Протест на привърженици на абортите пред Върховния съд на САЩ

Решението вероятно ще предизвика яростни политически борби в цялата страна

Върховният съд в САЩ взе историческо решение да разреши на отделните щати да забраняват абортите

3501 | 24 юни 2022 | 20:46

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че Върховният съд е върнал "всичко обратно на щатите, където то винаги е принадлежало". А бившият му вицепрезидент Майк Пенс заяви, че днес животът е спечелил


Върховният съд в САЩ взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите, предадоха ДПА и БТА.

Мнозинството консервативни съдии казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. Написаното от съдия Самюъл Алито-младши решение плътно следва черновата, която изтече в медиите и беше публикувана от "Политико" още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда изразиха несъгласие с решението.

Решението на съда вероятно ще предизвика яростни политически борби в цялата страна и политици и гласоподаватели ще преценяват дали трябва да има ограничения за абортите, или те трябва да бъдат изцяло забранени. Социологически проучвания показват, че повечето американци подкрепят достъпа до аборти поне през първите месеци на бременността. Въпреки това се очаква, че половината щати ще се опитат бързо да въведат закони, по силата на които повечето аборти ще бъдат обявени за противозаконни.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 г. насам, когато съдиите отмениха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката промяна в съда и Републиканската партия. През 1992 г., когато Върховният съд потвърди правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Президентът Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното решение. Сравнително рядко се случва Върховният съд на САЩ да промени мнението си толкова бързо по толкова важен конституционен въпрос.

Президентът Джо Байдън ще направи изявление от Белия дом, в което ще каже как ще подходи към тази нова фаза на борбата за правото на достъп до аборт, съобщи Асошиейтед прес. Белият дом се подготвя за този момент, откакто черновата на решението изтече през май. Служители на администрацията се посъветваха с лидери на щати, адвокати, здравни експерти и други, за да се подготвят за бъдеще без "Роу срещу Уейд".

След като решението беше обявено, пред сградата на Върховния съд се събра група от стотици поддръжници на правото на аборт. Чуваха се скандирания през мегафон "Законен аборт по желание" и "Това решение не бива да остане в сила". Друга група се събра, за да демонстрира в подкрепа на решението с плакати, на които пишеше "Бъдещето е против абортите?".

Решението предизвика и реакции на обществени фигури от двете политически партии в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, заяви, че "това жестоко решение е възмутително и потресаващо". Тя предупреди американците, че "правата на жените и на всички американци" ще се решават на изборите този ноември.

Бившият президент Барак Обама заяви, че Върховният съд днес не само е отменил действал почти 50 години прецедент, но също така е оставил взимането на едно толкова важно и съкровено за хората решение на прищевките на политици и идеолози. "Това е атака срещу основните свободи на милиони американци", каза той.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви пред "Фокс нюз", че Върховният съд е върнал "всичко обратно на щатите, където то винаги е принадлежало".

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че "това е историческа победа за конституцията и за най-уязвимите в обществото". Той добави, че решението е "смело и правилно".

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че днес животът е спечелил. "С отмяната на "Роу срещу Уейд" Върховният съд на САЩ даде на американския народ ново начало за живот и аз поздравявам съдиите от мнозинството, че са имали куража да изразят своите убеждения. След като ни беше даден втори шанс за живот, ние не бива да почиваме и не бива да отстъпваме, докато неприкосновеността на живота не бъде възстановена като централна част на американските закони във всеки щат на страната", каза той.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%-1652980321.jpg

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от ...

19 авг. 2022 | 14:07

Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция

Името на оперната звезда се появява в разследване на подобна на секта организация в Аржентина-1584898006.jpg

Сексуалният трафик и експлоатацията са били основен източник на приходи за ...

19 авг. 2022 | 13:37