Външният министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

Нито при Радев, нито при Гешев има доклад от ДАНС за изгонвонето на руските дипломати

Външният министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

32826 | 29 юни 2022 | 15:41

Решение на Министерския съвет за "намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация" няма.


Външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати, научи Епицентър. бг.

 

Това е направила нейната заместничка Ирена Димитрова, която няма право на това.  Eдинствено външният министър Теодора Генчовска може да узакони тези документи с подписа си. Тя обаче не я е упълномощавала да връчва нота на рускя посланик.


Както вече написахме вчера, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, на която са й били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас. Уличените в "несвойствени дейности" служители на посолството следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г..

Във вербалната нота България е настояла и за редуциране на числеността на руските дипломати на територията на страната.

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", заявиха вчера от МВнР.

Само че решение на Министерския съвет за "намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация" няма. Това бе обявено от вицепремиера Корнелия Нинова.


Освен това във Външно са пренебрегнали факта, в Съвета за сигурност на ООН има пет държави - постоянни членове, които се ползват със специален статут и по числеността на дипломатическите мисии по света. Тези държави са Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай.

Има и още едно кретящо нарушение на процедурата и законността в страната  - както стана ясно нито при президента Радев, нито при главния прокурор Иван Гешев е постъпил доклад от службите за дейността на тези дипломати, въз основа на който б трябвало да бъде взето такова безпрецедентно решение. И Радев, и Гешев научават за изгонването на руските дипломати от медиите.

 

"Не мога да дам информация за изгонването на руските дипломати в България, защото нямам такава“, лаконичен беше държавният глава.

 

Освен това, сред тези 70 души само 43 са дипломати, останалите са технически персонал:  готвачи, чистачки, шофьори. За всеки от тях България трябва да предостави конкретни доказателства за наличие а шпионска дейност, както обяви премиерът Петков. Всичи те са в правото си да започнат съдебни процедури срещу  решенито на българския премиер.

 

До момента практиката показва, че информацията за "несъвместими действия" се подава от службите към прокуратурата, която започва разследване, ако има основание за такова, а паралелно с това Министерството на външните работи предприема дипломатически действия.

 

В тази случай тази практика е нарушена.


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32