Пътепис

Ван, езерото от кръстословиците (снимки и видео)

24087 | 13 дек. 2015 | 10:42

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

-1449952461.jpgПрочутите, редки и скъпи котки Ван имат едно синьо и едно зелено око.-1449952887.jpgЛетящите риби инджи кефалъ се връщат в родното си езеро с подскоци и плуване срещу течението на буйната река.-1449952843.jpgВодопадите Мюрадие-1449952790.jpgНеобичайната архитектура на арменската църква.-1449952762.jpgБарелефите върху арменската църква са нетипични за Божи храм.-1449952724.jpgОстров Акдамар.-1449952674.jpgКрепостта, строена от Семирамида-1449952637.jpgПострадалата от земетръсите джамия на прочутия архитект Синан Мимар.-1449952609.jpgПрочути са и местните килими.-1449952558.jpgКласическа ван-закуска в специален за целта ресторант.-1449952490.jpg

За българите Ван е просто „езеро в Турция с три букви”, познато от кръстословиците. Но когато човек се докосне до дивата красота на тези 3172 кв. км. тюркоазени води в шепите на три вулканични планини, разбира защо хората на Ван са горди, но дружелюбни, открити и упорити – за тях природата не е майка, а мащеха.

 

Последното доказателство са поредицата от три свирепи земетресения от октомври м.г. насам. Най-силното – 7,2 по Рихтер срива 13 хиляди къщи в град Ван и околностите. Загиват близо 700 души, шест села са напълно заличени, над 400 000 са без дом. Повечето от тях все още живеят в спретнато подредени контейнери, събират отломките от нявгашния си живот и започват отначало.

 

Въпреки това винаги са готови да се усмихнат, да проявят ненатрапчиво любопитство към чужденеца и гордо да покажат, че както природата е немилостива, така може да бъде и невероятно щедра. Тук толкова често ще чуеш „Това го има само във Ван”, че започваш да се чудиш как тайната за местната уникалност се е опазила толкова добре от жадните за неподправени приключения туристи.

 

Водите на Ван са леко солени и с високо съдържание на сода. Ако искат наистина искрящо пране (без „Ариел”), жените просто го пускат в езерото. Е, трябва да внимават, защото най-дълбоката му част е 451 м. Подобната на сьомга риба инджи кефали се въди само в необичайните му по химически състав води. Но понеже хайверът й не оцелява в тях, отива да го хвърли в река Бенд-и-махи и се връща във Ван с... летене.

 

Стотици хиляди риби задръстват бързеите на реките в стремежа си да подскочат в посока обратна на течението, за да се върнат „у дома”. Водата прилича на супа с мърдащо фиде, а гледката на прелитащите риби е почти призрачно-нереална. Характерни само за тук за и котките от породата турски Ван.

 

Легендата разказва, че Аллах решил да компенсира суровия климат на планините близо до границата с Иран като изпратил на хората гальовната животинка. Котките Ван най-често са чисто бели, имат едно жълто и едно зелено око и обожават водата. Те не само плуват, ами обичат да ловят риба. У дома се държат като кучета – силно се привързват към един член от семейството и го защитават и следват по петите.

 

Животинката е много жизнена и игрива, елегантна и интелигентна. Развъдникът на уникалната порода към ветеринарния факултет на университета вав Ван се грижи за повече от 200 котки. Продават ги предимно на местни люде, защото мяукащото трудно се приспособява към друг климат, а ако стопанин няма средства да се грижи подобаващо за любимеца си, държавата му ги отпуска.

 

Интересна особеност на местната кухня е супата айрян аш от горещо кисело мляко с киселец и шепа ориз, но най-прочути из Турция са сирената с билки, с които Ван снабдява цялата държава. В града дори има стар покрит базар, в който не продават нищо друго освен огромни бакъри с всякакъв вид сирене с дъхави треви и абсолютно забравеното овче кисело мляко, което без майтап се реже само с нож.

