Снимка: Нова телевизия / tribali.info

След всенародното недоволство и намесата на главния прокурор

Биячите на 18-годишния Тодор обвинени в предумишлено убийство (обновена)

6974 | 14 ян. 2016 | 15:40

Случаят с убитото момче във Враца е драстичен, това е проява на насилие и жестокост, която е недопустима, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова


Повдигнати са нови обвинения срещу двамата братя, пребили 18-годишния Тодор от Враца, предаде БГНЕС. Първоначално двамата братя бяха обвинени за причиняване на средна телесна повреда и смърт по непредпазливост, но днес обвинението е изменено в обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди в съучастничество. Това съобщи говорителят на главния прокурор и прокурор от ВКП Румяна Арнаудова.

Седем прокурори от Върховна касационна прокуратура, изпратени по-рано днес от Сотир Цацаров във Враца, се запознават с делото и към момента ситуацията е коренно различна, като според Арнаудова е възможно обвинението отново да претърпи промени. В момента към балканския град пътувамобилна криминалистична лаборатория от София с трима съдебни медици, кардиопатолог и д-р Цветелин Гатев, ръководител на съдебните медици, които ще направят допълнителна аутопсия на трупа на момчето и ще отговорят на основните въпроси, касаещи нараняванията по тялото и главата на момчето и причината за смъртта му.

До момента се знае, че 18-годишният Тодор има 28 охлузвания по тялото и главата, както и интензитета на ударите, които са му били нанесени. Арнаудова каза, че и свидетелските показания също са допринесли за завишаване на обвиненията. Доказано е, че Тодор е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка.

От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и друго момче - негов приятел, го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен.

Нападателите на Тодор са го били с юмруци и с ритници. Все още няма изготвен протокол от аутопсията на момчето, също така няма и официално становище за причината за смъртта, има само едно описание на травматичните наранявания, от което се вижда, че момчето има 28 охлузвания. Прокуратурата ще изземе цялата документация за здравето на момчето от личния му лекар, за да се види имал ли е той хронични заболявания.

Двамата нападатели са неосъждани. Установено е, че не са се познавали с Тодор Йорданов. Убийството е извършено по хулигански подбуди. Арнаудова съобщи, че няма наличие за употреба на алкохол и наркотици у лицата. Тъй като двамата братя има опасност да се укрият се очаква утре съдът да им наложи мярка "задържане под стража". По делото има 15 свидетели.

 

По-рано окръжният прокурор на Враца Десислав Начков пък коментира пред Трибали.инфо, че протестите и изказванията на врачани за смъртта на Тодор са натиск върху прокуратурата. Той призова хората да се успокоят и да оставят разследващите органи да си свършат работата.


Случаят с убитото 18-годишно момче във Враца е драстичен, това е проява на насилие и жестокост, която е недопустима. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. Вицепремиерът посочи, че хората могат да имат доверие, че МВР ще полага усилия, за да се изясни този случай и да има справедливи наказания. Министърът на вътрешните работи заяви, че е разпоредила на областната дирекция на вътрешните работи във Враца за допълнителни мерки за сигурност, присъствие на полицията и разследване на всички случай, който са постъпили. „Областната дирекция има много добри резултати”, каза още Бъчварова.

Тази вечер във Враца ще има нов протест от съучениците на момчето. Акцията е планирана като шествие по централните улици на града. Планира се шествието да премине през мястото, където стана инцидента и да завърши на централния площад в града. Така съучениците на момчето искат да се противопоставят на агресията. Снощи стотици врачани излязоха на протест пред полицията във Враца.

Освен във Враца, тази вечер два протеста са организирани и в София. Недоволството на хората ескалира в социалните мрежи и в 18.30 часа, и в 19.30 часа първо пред Народното събрание, а после пред сградата на Съдебната палата граждани ще излязат, за да изразят недоволството си и да бъдат солидарни с приятелите на Тодор от Враца.

Протестът в 18.30 пред сградата на парламента е обявен под мотото „България е Враца”. Призивът е: "Носете камъни да направим ГРАМАДА в памет на Тодор и всички жертви на липсата на правосъдие и държавност."

Час по-късно софиянци се събират пред Съдебната палата, за да заявят, че не са съгласни с повдигнатите от прокуратурата обвинения за смърт по непредпазливост, при нанасяне на лека телесна повреда. „Какво леко и каква непредпазливост има в това да пребиеш дете до смърт?! Отсега ви казвам, че тези ще получат някакви минимални присъди, освен ако не се вдигнем на масови протести...”, гласи съобщение на потребител, заявил участие в протеста довечера.

В мрежата се разпространява и петиция "Искаме доживотни присъди за убийците на осемнадесетгодишния Тодор". Петицията вече е подписана от над 13 хиляди души.

 

По разпореждане на главния прокурор пък във Враца по спешност е изпратен екип от следователи на НСС във връзка със смъртта на 18-годишния Тодор, съобщава БНТ. С тях пристига и най-новата мобилна техника за разследвания, с която следствието разполага.
Сотир Цацаров е разпоредил още към Враца заедно със следователи да пътуват съдебни медици от Военномедицинска академия, които по разпореждане на прокуратурата ще направят втора аутопсия на 18-годишния Тодор. След като станат ясни резултатите от нея, прокуратурата ще прецизира обвиненията, повдигнати на братята Иван и Десислав Дамянови.

По непотвърденни данни от първата аутопсия има данни, че в белите дробове на Тодор е имало храна. Мнението на експерти е, че това може да се случи след силен удар в корема, който предизвиква връщане на храна към хранопровода и оттам попадането й в белите дробове, което води до задушаване. Медици твърдят, че това не може да се счита за лека телесна порведа.


От категорията

Рисковете пред независимостта на магистратите обсъди Гешев при срещите си с членове на ЕП в Брюксел

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в разговора на главния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи-Riskovete-pred-nezavisimostta-na-magistratite-obsadi-Geshev-pri-sreshtite-si-s-chlenove-na-EP-v-Bryuksel_1679558030.png

Главният прокурор посочи, че поради отстъпление от върховенството на правото ...

23 март 2023 | 09:49

Криптоизмамницата Ружа Игнатова повлича и адвокатката си Ирина Дилкинска

Криптоизмамницата Ружа Игнатова , която продължава да е в неизвестност вече над пет години, а делата по схемата, с които е ощетила жертви от цял свят с поне 4 млрд. долара, продължават да набъбват.-Kriptoizmamnitsata-Ruzha-Ignatova---koyato-prodalzhava-da-e-v-neizvestnost-veche-nad-pet-godini--a-delata-po-shemata--s-koito-e-oshtetila-zhertvi-ot-tsyal-svyat-s-pone-4-mlrd--dolara--prodalzhavat-da-nababvat-_1679551548.jpg

Ирина Дилкинска дейно е участвала в мрежата от компании, през които според ...

23 март 2023 | 08:05

Зетът на Чаушеску за творбата на Полък, открита у нас: Не съм виждал такава картина
(Видео)

Зетът на Чаушеску за творбата на Полък, открита у нас: Не съм виждал такава картина-Zetat-na-Chaushesku-za-tvorbata-na-Polak--otkrita-u-nas--Ne-sam-vizhdal-takava-kartina_1679593878.png

България вероятно ще придобие картината на Джаксън Полак, която беше открита ...

23 март 2023 | 19:49

Гешев обсъди активността по противодействие на зловредното руско влияние в ЕП в Брюксел

Иван Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност. Снимка ПРБ-Ivan-Geshev-podcherta-pred-Rayner-Viyland_1679471920.png

Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от ...

22 март 2023 | 09:54

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47