Валерия Велева: За потентността в политиката

Създадоха такъв правен, конституционен и институционален хаос, какъвто страната не помни

Валерия Велева: За потентността в политиката

36064 | 24 ноем. 2022 | 18:53

Петков се издъни; Радев, скаран с партиите, не може да създаде условия, от които да се роди редовен кабинет. Вместо диалог и съгласие в политиката се шири агресия и омраза. И тази плоча се върти две години, а на хоризонта идва пети служебен кабинет


"ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет", заяви Асен Вясилев в коментар за консултациите при президента за съставяне на правителство, които към този момент имат нулев резултат. И за това, според съпредседателя на ПП са "отговорни основно ГЕРБ, тъй като те са импотентни да съставят кабинет."

В отговор на тази "импотентност" на ГЕРБ от ПП и ДБ обявиха, че са готови да предложат кабинет на малцинството и да управляват със 73 депутати, както се врече шефът на парламентарната им група Андрей Гюров.


Правителството на малцинството по принцип е възможно, правено е у нас, има го и по света.
Но за това е нужно едно важно условие - правителство на малцинството трябва да има осигурено мнозинство в парламента, така че да не катастрофира на първия завой. А премиерът му да може да си говори с всички, да има доверие и уважение и да умее да продуцира съгласие.


Това Борисов, за разлика от Петков/Василев, го е правил - в първия си мандат (от 27 юли 2029 до 13 март 2013) ГЕРБ управляваше повече от 3 години и половина със... 117 депутати.

А през 2021/2022 "Промяната" имаха стабилно парламентарно мнозинство от 134 гласа и въпреки това едвам изкараха 7 месеца.

С демонстрацията на "потентност" управлението им се записа в историята като първото правителство, отстранено от власт след вот на недоверие в Народното събрание.

 

За седем месеца „Промяната” грубо потъпка закони и Конституция, загуби битката на идеи, разочарова хиляди, предаде партньори.

И още суха статистика за сравнение - Борисов е вторият най-дълго управлявал министър-председател в българската история, прекарал на този пост общо 9 години 10 месеца и 14 дни (или 3606 дни), закачил на сметката си като политик 13 изборни победи и три редовни правителства.

Кирил Петков е абсолютната му противоположност - заради отсъствие на политическа потентност беше инсталиран заедно със семейно-приятелска бизнес-формация, тип НПО, на върха на държавното управление с протекцията на държавния глава. Но не можа да се задържи там дори и година.  

Харвардецът "клетвопрестъпник" е първият премиер на България, който се срина, преди кабинетът му да е навършил и 100 дни и слезе от власт след още само 132 дни. 
Затова пък нанесе непоправим удар върху демократичните устои в страната. Нахлуването на "Промяната" на политическата сцена с налагането на лъжата, агресията и аматьорщината като норма в политическото поведение доведе до драматични последствия за държавността и стабилността на системата.

 

И сега си въобразяват, че може отново да управляват с правителство на малцинството. След като се скараха с всички.

Да припомня ли?

От първия до последния ден пребиваването на Кирил Петков в управлението бе съпроводено от лъжи: за "празния" язовир „Пазар дере“; за „спасителната операция“ на кораба „Царевна“ с участието на шефа на военното разузнаване'; за европрокуратурата, която участвала в ареста на Борисов; за електромобилите в Ловеч; за изграждането на завод за батерии на мястото на "Мариците"; за вкарването на лобистите от „Gemcorp“, които му били доведени от американското посолство; за двата танкера по-евтин газ от САЩ; за следващите седем танкера, които били осигурени, пък никой не знае къде са; за уж готовия интерконектор с Гърция...

"Тези младежи (от "Промяната" - б.р.), без да искат, или много добре знаейки какво правят, за 7 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата", заяви снощи Румен Овчаров, чиято партия беше партньор на "тези момчета".

Да припомня ли онези думи на Кирил Петков, с които дори не криеше, че искаше да има личен Главен прокурор за свои нужди и своя КПКОПНИ за лична бухалка - така разбира реформата в съдебната система. 

