Ние разполагаме с малко време, за да вземем важно решение, заяви външният министър Теодора Генчовска

От ПП поискаха открито заседание, за да има пълна прозрачност по процеса (ВИДЕО)

Външната комисия в НС обсъжда три проекта за приемане на френското предложение и протокола за РСМ

13460 | 23 юни 2022 | 15:20

В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проекта на Протокол и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС

Ние разполагаме с малко време, за да вземем важно решение, заяви външният министър Теодора Генчовска-1655988499.pngВъншната комисия в НС започна със скандал! Разглежда френското предложение и протокола за РСМ
-1655987928.pngВъншната комисия в НС започна със скандал! Разглежда френското предложение и протокола за РСМ-1655986871.png

Депутатите от комисията по външна политика в парламента започнаха дебатите по три проекта на решения във връзка с Република Северна Македония - на ДПС, на ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов ("Демократична България"), предаде БТА.

 

Проектът на ДПС е внесен още вчера и в него се казва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС, внесено днес, предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията.

Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", е внесен днес и е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изрази надежда от трите проекта да се стигне до общо решение.

В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

 

По-рано комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

 

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

 

"Събрали сме да вземем много сериозно решение", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

 

От ПП го репликираха, че не може да се взимат решения по фундаментални въпроси, които засягат българската държава. Те предложиха да бъде изслушан МС първо.

 

"Време е да уточним точно какво се предлага. Има неразбиране. Трябва да остане в дневния ред изслушването на министъра. Той трябва да остане и за втора точка. Нека изслушването да бъде в първа точка", обясни Кристиан Вигенин. 

 

Външният министър заяви, че МВнР е очаквало свикване на заседание на комисията по външна политика още миналата седмица. Заедно с преговорната рамка в Народното събрание е внесен и неподписан проект на протокола, чието съдържание е на разположение на депутатите.

 

"Ние разполагаме с малко време, за да вземем важно решение. За да се придвижи процесът напред - ние не сме запознати с проектите на партиите, можем само да вземем експертно мнение.


Вчера на Министерски съвет внесохме проект за решение на правителството, което за съжаление не беше прието и затова се стигна до проект за решение на Народното събрание. По същия начин всичко е депозирано в МС още в понеделник. Същия пакет е депозиран в МС - за съжаление, не беше прието." - каза Генчовска.

 

Тя уточни, че така нареченото "френско предложение", всъщност не е на Франция и че всички документи трябва да се разглеждан съвкупно.

 

Генчовска обясни, че Министерството на външните работи (МВнР) не е запознато с внесените проекти на решения в парламента. И посочи, че ведомството може да вземе само експертно отношение по тях, предаде БТА.

 

Министърът каза, че по искане на председателя на комисията още миналия четвъртък е изпратено писмо с доклад на това, което е свършено от страна на МВнР "като разговори не само с председателството на Съвета от ЕС, но и на други държави от ЕС". В понеделник е изпратен и проектът на протокол с обяснително писмо с плюсовете и минусите на този протокол. Внесен е и съответният доклад от 15 страници, обясни Генчовска. "Към днешна дата няма какво повече да добавим към доклада, който сме ви предоставили", каза тя. 

 

По настояване на депутатите тя го изчете по време на заседанието. Генчовска подчерта, че МВнР не взема страна по темата. 

 

Тошко Йорданов съобщи в комисията, че току-що премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски е отхвърлил френското предложение. По думите му то е неприемливо. Исторически искания не можело да бъдат част от преговорната рамка. Йорданов допълни, че това до голяма степен обезсмисля усилията на България по въпроса. 

 

"В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха - на нас ни се дава право да кажем, че не сме съгласни, те казват пък, че има македонски език и че останалите държави могат да си подписват с тях договори на македонски език, който те твърдят, че е македонски. Но македонците току-що отрязаха това френско предложение."

 

В началото на заседанието бяха отхвърлени предложенията на "Възраждане" - заседанието да бъде отложено, и на "Има такъв народ" - да отпадне изслушването на външния министър Теодора Генчовска за двустранния протокол за договореното между България и Северна Македония.

 

Тошко Йорданов, ПГ на ИТН: "Това, което мислехме вчера, го мислим и днес. Предлагам първа точка да отпадне от дневния ред." (Изслушване на МВнР за двустранния протокол, договорен между България и Северна Македония - б.ред.).

