Към водата добавете сол и оцет

Варене на ниска температура в малка тенджера гарантира здрави яйца за Великден

3257 | 29 апр. 2021 | 11:09

След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца


Предстои ни едно от най-приятните занимания около печката, което се случва веднъж годишно – варенето и боядисването на голям брой яйца за Великден. Вероятно не сте имали случай досега всички яйца да се сварят, без да се спука нито едно. 

Ето и няколко правила, с които ще имате само здрави яйца за боядисване:

1. Използвайте яйца с бели черупки, защото цветовете им ще бъдат по-красиви, отколкото ако трябва да боядисвате жълти яйцa, пише Канал 3. Ако не намирате яйца с бели черупки, тогава потърсете възможно най-светлите жълти яйца за целта. 

2. Не варете яйцата в твърде голяма тенджера и по твърде много. В голямата тенджера има шанс яйцата да се удрят едно в друго и така да се счупят. Ако не искате да хабите ток за два пъти или три пъти варене, може да сложите част от яйцата в мрежичка, или да ги разделите с хавлиени кърпи. Друг нелош вариант е да използвате кошничката, в която пържите. 

3. Добавете във водата сол и оцет. Те също ще предпазят яйцата от напукване, а оцетът ще помогне и за по-лесното им обелване след това. 

4. Варете на ниска температура. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови. 

5. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, когато ги слагате за варене. В никакъв случай не допускайте голяма температурна разлика, защото тогава със сигурност повечето яйца ще се напукат. 

Най-сигурният и лесен начин да сварите яйцата си с минимална счупени яйца е следният:

1. Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура. 

2. Сложете ги в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 1/2 л вода. 

3. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца. 

4. След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване. С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети.


От категорията

Пикантни агнешки котлети с червен боб

Пикантни агнешки котлети с червен боб-1620640823.jpg

10 май 2021 | 12:59

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822743.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2021 | 14:31

Великденска погача

Великденска погача-1619527407.jpg

2 май 2021 | 09:02

Какво да сготвим за Великден - традиционни рецепти

Сн. Pixabay-1619527301.jpg

1 май 2021 | 11:55