Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща

4000 души дишаха с нея в уникална обща трескава пулсация

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

120180 | 16 септ. 2023 | 01:12

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато към нея се прояви уважение и връща стократно този жест. Почувства, че в този слънчев град хората са положили усилия, за да я видят и чуят и това емоционално й въздейства.

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpgЛили Иванова сред публиката на Арена "Спартак"эв Кърджали-Lili-Ivanova-sred-publikata-na-Arena--Spartak-v-Kardzhali_1694817088.jpgА, аз съм по-хубава, казва със смях Лили Иванова , приемайки подаръка от Хасан Азис.-A--az-sam-po-hubava--kazva-sas-smyah-Lili-Ivanova---priemayki-podaraka-ot-Hasan-Azis-_1694817018.jpgЦялата мощ и красота на гласа й се извиси тази вечер.-Tsyalata-mosht-i-krasota-na-glasa-y-se-izvisi-tazi-vecher-_1694816965.jpg4000 души дишаха с нея в уникална обща трескава пулсация-4000-dushi-dishaha-s-neya-v-unikalna-obshta-treskava-pulsatsiya_1694816924.jpgЛили Иванова покани кмета Хасан Азис на сцената до нея-Lili-Ivanova-pokani-kmeta-Hasan-Azis-na-stsenata-do-neya_1694816898.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816850.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816832.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816817.jpgЛили Иванова сред публиката на Арена "Спартак"эв Кърджали-Lili-Ivanova-sred-publikata-na-Arena--Spartak-v-Kardzhali_1694816774.jpg

Чета и слушам суперлативите за концерта на Лили Иванова в Арена “Спартак” в Кърджали.

 

Лили - кълбо от уникален музикален талант, грация, ум, интелигентност, железен характер, мъдрост, нежна красота , перфекционизъм, отдаденост, любов… и още, и още…

Но най-важното е, че си я имаме, че продължава да ни омагьосва с песните си!”

 

“Благодаря за прекрасното изживяване! Една сбъдната мечта да бъда на концерт на Лили Иванова, една богиня на която се възхищавам и уважавам! Браво...продължавайте да радвате хората, които Ви обичат!”

 

Арената, кръстена на гладиатор, разлюляващ Римската империя с битки, в наши дни е разлюляна от мелодичния чувствен глас и прекрасната музика на Лили. Браво Лили!”

 

Това концерт на стадион ли е ? Вижда ми се доста голямо. Толкова много публика ! Браво!Успех!”

 

Да, такива възторжени оценки за Лили Иванова има след всеки нейн концерт. Вече 60 години!

В Кърджали обаче беше по-различно.

 

И за това “различното” искам да разкажа.

 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

 

Идеята за този концерт се роди съвсем спонтанно. Той не беше включен в националното й турне за тази година.

На 22 юни в Кърджали бе представена книгата “Лили Иванова. Моят личен дневник”. Преди срещата с многобройните читатели, които се оказаха ненаситни да слушат разкази за Лили Иванова, екипът й се срещна с кмета  на града д-р инж. Хасан Азис. Той попита защо тази година Лили Иванова е “заобиколила” Кърджали и не може ли да се намери дата, за да уважи почитателите си в града.

Последва телефонен разговор с Лили. Тя се съгласи, но постави условие - да пее в голяма зала. Оказва се, че вече е пяла в най-голяма зала в града, която събира 1200 души. 

 

“Нямате ли по-голяма?”, пита Лили.  

“Имаме”, казва някой от екипа на кмета и се сеща за Арена “Спартак”, която събира около 4000 души.

“Там искам да пея, щом ме каните”, казва Лили със звънлив глас, но с  категоричност, която не търпи възражения.

И хвърля в ужас всички сътрудници около кмета, защото те знаят, че Арената е занемарена от 12-13 години. За последно през 2009-а година  там се е провело голямо партийно мероприятие с участието на Ахмед Доган.

И после Арената е зарязана…

 

От екипа на Лили правят справка с възможните дати за нейното гостуване пред публиката в Кърджали и се уточнява... 13 септември.

О, ужас! За два месеца и половина Арената трябва да бъде приведена във вид, достоен да приеме Лили Иванова! Секретарките на кмета почват да кършат нервно ръце…

Чиновник от общината казва: "Това не е възможно! Там всичко е буренясало, сега сме в отпускарки сезон, няма откъде да намерим работници за ремонта".

“Ще намерим и ще приемем Лили Иванова на 13 септември”, отсича  кметът и слага точка на коментарите в екипа си.

И за да няма разколебаване - след края на представянето на книгата, той съобщава новината за концерт на Лили в града и това гръмва в местните медии.

 

АРЕНАТА - КАТО В ДЖУНГЛА

 

На следващия ден, когато представители от общината отиват да видят състоянието на Арената, разбират, че е по-тежко, отколкото са си го представяло.

Амфитеатърът е обрасъл с дървета човешки ръст, седалките са изпочупен, сцената - занемарена. Веднага започва къртовски труд по изсичане на буренаците, подновяване на седалките, построяват се нови “римски” колони на сцената, изгражда се нова гримьорна с нов санитарен възел. Слага се ново осветление. 

 

След два месеца стадионът посреща екипа на Лили Иванова лъснат, боядисан, греещ. Пред сцената са наредени бели столове с меки възглавници на седалките.

 

ГРИМьОРНАТА: ЧУВСТВАЙ СЕ КАТО У ДОМА СИ!

 

Гримьорната, боядисана и натъкмена, е обзаведена с чисто нова мебел, подбрана в бароковия ретро стил на Лили Иванова. Тоалетката, огледалото, масичката, дивана - всичко иска да каже на любимата певица: “Чувствай се като у дома си!”

