Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща

4000 души дишаха с нея в уникална обща трескава пулсация

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

160039 | 16 септ. 2023 | 01:12

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато към нея се прояви уважение и връща стократно този жест. Почувства, че в този слънчев град хората са положили усилия, за да я видят и чуят и това емоционално й въздейства.

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpgЛили Иванова сред публиката на Арена "Спартак"эв Кърджали-Lili-Ivanova-sred-publikata-na-Arena--Spartak-v-Kardzhali_1694817088.jpgА, аз съм по-хубава, казва със смях Лили Иванова , приемайки подаръка от Хасан Азис.-A--az-sam-po-hubava--kazva-sas-smyah-Lili-Ivanova---priemayki-podaraka-ot-Hasan-Azis-_1694817018.jpgЦялата мощ и красота на гласа й се извиси тази вечер.-Tsyalata-mosht-i-krasota-na-glasa-y-se-izvisi-tazi-vecher-_1694816965.jpg4000 души дишаха с нея в уникална обща трескава пулсация-4000-dushi-dishaha-s-neya-v-unikalna-obshta-treskava-pulsatsiya_1694816924.jpgЛили Иванова покани кмета Хасан Азис на сцената до нея-Lili-Ivanova-pokani-kmeta-Hasan-Azis-na-stsenata-do-neya_1694816898.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816850.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816832.jpgЛили Иванова на Арена "Спартак" в Кърджали.-Lili-Ivanova-na-Arena--Spartak--v-Kardzhali-_1694816817.jpgЛили Иванова сред публиката на Арена "Спартак"эв Кърджали-Lili-Ivanova-sred-publikata-na-Arena--Spartak-v-Kardzhali_1694816774.jpg

Чета и слушам суперлативите за концерта на Лили Иванова в Арена “Спартак” в Кърджали.

 

Лили - кълбо от уникален музикален талант, грация, ум, интелигентност, железен характер, мъдрост, нежна красота , перфекционизъм, отдаденост, любов… и още, и още…

Но най-важното е, че си я имаме, че продължава да ни омагьосва с песните си!”

 

“Благодаря за прекрасното изживяване! Една сбъдната мечта да бъда на концерт на Лили Иванова, една богиня на която се възхищавам и уважавам! Браво...продължавайте да радвате хората, които Ви обичат!”

 

Арената, кръстена на гладиатор, разлюляващ Римската империя с битки, в наши дни е разлюляна от мелодичния чувствен глас и прекрасната музика на Лили. Браво Лили!”

 

Това концерт на стадион ли е ? Вижда ми се доста голямо. Толкова много публика ! Браво!Успех!”

 

Да, такива възторжени оценки за Лили Иванова има след всеки нейн концерт. Вече 60 години!

В Кърджали обаче беше по-различно.

 

И за това “различното” искам да разкажа.

 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

 

Идеята за този концерт се роди съвсем спонтанно. Той не беше включен в националното й турне за тази година.

На 22 юни в Кърджали бе представена книгата “Лили Иванова. Моят личен дневник”. Преди срещата с многобройните читатели, които се оказаха ненаситни да слушат разкази за Лили Иванова, екипът й се срещна с кмета  на града д-р инж. Хасан Азис. Той попита защо тази година Лили Иванова е “заобиколила” Кърджали и не може ли да се намери дата, за да уважи почитателите си в града.

Последва телефонен разговор с Лили. Тя се съгласи, но постави условие - да пее в голяма зала. Оказва се, че вече е пяла в най-голяма зала в града, която събира 1200 души. 

 

“Нямате ли по-голяма?”, пита Лили.  

“Имаме”, казва някой от екипа на кмета и се сеща за Арена “Спартак”, която събира около 4000 души.

“Там искам да пея, щом ме каните”, казва Лили със звънлив глас, но с  категоричност, която не търпи възражения.

И хвърля в ужас всички сътрудници около кмета, защото те знаят, че Арената е занемарена от 12-13 години. За последно през 2009-а година  там се е провело голямо партийно мероприятие с участието на Ахмед Доган.

И после Арената е зарязана…

 

От екипа на Лили правят справка с възможните дати за нейното гостуване пред публиката в Кърджали и се уточнява... 13 септември.

