Пътепис

Ван, езерото от кръстословиците (снимки и видео)

16960 | 13 дек. 2015 | 10:42

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

-1449952461.jpgПрочутите, редки и скъпи котки Ван имат едно синьо и едно зелено око.-1449952887.jpgЛетящите риби инджи кефалъ се връщат в родното си езеро с подскоци и плуване срещу течението на буйната река.-1449952843.jpgВодопадите Мюрадие-1449952790.jpgНеобичайната архитектура на арменската църква.-1449952762.jpgБарелефите върху арменската църква са нетипични за Божи храм.-1449952724.jpgОстров Акдамар.-1449952674.jpgКрепостта, строена от Семирамида-1449952637.jpgПострадалата от земетръсите джамия на прочутия архитект Синан Мимар.-1449952609.jpgПрочути са и местните килими.-1449952558.jpgКласическа ван-закуска в специален за целта ресторант.-1449952490.jpg

За българите Ван е просто „езеро в Турция с три букви”, познато от кръстословиците. Но когато човек се докосне до дивата красота на тези 3172 кв. км. тюркоазени води в шепите на три вулканични планини, разбира защо хората на Ван са горди, но дружелюбни, открити и упорити – за тях природата не е майка, а мащеха.

 

Последното доказателство са поредицата от три свирепи земетресения от октомври м.г. насам. Най-силното – 7,2 по Рихтер срива 13 хиляди къщи в град Ван и околностите. Загиват близо 700 души, шест села са напълно заличени, над 400 000 са без дом. Повечето от тях все още живеят в спретнато подредени контейнери, събират отломките от нявгашния си живот и започват отначало.

 

Въпреки това винаги са готови да се усмихнат, да проявят ненатрапчиво любопитство към чужденеца и гордо да покажат, че както природата е немилостива, така може да бъде и невероятно щедра. Тук толкова често ще чуеш „Това го има само във Ван”, че започваш да се чудиш как тайната за местната уникалност се е опазила толкова добре от жадните за неподправени приключения туристи.

 

Водите на Ван са леко солени и с високо съдържание на сода. Ако искат наистина искрящо пране (без „Ариел”), жените просто го пускат в езерото. Е, трябва да внимават, защото най-дълбоката му част е 451 м. Подобната на сьомга риба инджи кефали се въди само в необичайните му по химически състав води. Но понеже хайверът й не оцелява в тях, отива да го хвърли в река Бенд-и-махи и се връща във Ван с... летене.

 

Стотици хиляди риби задръстват бързеите на реките в стремежа си да подскочат в посока обратна на течението, за да се върнат „у дома”. Водата прилича на супа с мърдащо фиде, а гледката на прелитащите риби е почти призрачно-нереална. Характерни само за тук за и котките от породата турски Ван.

 

Легендата разказва, че Аллах решил да компенсира суровия климат на планините близо до границата с Иран като изпратил на хората гальовната животинка. Котките Ван най-често са чисто бели, имат едно жълто и едно зелено око и обожават водата. Те не само плуват, ами обичат да ловят риба. У дома се държат като кучета – силно се привързват към един член от семейството и го защитават и следват по петите.

 

Животинката е много жизнена и игрива, елегантна и интелигентна. Развъдникът на уникалната порода към ветеринарния факултет на университета вав Ван се грижи за повече от 200 котки. Продават ги предимно на местни люде, защото мяукащото трудно се приспособява към друг климат, а ако стопанин няма средства да се грижи подобаващо за любимеца си, държавата му ги отпуска.

 

Интересна особеност на местната кухня е супата айрян аш от горещо кисело мляко с киселец и шепа ориз, но най-прочути из Турция са сирената с билки, с които Ван снабдява цялата държава. В града дори има стар покрит базар, в който не продават нищо друго освен огромни бакъри с всякакъв вид сирене с дъхави треви и абсолютно забравеното овче кисело мляко, което без майтап се реже само с нож.

