Концерт "Мост на небесата"

В пасхалния концерт под багрите на художествено осветление местността бе огласена от благозвучни напеви

Вълшебната атмосфера на фестивала "Мост на небесата" пренася в света на чудесата (Снимки)

4821 | 22 май 2022 | 17:32

Присъстващите съпреживяха тържествени църковнославянски песнопения, палитра от красиви фолклорни песни, шедьоври от класическата музика, рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от художествено осветление

Концерт "Мост на небесата"-1653229308.jpgЧаст от галерията-1653229490.jpgСтрелба с лък-1653229456.jpgКонна езда-1653229433.jpgЧаст от галерията-1653229403.jpgКонцерт "Мост на небесата"-1653229266.jpgМатериали на "Нашият дом е България"-1653229231.jpgГалерия в пещерата-1653229182.jpg

Грандиозният двудневен фестивал "Мост на небесата" завърши преди часове, но със сигурност ще "топли" сърцата на съпреживелите вълшебната атмосфера много дълго.

 

Мероприятието, организирано от патриотичната фондация "Нашият дом е България" и лично от нейния идеолог и основател арх. Пламен Мирянов, посветено на Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена, на Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, пренесе зрителите в своеобразна горска приказка до скалния феномен Божия мост край Враца. 

 

В пасхалния концерт под багрите на художествено осветление местността бе огласена от благозвучните напеви на Женски хор "Ваня Монева", вокално студио "Нуша", българска хорова капела "Георги Робев", хор "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" и музикалната феерия на класически ансамбъл "Кварто", оркестър "Филип Кутев" и гласът на България Петя Панева. Зрителите станаха свидетели на автентичен пасхален концерт с оригинални светлинни елементи в комбинация с невероятната природна атмосфера на откритата сцена под звездното небе - нещо, което не е правено досега в България.

 

В празничната програма на двата концерта присъстващите съпреживяха тържествени църковнославянски песнопения, палитра от красиви фолклорни песни, шедьоври от класическата музика, рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление.

 

Оригиналността на преживяването бе допълнена от фантастичния начин, по който бяха представени изпълненията. Пространството около скалния неръкотворен мост бе напълно обхванато, за да представи основните елементи - въздух (акробатичен полет), вода (сал по карстовото езерце, естествено образувано под влияние на топенето на снеговете), земя (самите скални формации, които бяха използвани за сцена) и огън (многобройните междукащи светлинки, част от декора на събитието).

 

Красива художествена галерия представи още "Нашият дом е България" в една от залите на пещера "Божия мост" със светещи фотографии, скулптури и художествено изкуство. Снимките на български природни феномени в невиждан досега художествен вариант бяха видени от участниците във фестивала, като любопитното е, че кадрите са заснети по време на народни фестивали и празници, други са част от инициативите на фондацията, свързани със запазване на българщината и народната памет, пораждане на родолюбиви и патриотични чувства.

 

Фотосите са уникални и защото са изцяло авторски, дело на самия арх. Пламен Мирянов и негови екип, които неуморно обикалят страната, за да заснемат креативен и модерен продукт. Тяхната безкористна цел е популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и култура на България. 

 

Фестивалът "Мост на небесата" предложи още многобройни дейности, свързани с миналото на земите ни и корените на българщината. През съботния ден на поляната пред Божия мост участниците можеха да опитат конна езда, стрелба с лък и соколарство, да похапнат автентична врачанска кухня и да вкусят вина и ракия от местни сортове, а за спомен да отнесат вкъщи частица от фолклора ни - картини, бижута, декоратични украшения с народни елементи.

 

Събитието бе организирано под патронажа на Министерство на културата и с благословението на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. А организаторите от "Нашият дом е България", както и многобройните зрители се надяват инициативата да стане ежегодна - едно мънично напомняне откъде идваме и накъде отиваме като християни и българи.

 


От категорията

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат-1648981569.jpg

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали ...

25 юни 2022 | 23:14

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43