О, ужас! За два месеца и половина Арената трябва да бъде приведена във вид, достоен да приеме Лили Иванова! Секретарките на кмета почват да кършат нервно ръце…

Чиновник от общината казва: "Това не е възможно! Там всичко е буренясало, сега сме в отпускарки сезон, няма откъде да намерим работници за ремонта".

“Ще намерим и ще приемем Лили Иванова на 13 септември”, отсича  кметът и слага точка на коментарите в екипа си.

И за да няма разколебаване - след края на представянето на книгата, той съобщава новината за концерт на Лили в града и това гръмва в местните медии.

 

АРЕНАТА - КАТО В ДЖУНГЛА

 

На следващия ден, когато представители от общината отиват да видят състоянието на Арената, разбират, че е по-тежко, отколкото са си го представяло.

Амфитеатърът е обрасъл с дървета човешки ръст, седалките са изпочупен, сцената - занемарена. Веднага започва къртовски труд по изсичане на буренаците, подновяване на седалките, построяват се нови “римски” колони на сцената, изгражда се нова гримьорна с нов санитарен възел. Слага се ново осветление. 

 

След два месеца стадионът посреща екипа на Лили Иванова лъснат, боядисан, греещ. Пред сцената са наредени бели столове с меки възглавници на седалките.

 

ГРИМьОРНАТА: ЧУВСТВАЙ СЕ КАТО У ДОМА СИ!

 

Гримьорната, боядисана и натъкмена, е обзаведена с чисто нова мебел, подбрана в бароковия ретро стил на Лили Иванова. Тоалетката, огледалото, масичката, дивана - всичко иска да каже на любимата певица: “Чувствай се като у дома си!”

“За нас Лили Иванова е голяма звезда и нашето отношение към нея е като към голяма звезда”, обясни цялата трескавост на подготовката и изисканост на обстановката кметът Азис.

 

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато към нея се прояви уважение и връща стократно този жест. Почувства, че в този слънчев град хората са положили усилия, за да я видят и чуят и това емоционално й въздейства.

Публиката също беше уникална - от осеммесечната Нехир до достолепни беловласи хора, който подпираха годините си на бастуни и бавно, бавно се изкачваха по трибуните, за да се настанят и да преживеят миговете на върховна наслада.

 

ЛИЛИ - ИНЖЕКТИРАНА С ЕНЕРГИЯ

 

Лили Иванова пристигна в Кърджали след обяд, веднага започна репетиция, която свърши малко преди концерта. После грим, обличане, качи се на обувките с 20 см ток  и излезе на сцената, грееща от щастие.

 

И още с първата песен отпусна гласа си така, сякаш искаше да стигне до звездите, да напълни с музика и емоция огромното свободно пространство пред нея. И го направи - безцеремонно, красиво, романтично и въздействащо до изтръпване на мозъка. Разчленяваше музикалната фраза така, че тя се забиваше някъде дълбоко в сърцето, оставяйки й правото да те води в собствените ти чувства.

 

4000 души дишаха с нея. За части от секундата, която тя си поемаше дъх и притихваше - арената не дишаше в космическо мълчание… за да избухне в овации, когато гласът на Лили вече е отлетял във висините. Това беше уникална трескава обща пулсация на певица и публика, парализиращо вълнение на общо съпреживяване.

 

И понеже сцената беше малко далеч от първите редове на зрителите, в един момент импулсивно Лили поиска да се слее с публиката. Насочи се към стълбицата за слизане, абсолютно уверена в стъпките си, дори отказа помощта на охраната и пееща, тичайки слезе при хората. Жадна да грабне от тяхната емоция и да покаже своя величествен пример за неуморност и тотална отдаденост на изкуството.

 

ПЪЛНИ СМЕ С ФАЛШИВИ НЕЩА

 

В един момент микрофонът й отказа.  Тя даде знак на тонрежисьора Ачо, че има проблем, той се доближи до нея и докато тя продължаваше да пее, смени батерията и й върна микрофона. Лили довърши песента си, без никакво притеснение, но това веднага предизвика коментара й: “Пълни сме с фалшиви неща в държавата – микрофонът спря, батериите фалшиви, добре, че ние тук сме истински“. Без да съзнава, в този момент Лили Иванова сложи диагноза на цялото ни общество - фалшиви политици, фалшиви бизнесмени, фалшиви отношения, фалшиво изкуство. 

Тя обича да се шегува, особено със себе си, но е критична и към другите и с тънкото си чувство за хумор поставя безкомпромисно нещата на мястото им.