 

Атанас Михнев, ПГ на "Продължаваме промяната": "Новата коалиция иска да скрие позицията на външно министерство. Кой е договорил този протокол - трябва да чуем.".

 

Георги Михайлов, ПГ на "БСП за България": "Естествено, че трябва да чуем външно министерство. Не разбирам какъв е този натиск да претупваме този въпрос. И вчера стана този цирк!".

 

Ангел Георгиев, ПГ на "Възраждане": "Така и не сме чули какво е решил Министерски съвет вчера. След това МВнР трябва да изложи информация. Няма логика да говорим празни приказки и след това да се окаже Министерски съвет да е решил друго. Предлагам заседанието да се отложи.".

 

Станислав Анастасов, ПГ на ДПС: "Не мисля, че е необходимо изслушване на министъра. В контекста на точка втора ще изложим и разгледаме конкретни предложения.".

 

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ: "Събрали сме се да обсъдим проекти за решение и да вземем решение, които да предложим в зала. Ние от тук без проект за решение не бива да излизаме.".

 

От „Продължаваме промяната” изразиха опасения по-рано, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поискат заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От “Продължаваме промяната” ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол, съобщиха от пресцентъра на ПП.

 

През целия ден в парламента се водят разговори на експертно ниво между партиите.

 

На заседанието ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС /френското предложение, бел.ред./ във връзка с процеса на разширяване.

 

Външната комисия ще разгледа три проекта на решения за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България". От "Продължаваме Промяната" няма да внасят свое собствено предложение.


Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

 

Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

Крайното решение ще бъде на пленарната зала.

 

Очаквайте подробности

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 Външната комисия в НС започна със скандал! Разглежда френското предложение и протокола за РСМ

В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проекта на Протокол и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС

От категорията

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

Стефан Янев: Вероятността вторият мандат да се случи е много малка, почти невъзможна

Стефан Янев: Вероятността вторият мандат да се случи е много малка, почти невъзможна-Stefan-Yanev-za-raketite-v-Polsha--Da-ne-biem-kambanata-za-trevoga_1668592017.png

"Радев си позволи да изрази надежда, която е в ръцете на парламента, който ...

29 май 2023 | 19:00

Най-важното

Мандатът е опорочен заради изтеклите записи, подчерта държавният глава (ВИДЕО)

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Ако имат малко останало достойнство

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

ПП не заслужават този мандат, трябва да се върви към третия или към нови избори написа лидерът на ИТН

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани за държавна измяна

Слави Трифонов: Най-унизителното даване на мандат, Денков да го връща
-1658757760.jpg

Аз тези хора ги познавам. Направих всичко възможно те да не управляват. Тогава ...

29 май 2023 | 17:58

5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти, е формулата й за третия мандат

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Радев не може да бъде съдник, той създаде ПП

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Раден не може да бъде съдник, той създаде ПП-Ninova--Vtoriyat-mandat-e-propilyan--Raden-ne-mozhe-da-bade-sadnik--toy-sazdade-PP_1685373917.jpg

Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното ...

29 май 2023 | 18:20

Изборът (за)сега е в ръцете на парламента, написа съпредседателят на ПП

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република-Asen-Vasilev--Zalogat-e-diktatura-ili-parlamentarna-republika_1685375635.jpg

Радев призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от ...

29 май 2023 | 18:52

Само за три месеца повече от 360 000 души бяха принудени да изоставят домовете си, припомня той

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"-Karadaya--Navarshvat-se-34-godini-ot-deportatsiyata--tsinichno-narechena--golyamata-ekskurziya-_1685368308.jpg

Наред с откраднатите им имена, език, религия, минало и настояще, тоталитарната ...

29 май 2023 | 16:46

Кирил Петков разяснява как получава инструкции отвън за собствената ни държава

Прокуратурата подхваща Кирил Петков и Асен Василев за престъпление против републиката

Прокуратурата подхваща Петков и Василев за престъпление против републиката -Prokuraturata-podhvashta-Petkov-i-Vasilev-za-prestaplenie-protiv-republikata-_1685374028.jpg

От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се ...

29 май 2023 | 18:23

Почти сигурно е, че бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

"Продължаваме промяната" вече са тотатални дискредитирани пред партньорите ни

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15