Пътепис

Ван, езерото от кръстословиците (снимки и видео)

18096 | 13 дек. 2015 | 10:42

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

-1449952461.jpgПрочутите, редки и скъпи котки Ван имат едно синьо и едно зелено око.-1449952887.jpgЛетящите риби инджи кефалъ се връщат в родното си езеро с подскоци и плуване срещу течението на буйната река.-1449952843.jpgВодопадите Мюрадие-1449952790.jpgНеобичайната архитектура на арменската църква.-1449952762.jpgБарелефите върху арменската църква са нетипични за Божи храм.-1449952724.jpgОстров Акдамар.-1449952674.jpgКрепостта, строена от Семирамида-1449952637.jpgПострадалата от земетръсите джамия на прочутия архитект Синан Мимар.-1449952609.jpgПрочути са и местните килими.-1449952558.jpgКласическа ван-закуска в специален за целта ресторант.-1449952490.jpg

За българите Ван е просто „езеро в Турция с три букви”, познато от кръстословиците. Но когато човек се докосне до дивата красота на тези 3172 кв. км. тюркоазени води в шепите на три вулканични планини, разбира защо хората на Ван са горди, но дружелюбни, открити и упорити – за тях природата не е майка, а мащеха.

 

Последното доказателство са поредицата от три свирепи земетресения от октомври м.г. насам. Най-силното – 7,2 по Рихтер срива 13 хиляди къщи в град Ван и околностите. Загиват близо 700 души, шест села са напълно заличени, над 400 000 са без дом. Повечето от тях все още живеят в спретнато подредени контейнери, събират отломките от нявгашния си живот и започват отначало.

 

Въпреки това винаги са готови да се усмихнат, да проявят ненатрапчиво любопитство към чужденеца и гордо да покажат, че както природата е немилостива, така може да бъде и невероятно щедра. Тук толкова често ще чуеш „Това го има само във Ван”, че започваш да се чудиш как тайната за местната уникалност се е опазила толкова добре от жадните за неподправени приключения туристи.

 

Водите на Ван са леко солени и с високо съдържание на сода. Ако искат наистина искрящо пране (без „Ариел”), жените просто го пускат в езерото. Е, трябва да внимават, защото най-дълбоката му част е 451 м. Подобната на сьомга риба инджи кефали се въди само в необичайните му по химически състав води. Но понеже хайверът й не оцелява в тях, отива да го хвърли в река Бенд-и-махи и се връща във Ван с... летене.

 

Стотици хиляди риби задръстват бързеите на реките в стремежа си да подскочат в посока обратна на течението, за да се върнат „у дома”. Водата прилича на супа с мърдащо фиде, а гледката на прелитащите риби е почти призрачно-нереална. Характерни само за тук за и котките от породата турски Ван.

 

Легендата разказва, че Аллах решил да компенсира суровия климат на планините близо до границата с Иран като изпратил на хората гальовната животинка. Котките Ван най-често са чисто бели, имат едно жълто и едно зелено око и обожават водата. Те не само плуват, ами обичат да ловят риба. У дома се държат като кучета – силно се привързват към един член от семейството и го защитават и следват по петите.

 

Животинката е много жизнена и игрива, елегантна и интелигентна. Развъдникът на уникалната порода към ветеринарния факултет на университета вав Ван се грижи за повече от 200 котки. Продават ги предимно на местни люде, защото мяукащото трудно се приспособява към друг климат, а ако стопанин няма средства да се грижи подобаващо за любимеца си, държавата му ги отпуска.

 

Интересна особеност на местната кухня е супата айрян аш от горещо кисело мляко с киселец и шепа ориз, но най-прочути из Турция са сирената с билки, с които Ван снабдява цялата държава. В града дори има стар покрит базар, в който не продават нищо друго освен огромни бакъри с всякакъв вид сирене с дъхави треви и абсолютно забравеното овче кисело мляко, което без майтап се реже само с нож.

 

Единствено във Ван съществуват и т.нар. „салони за закуска”. Ресторант, в който се сервира само първото ядене за деня. По обяд затваря до следващата сутрин. Заведеният възникнали, защото мъжете излизали да закусят призори, та никога да не виждат жена си чорлава и ненагласена. А закуската във Ван е не само ритуал, тя е кантата за небцето - няколко вида сирена с билки, масло с аромат като от бабина приказка, сладко от зелени орехи с карамфил и канел, восъчна пита с мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с брашно и тахан, запържено прясно агнешко, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай, който задължително се пие със захарче в устата....

 

Удивителното е, че макар местните да са правоверни мюсюлмани, тачат арменската църква на остров Акдамар почти колкото джамията, съградена от прочутия архитект Мимар Синан, издигнал „Айя София” в Истанбул . (В София той е проектирал джамията Баня Баши и сградата, в която днес е църквата „Свети Седмочисленици” – б.а.)

 

Храмът на остров Акдамар е създаден през Х век от арменския монах Мануел и е обвит в красивата легенда за мюсюлманския пастир влюбен в дъщерята на свещеника – Тамара. Всяка нощ тя излизала с факел на скалите, а той плувал от отсрещния бряг, за да се срещне с любимата си. Когато баща й научил, я затворил у дома и накарал неколцина да палят факли в различни краища на острова.

Пастирът се изтощил да плува от една светлинка към друга и потъвайки извикал „Ах, Тамара!”, откъдето и името на острова – Акдамар. Освен с отлично запазените фрески от Х век, църквата се слави с външните си барелефи, изобразяващи сцени от Библията, както и от обикновения дворцов живот на арменския крал Гагик Първи от Веспураканското царство.

 

Всяка година на 7 септември над 5000 арменци от цял свят се стичат на острова за света литургия.

 

Крепостта на Ван пък е свързана с легендата за Семирамида отпреди 3000 години. Асирийската владетелка обсаждала твърдината, но се влюбила в местен военачалник. Докато се колебаела как да му признае чувствата си, защото той е прост войник, пък тя царица, командирът бил убит, а Семирамира – съкрушена.

 

За да компенсира чувството за вина, тя достроява крепостта, изкопава 52 км канал, който и днес напоява спечената като селска пета земя и след 5 г. изгнаничество назначава за управител на крепостта Биан. Чието име минава през Виан, за да стане кръстник на днешния град - Ван. На 60 км в посока Иран и планината Арарат са високите повече от 20 метра водопади Мюрадие.Прочутите бели котки с различни очи от породата "ван"

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Летящите риби инджи кефалъ, които "летят" срещу течението на потоците, за да се върнат в езерото Ван, след като са хвърлили хайвера си.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Повече от 5000 арменци от цял свят се стичат на остров Ахдамар в езерото Ван всяка година през септември.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Богато орнаментираната фасада на арменската църква на остров Ахдамар в езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

Залез над езерото Ван.

В турската провинция, от която се вижда връх Арарат, се въдят плуващи котки с различни очи и летящи риби

От категорията

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време-1483353651.jpg

За представителите на зодия Телец финансовите постъпления ще бъдат приятна ...

10 дек. 2023 | 10:54

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка-Prints-Uilyam-i-Keyt-Midaltan-pokazaha-godishnata-si-koledna-kartichka_1702208439.png

Черно-белият портрет се разграничава от миналогодишните коледни картички на ...

10 дек. 2023 | 13:39

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка-Charlz-III-izbra-snimka-ot-koronatsiyata-za-kolednata-si-kartichka_1702202912.png

Фотографията е направена от Юго Бернар в тронната зала, допълват от ...

10 дек. 2023 | 12:07

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26