“За нас Лили Иванова е голяма звезда и нашето отношение към нея е като към голяма звезда”, обясни цялата трескавост на подготовката и изисканост на обстановката кметът Азис.

 

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато към нея се прояви уважение и връща стократно този жест. Почувства, че в този слънчев град хората са положили усилия, за да я видят и чуят и това емоционално й въздейства.

Публиката също беше уникална - от осеммесечната Нехир до достолепни беловласи хора, който подпираха годините си на бастуни и бавно, бавно се изкачваха по трибуните, за да се настанят и да преживеят миговете на върховна наслада.

 

ЛИЛИ - ИНЖЕКТИРАНА С ЕНЕРГИЯ

 

Лили Иванова пристигна в Кърджали след обяд, веднага започна репетиция, която свърши малко преди концерта. После грим, обличане, качи се на обувките с 20 см ток  и излезе на сцената, грееща от щастие.

 

И още с първата песен отпусна гласа си така, сякаш искаше да стигне до звездите, да напълни с музика и емоция огромното свободно пространство пред нея. И го направи - безцеремонно, красиво, романтично и въздействащо до изтръпване на мозъка. Разчленяваше музикалната фраза така, че тя се забиваше някъде дълбоко в сърцето, оставяйки й правото да те води в собствените ти чувства.

 

4000 души дишаха с нея. За части от секундата, която тя си поемаше дъх и притихваше - арената не дишаше в космическо мълчание… за да избухне в овации, когато гласът на Лили вече е отлетял във висините. Това беше уникална трескава обща пулсация на певица и публика, парализиращо вълнение на общо съпреживяване.

 

И понеже сцената беше малко далеч от първите редове на зрителите, в един момент импулсивно Лили поиска да се слее с публиката. Насочи се към стълбицата за слизане, абсолютно уверена в стъпките си, дори отказа помощта на охраната и пееща, тичайки слезе при хората. Жадна да грабне от тяхната емоция и да покаже своя величествен пример за неуморност и тотална отдаденост на изкуството.

 

ПЪЛНИ СМЕ С ФАЛШИВИ НЕЩА

 

В един момент микрофонът й отказа.  Тя даде знак на тонрежисьора Ачо, че има проблем, той се доближи до нея и докато тя продължаваше да пее, смени батерията и й върна микрофона. Лили довърши песента си, без никакво притеснение, но това веднага предизвика коментара й: “Пълни сме с фалшиви неща в държавата – микрофонът спря, батериите фалшиви, добре, че ние тук сме истински“. Без да съзнава, в този момент Лили Иванова сложи диагноза на цялото ни общество - фалшиви политици, фалшиви бизнесмени, фалшиви отношения, фалшиво изкуство. 

Тя обича да се шегува, особено със себе си, но е критична и към другите и с тънкото си чувство за хумор поставя безкомпромисно нещата на мястото им.

 

ХИТЪТ “КАМИНО”

 

Тази година хитът в турнето й е “Камино” в нов аранжимент. Слушала съм изпълнението й няколко пъти в зала, но това което Лили направи в Кърджали, под звездите, беше неописуемо като въздействие. 

Цялата мощ и красота на гласа й се извиси тази вечер.

И се сетих за една случка с нейното “Камино” през 1973 година, когато Лили отива на фестивала на естрадната песен във Виня дел Мар -  Чили. Публиката я посреща враждебно, защото е единствената представителка на страна зад Желязната завеса. Освиркват я, дюдюкат й, тропат. Тя не се притеснява. Запява “Камино”, освиркванията продължават. И … изведнъж спират. Настъпва тишина. Само гласът на Лили лети над публиката “Ай, Камино, Камино”. Песента свършва. Тишината продължава секунди и изведнъж всички скачат на крака и започват продължителни овации и адмирации. В очите на Лили заблестяват сълзи. За първи път в историята на фестивала журито решава да даде извънредна награда и тя е за Лили Иванова от България и нейното “Камино” и “Обичам те”.

 

По същия начин изригна и публиката в Кърджали, изпращайки с нестихващи овации “Камино”: “Ай, пътниче, пътниче !/ Ти, който идваш, / слушайки моята китара/ в планинската земя, / и луната ме придружава/ ай, Камино, Камино…”

 

Цялата тази емоционална приказка завърши с още нещо нетрадиционно за Лили Иванова. Знае се, че освен музикантите, тя не допуска никого на сцената до нея. На 13 септември направи изключение - покани кмета на Кърджали, за да му благодари, а той пък не скри възхищението си и изреди кметовете на всички общини в района, с чиито усилия този концерт стана факт. Това беше жест, който Кърджали ще помни.

 

А Лили… след концерта и емоционалната еуфория, събра кротко багажа си от гримьорната, преоблече се и грееща от въодушевление отпътува за София. Без да покаже капка умора…

Сигурна съм, ако й бяха казали - почваме нов концерт сега, отговорът щеше да бъде само един “Готова съм!”

Защото на сцената Лили е истинска и за песента й няма умора.

 


От категорията

Лили Иванова подлуди Плевен с нова рокля! Публиката: Като жива кукла е!

Концерт на Лили Иванова в Плевен-Kontsert-na-Lili-Ivanova-v-Pleven_1695888544.jpg

Примата потопи публиката в Плевен в океан от обич. А сцената на Летен театър ...

28 септ. 2023 | 11:08

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Жерар Депардийо разпродава колекцията си от произведения на изкуството

Жерар Депардийо разпродава колекцията си от произведения на изкуството  -1598858266.jpg

Участниците в търга ще могат да наддават за скулптури на Огюст Роден - ...

26 септ. 2023 | 13:32

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51