Харвардците откраднаха всички социални идеи на БСП и сега се настаняват удобно и безапелационно в лявото пространство.

Със стъклен поглед и изопнато от злоба лице Петков заби нож на Нинова. Дори и днес от парламентарната трибуна погази основни норми в политическото и човешкото общуване.

И Петков, и Василев показаха удивителна устойчивост в реализирането на целите - да се превърнат във властелини на държавата, овладявайки всички икономически и финансови лостове - НАП, ДАНС, Митници, служби и други подобни структури. И обещават, че пак ще го правят, ако властта се окаже в ръце им. Което накара днес Радев директно да прати Петков пак да чете Конституцията: "Той ВСЕ ОЩЕ има проблеми с познаването на законите". 

 

Тепърва ще научаваме истината за това управление, което заради личната изгода на малцината му избраници остави народа без енергия; за правителство, което брутално набута посредници в газовите доставки и под мантрата "да изгоним "Газпром" напълни нечии джобове, без да държи сметка за народната мизерия.

Тогава имаха 134 гласа, сега искат да наложат същото със 73 гласа.

Защото Кирил Петков е неуморен в болната си амбиция да се върне отново като премиер.
За него е гордост да се похвали "Аз арестувах Борисов", гордост е да прилага болшевишки репресивни прийоми срещу опонентите си. Спомнете си как Петков/Василев изправиха срещу себе си бизнеса; скараха се с кметове; опасаха с решетки вратите на парламента; написаха закон-бухалка и си намериха човека, който да я развърти срещу нарочените от тях политически врагове.

Нали не сте забравили как Лена Бориславова диктуваше на депутатите какви "неконституционни" закони да приемат, извиваше им ръцете, за да престъпват морални норми, да газят правилници, за да бъдат назначавани "правилните хора". Създадоха такъв правен, конституционен и институционален хаос, какъвто страната не помни. Смятаха, че държавата е като фирма. И се вихреха в нея, сякаш им е частна собственост...

Но все пак има нещо добро, което се случи за 7-те месеца власт на Кирил Петков и в дните на настоящото му депутатстване.
Вече всички разбраха, че този дилетант в политиката е тотално объркан в понятията си, че е агресивен, че не държи на договорки, че не признава и даже не познава фактите, че в същността на характера му е да сипе откровени лъжи, без да държи сметка за последствията.

Публичното му поведение като министър-председателя бе извън контрол и не подлежеше на никакви пиарски ходове за спасение.
Поведението му като депутат сега е също катастофално.

Политиката като обществено занимание продължава да е твърде далеч от неговата същност; той е агресивен в парламента, така както е бил в Министерския съвет; а стремежът му за себеизява се сблъсква челно с нагласите и подготовката му за висш политик.

Днес Нинова посочи, че всички стратегически решения, които взе кабинетът "Петков" - за изгонването на руснаците, за прекратяването на договора с "Газпром", за вдигане на ветото срещу Македония, са взети въпреки мнението и категоричната позиция на БСП.

А рекетът и сделката като част от политическото поведение на Петков са същите като в бизнеса. 

И накрая отново за потентността в политиката.


Нито вдигнатия президентски юмрук, нито агресивното управление на Петков не доведоха до едничката цел, която си бяха поставили - унищожаването на ГЕРБ и на Борисов.
Напротив, Борисов възкръсна, "импотентният" ГЕРБ спечели въпреки машинациите на машините и продължава да стои на политическия връх, а "оръжието Петков" се обърна срещу създателя си, който прегази дори Конституцията, за да ни го натресе.

Петков се издъни; Радев, скаран с партиите, не може да създаде условия, от които да се роди редовен кабинет.

Вместо диалог и съгласие в политиката се шири агресия и омраза.

И тази плоча се върти вече две години.

А на хоризонта се задава пети служебен кабинет... 

 

Това е нивото на потентността на днешната българска политика, в която Петков още не е научил законите. 

 

А какво правителство ще предложат ГЕРБ/СДС - предстои да разберем.

 

Ясно е обаче едно - само правителство на широко обединие с конкретна програма и излъчени експерти за министри има шанс да разсече този омагьосън кръг. 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26