 

Единствено във Ван съществуват и т.нар. „салони за закуска”. Ресторант, в който се сервира само първото ядене за деня. По обяд затваря до следващата сутрин. Заведеният възникнали, защото мъжете излизали да закусят призори, та никога да не виждат жена си чорлава и ненагласена. А закуската във Ван е не само ритуал, тя е кантата за небцето - няколко вида сирена с билки, масло с аромат като от бабина приказка, сладко от зелени орехи с карамфил и канел, восъчна пита с мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с брашно и тахан, запържено прясно агнешко, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай, който задължително се пие със захарче в устата....

 

Удивителното е, че макар местните да са правоверни мюсюлмани, тачат арменската църква на остров Акдамар почти колкото джамията, съградена от прочутия архитект Мимар Синан, издигнал „Айя София” в Истанбул . (В София той е проектирал джамията Баня Баши и сградата, в която днес е църквата „Свети Седмочисленици” – б.а.)

 

Храмът на остров Акдамар е създаден през Х век от арменския монах Мануел и е обвит в красивата легенда за мюсюлманския пастир влюбен в дъщерята на свещеника – Тамара. Всяка нощ тя излизала с факел на скалите, а той плувал от отсрещния бряг, за да се срещне с любимата си. Когато баща й научил, я затворил у дома и накарал неколцина да палят факли в различни краища на острова.

Пастирът се изтощил да плува от една светлинка към друга и потъвайки извикал „Ах, Тамара!”, откъдето и името на острова – Акдамар. Освен с отлично запазените фрески от Х век, църквата се слави с външните си барелефи, изобразяващи сцени от Библията, както и от обикновения дворцов живот на арменския крал Гагик Първи от Веспураканското царство.

 

Всяка година на 7 септември над 5000 арменци от цял свят се стичат на острова за света литургия.

 

Крепостта на Ван пък е свързана с легендата за Семирамида отпреди 3000 години. Асирийската владетелка обсаждала твърдината, но се влюбила в местен военачалник. Докато се колебаела как да му признае чувствата си, защото той е прост войник, пък тя царица, командирът бил убит, а Семирамира – съкрушена.

 

За да компенсира чувството за вина, тя достроява крепостта, изкопава 52 км канал, който и днес напоява спечената като селска пета земя и след 5 г. изгнаничество назначава за управител на крепостта Биан. Чието име минава през Виан, за да стане кръстник на днешния град - Ван. На 60 км в посока Иран и планината Арарат са високите повече от 20 метра водопади Мюрадие.Прочутите бели котки с различни очи от породата "ван"

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Летящите риби инджи кефалъ, които "летят" срещу течението на потоците, за да се върнат в езерото Ван, след като са хвърлили хайвера си.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Повече от 5000 арменци от цял свят се стичат на остров Ахдамар в езерото Ван всяка година през септември.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Богато орнаментираната фасада на арменската църква на остров Ахдамар в езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Залез над езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

От категорията

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си-1504936602.jpg

Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние. ...

22 юни 2024 | 11:19

Даниела и Динко Диневи - любов като в приказките и сватба в цвят лавандула

Данела и Динко Диневи - 10 години любов като в приказките-Danela-i-Dinko-Dinevi---lyubov-kato-v-prikazkite_1718895780.jpg

Когато Даниела се появява в живота на Динко, сякаш като с нож отрязва ...

20 юни 2024 | 18:44

Акула уби актьора от „Карибски пирати“ Тамайо Пери

Акула уби актьорът от „Карибски пирати“ Тамайо Пери -Akula-ubi-aktyorat-ot--Karibski-pirati--Tamayo-Peri-_1719237575.png

Тамайо Пери е известен на публиката и с ролите си в сериалите „Изгубени“, ...

24 юни 2024 | 16:56

Архитект Георги Берберов - един от заслужаващите благодарност

Архитект Георги Берберов - един от заслужаващите благодарност-Arhitekt-Georgi-Berberov---edin-ot-zasluzhavashtite-blagodarnost_1719153805.jpg

Той обобщава кредото си в концепцията за Двойната винтова анфилада, където ...

23 юни 2024 | 17:41

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13