Външната комисия не се разбра за общ текст по френското предложение, прие предложението на ДБ

Очаква се утре темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала

Външната комисия не се разбра за общ текст по френската оферта за РСМ, прие предложението на ДБ

6215 | 23 юни 2022 | 19:33

Проектът за решение гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония


Външната комисия на Народното събрание прие предложението на "Демократична България" за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение - на ДПС и на ГЕРБ-СДС.

 

Това се случи след близо 8-часови дебати с 11 гласа "за", 3 "против" и два "въздържал се".


Очаква се утре темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала.

Проектът за решение гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче  се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес. 

Според проекта за решение, правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на “македонски език”.

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

Четвърто, периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

 

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че застават зад предложението на "Демократична България".

Кристиан Вигенин от левицата посочи, че са против проектите на ДПС и ГЕРБ, а по този на ДБ ще се въздържат при гласуването. Все пак той определи като добра основа предложеното решение от Христо Иванов, но социалистите не можели да дадат съгласие за такъв документ. Мнението ни е, че изобщо приемане на подобни позиции е прибързано, особено в ситуацията, в която се намираме, посочи Вигенин. И обясни - вече има изразено отношение на Северна Македония по френското предложение, освен това няма председател на Народното събрание, гласувана е оставката на правителството, имаме външен министър в оставка, който трябва да подписва протоколи с една държава, която вече ги е отхвърлила. Да се взема дългосрочно решение в тази ситуация не удачно, подчерта представителят на левицата. Ако стигнем до избори, подобни решения да се вземат от следващия парламент и правителство, посочи той. В същото време Вигенин подчерта, че БСП държи на европейската интеграция на региона, но не на всяка цена.

"Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха против трите предложени проекта на решение. Според Ангел Георгиев от "Възраждане" те допускат редица компромиси с езика, историята и културата. Един компромис спрямо Македония е компромис спрямо България, което е недопустимо, обобщи той.

В проекта на ДПС е записано, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията така, че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Кирил Петков: Съставът на кабинета засега остава непроменен.Поведението на Радев е фрапиращо (Видео)
(Видео)

Петков за оръжията: Директен трансфер България - Украйна няма
-1656246092.jpg

Директен трансфер България - Украйна няма, заяви министър-председателят в ...

26 юни 2022 | 13:35

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят
(Видео)

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят-1656254202.png

26 юни 2022 | 17:32

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни
(Видео)

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни-1590999253.png

Причината е ремонт на довеждащ водопровод по ул. „Производствена“, кв. ...

26 юни 2022 | 16:35

Мая Манолова внася подписка с искания в НС
(Видео)

Мая Манолова внася подписка с искания в НС-1632149846.jpg

Сред тях е вдигане на заплатите с процента на инфлацията - 15,6%, и незабавно ...

26 юни 2022 | 16:11