 

ХИТЪТ “КАМИНО”

 

Тази година хитът в турнето й е “Камино” в нов аранжимент. Слушала съм изпълнението й няколко пъти в зала, но това което Лили направи в Кърджали, под звездите, беше неописуемо като въздействие. 

Цялата мощ и красота на гласа й се извиси тази вечер.

И се сетих за една случка с нейното “Камино” през 1973 година, когато Лили отива на фестивала на естрадната песен във Виня дел Мар -  Чили. Публиката я посреща враждебно, защото е единствената представителка на страна зад Желязната завеса. Освиркват я, дюдюкат й, тропат. Тя не се притеснява. Запява “Камино”, освиркванията продължават. И … изведнъж спират. Настъпва тишина. Само гласът на Лили лети над публиката “Ай, Камино, Камино”. Песента свършва. Тишината продължава секунди и изведнъж всички скачат на крака и започват продължителни овации и адмирации. В очите на Лили заблестяват сълзи. За първи път в историята на фестивала журито решава да даде извънредна награда и тя е за Лили Иванова от България и нейното “Камино” и “Обичам те”.

 

По същия начин изригна и публиката в Кърджали, изпращайки с нестихващи овации “Камино”: “Ай, пътниче, пътниче !/ Ти, който идваш, / слушайки моята китара/ в планинската земя, / и луната ме придружава/ ай, Камино, Камино…”

 

Цялата тази емоционална приказка завърши с още нещо нетрадиционно за Лили Иванова. Знае се, че освен музикантите, тя не допуска никого на сцената до нея. На 13 септември направи изключение - покани кмета на Кърджали, за да му благодари, а той пък не скри възхищението си и изреди кметовете на всички общини в района, с чиито усилия този концерт стана факт. Това беше жест, който Кърджали ще помни.

 

А Лили… след концерта и емоционалната еуфория, събра кротко багажа си от гримьорната, преоблече се и грееща от въодушевление отпътува за София. Без да покаже капка умора…

Сигурна съм, ако й бяха казали - почваме нов концерт сега, отговорът щеше да бъде само един “Готова съм!”

Защото на сцената Лили е истинска и за песента й няма умора.

 


От категорията

Найден Тодоров уволни скандалния бос на фонд "Култура" Сава Драгунчев

Найден Тодоров уволни скандалния бос на фонд "Култура" с драг шоуто-Nayden-Todorov-uvolni-skandalniya-bos-na-fond--Kultura--s-drag-shouto_1712991523.jpg

От един месец Сава Драгунчев се крие и отказва да напусне поста си, въпреки че ...

13 апр. 2024 | 09:54

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден-Kontsertat-na-Lili-Ivanova-v-Narodniya-teatar--Ivan-Vazov--na-20-may-e-razprodaden_1712845376.png

11 апр. 2024 | 17:20

STIR: „Съседите“ отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят

STIR:  „Съседите“ отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят-STIR---Sasedite--otrazyavat-edna-brutalna-realnost--koyato-prodalzhava-da-vlastva-po-tseliya-svyat_1713155079.jpg

България представя тревожна арт инсталация на Венецианското биенале на ...

15 апр. 2024 | 07:23

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

Това е медийна изповед на „едно момче със странно име, родено в Плевен, учило в ...

9 апр. 2024 | 17:48

Най-важното

Предприети са действия по издирването на извършителите

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган-Grobat-na-Balgarskiya-patriarh-Neofit-e-porugan_1713253938.jpg

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, ...

16 апр. 2024 | 10:34

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кариерата на Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Тези от ПП пият, карат и си седят общински съветници и проповядват нов морал, възмути се той

Борисов на среща в "Подуяне": Да вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1713194876.jpg

Лидерът на ГЕРБ не стигна дотук - той съобщи още една новина - бившият шеф на ...

15 апр. 2024 | 18:24

Професорът благодари на плевенските социалисти за рекордния брой номинации

Вигенин, Стойнев и проф. Гечев в соцлистата за евродепутати

Вигенин, Стойнев и проф. Гечев в соцлистата за евродепутати-Vigenin--Stoynev-i-prof--Gechev-v-sotslistata-za-evrodeputati_1713178410.jpg

Двамата бивши министри от кабинета на Пламен Орешарски по устав вече нямали ...

15 апр. 2024 | 13:46