 

Единствено във Ван съществуват и т.нар. „салони за закуска”. Ресторант, в който се сервира само първото ядене за деня. По обяд затваря до следващата сутрин. Заведеният възникнали, защото мъжете излизали да закусят призори, та никога да не виждат жена си чорлава и ненагласена. А закуската във Ван е не само ритуал, тя е кантата за небцето - няколко вида сирена с билки, масло с аромат като от бабина приказка, сладко от зелени орехи с карамфил и канел, восъчна пита с мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с брашно и тахан, запържено прясно агнешко, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай, който задължително се пие със захарче в устата....

 

Удивителното е, че макар местните да са правоверни мюсюлмани, тачат арменската църква на остров Акдамар почти колкото джамията, съградена от прочутия архитект Мимар Синан, издигнал „Айя София” в Истанбул . (В София той е проектирал джамията Баня Баши и сградата, в която днес е църквата „Свети Седмочисленици” – б.а.)

 

Храмът на остров Акдамар е създаден през Х век от арменския монах Мануел и е обвит в красивата легенда за мюсюлманския пастир влюбен в дъщерята на свещеника – Тамара. Всяка нощ тя излизала с факел на скалите, а той плувал от отсрещния бряг, за да се срещне с любимата си. Когато баща й научил, я затворил у дома и накарал неколцина да палят факли в различни краища на острова.

Пастирът се изтощил да плува от една светлинка към друга и потъвайки извикал „Ах, Тамара!”, откъдето и името на острова – Акдамар. Освен с отлично запазените фрески от Х век, църквата се слави с външните си барелефи, изобразяващи сцени от Библията, както и от обикновения дворцов живот на арменския крал Гагик Първи от Веспураканското царство.

 

Всяка година на 7 септември над 5000 арменци от цял свят се стичат на острова за света литургия.

 

Крепостта на Ван пък е свързана с легендата за Семирамида отпреди 3000 години. Асирийската владетелка обсаждала твърдината, но се влюбила в местен военачалник. Докато се колебаела как да му признае чувствата си, защото той е прост войник, пък тя царица, командирът бил убит, а Семирамира – съкрушена.

 

За да компенсира чувството за вина, тя достроява крепостта, изкопава 52 км канал, който и днес напоява спечената като селска пета земя и след 5 г. изгнаничество назначава за управител на крепостта Биан. Чието име минава през Виан, за да стане кръстник на днешния град - Ван. На 60 км в посока Иран и планината Арарат са високите повече от 20 метра водопади Мюрадие.Прочутите бели котки с различни очи от породата "ван"

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Летящите риби инджи кефалъ, които "летят" срещу течението на потоците, за да се върнат в езерото Ван, след като са хвърлили хайвера си.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Повече от 5000 арменци от цял свят се стичат на остров Ахдамар в езерото Ван всяка година през септември.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Богато орнаментираната фасада на арменската църква на остров Ахдамар в езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Залез над езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

От категорията

Престолонаследникът на Йордания се ожени на пищна сватба със 7-етажна торта и 1700 влиятелни гости

Сн. Инстаграм-Sn--Instagram_1685709149.png

На ислямската брачна церемония, известна като "катб ктаб", ...

2 юни 2023 | 15:30

Лили Иванова се показа като дете на 1 юни

Лили Иванова на състезание по гимнастика в Русе-Lili-Ivanova-na-sastezanie-po-gimnastika-v-Ruse_1685611479.jpg

Певицата отбеляза, че архивният кадър е от град Русе, по време на състезание по ...

1 юни 2023 | 12:22

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey Soul
(Галерия)

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey  Soul-Black-Eyed-Peas-pristigat-v-Balgariya-s-brilyantnata-J--Rey-Soul_1685908880.jpg

Сексапилната певица работи с групата още от 2018 година

4 юни 2023 | 23:00

За всяка болка си има билка, а за 10 хиляди болести – има чай
(Галерия)

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията на  втората по популярност напитка в света след водата-Boyka-Mihaylova--spetsialist-po-kitayska-chaena-kultura-i-tseremoniya--za-magiyata-na-vtorata-po-populyarnost-napitka-v-sveta-sled-vodata_1685811968.jpg

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията ...

3 юни 2023 | 20:03

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45