава и тотално изкривена самопреценка за качествата и възможностите, които имаш. А ако не си преценил, че нямаш никакви шансове - то просто си се съгласил да си поредното зайче на Борисов. И оттук до края на света ще се обясняваш, че не си негов човек и че не си обслужвал неговите интереси в медията, която си ръководил.

Гадно, нали! 

 

Днешният ход на Борисов е доказателство за изчерпването на българската политика откъм реално съдържание и официалното й поставяне на релсите на мимолетната конюнктура, в която дребни партийни сметки и житейски провали ще ни обезличават като нация и общество с перспективи за смислено бъдеще.

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25