Васил Василев: Борисов вдъхнови с 43 милиона опозицията на Нинова в БСП

В предаването "Не се страхувай" по тв Евроком

Васил Василев: Борисов вдъхнови с 43 милиона опозицията на Нинова в БСП

24113 | 16 окт. 2018 | 14:51

Скромната за възможностите на Борисов сума трябва да разцепи БСП и така да отнеме шансовете ѝ да надделее над ГЕРБ в следващите избори. Съзаклятниците се надяват, че ако Нинова падне, пътят към налагането на Истанбулската конвенция ще бъде отново открит.


Борисов изигра забележителен политически ход, като вдъхнови с 43 милиона лева опозицията на Нинова в БСП, каза снощи Васил Василев в “ Не се страхувай “.
С един жест той възпламени реваншистките стремежи на тези социалистически фактори, наричани соцбарони, които все повече оставаха извън течението. Срещу парче земя във Варна, неподлежащо на застрояване и наричано галено “ Дупката “, лидерът на вътрешната опозиция Георги Гергов ще вземе за един миг толкова, колкото 210 000 пенсионери в България получават за цял месец. Скромната за възможностите на Борисов сума трябва да разцепи БСП и така да отнеме шансовете й да надделее над ГЕРБ в следващите избори.

Но опитът за преврат има и друга обосновка, отбеляза Василев. Съзаклятниците се надяват, че ако Нинова падне, пътят към налагането на Истанбулската конвенция ще бъде отново открит.

В предаването, излъчено снощи по Евроком бе поставен и въпросът - с кого следва да се съобразяват евродепутатите от БСП - с мнението на своите избиратели или с указнията на ПЕС. Същото важи и за другите български представители в Европарламента, разпределени е различни политически общности.

По повод консецията на летище София" Василев заяви: "Ако престъпната концесия, замислена от правителството, бъде осъществена, летището ни може да остане само с една линия София - Истанбул. Тогава българите ще летят за Атина, Рим, Париж и Ню Йорк през Истанбул и никой няма да е в състояние да попречи на това. Единствената надежда сега е в главния прокурор Цацаров, от когото БСП поиска да прекрати концесията като противоконституционна и застрашаваща националната сигурност".

Тръмп заплаши Саудитска Арабия със “ строго наказание “, ако Риад има вина за изчезването на саудитски журналист в Истанбул. В отговор судитският крал Салман каза на САЩ, че ще отговори с “ още по-строго наказание “. Според Василев отношенията между двете държави са толкова обтегнати, защото Риад съгласува цените на петрола с Москва и се интересува от руските оръжия, а това е неприемливо за Вашингтон. Причината за сътресенията на световната политическа арена, каза той, се съдържат в признанието на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс : “ Втората студена война вече е започнала “.

Кое е по-болно у нас - обществото или хората? И двете могат да се излекуват, нелечимо болна е само властта, отбеляза Василев, когато се спря на темата на седмицата - здравеопазването.
Д-р Илко Семерджиев, два пъти министър и гост в студиото, отбеляза, че през 2001 г. здравеопазването е имало общ бюджет 1.2 милиарда лева. Тази година той е 4.3 милиарда.


-Как така здравеопазването поглъща все повече средства, а българската нация е все най-бързо умиращата в Европа, с най-висока смъртност, с най-много инфаркти, инсулти и ракови заболявания, запита Василев.
-Трябва добро управление, отговори гостът. Не може да сменяме моделите - от осигурителен на застрахователен. Последният е много по-сложен и много по-скъп. Той не би сработил добре в България. Затова на първо място трябва да се спрат течовете в системата.
-Кой да го направи, попита Василев.
-Този, който управлява - министърът, бе отговорът.
-Как оценявате предложенията за здравни застраховки ?
-Първо, предложено ни бе да обсъждаме нещо, изградено върху неверни изходни данни, каза гостът.

Министърът натовари с функции застрахователите, а те не знаеха. Министърът би трябвало да разбира от числа и да направи необходимото, а не да казва : корабът е пробит, дайте да налеем още малко пари.

- Как оценявате вота на недоверие ?

- Предложенията за застраховане бяха един фалстарт, който си заслужава вота. Застрахователният модел се основава на риска и на индивидуалната отговорност. Когато си сам пред болестта, застрахователният модел няма тази мощ на капитала, който има солидарният. Затова сме избрали него, подчерта бившият здравен министър.


От категорията

Томислав Дончев и Даниел Митов стават първи заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ

Даниел Митов и Томислав Дончев стават първи зам.-председатели на ГЕРБ
-1620716199.jpg

Проф. Ангелов вчера е станал член на партия ГЕРБ.

11 май 2021 | 10:02

Новите министри: Проф. Стоилов - правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров - здравеопазване

Новите министри:  Янаки Стоилов - правосъдие, д-р Кацаров - здравеопазване, Минеков- култура-1620678198.jpg

Новият външен министър пристига от Дания - посланик Светлан Стоев. Доскорошният ...

11 май 2021 | 06:02

Новият министър на културата проф. Велислав Минеков вече е избрал и заместниците си

-1576322934.jpg

Новите зам.министри на културата са Борислава Тенева, Пламен Славов и Весела ...

11 май 2021 | 10:31

Мирослав Боршош е назначен за заместник-кмет на София

Мирослав Боршош-1499783462.jpg

Той е създател на емблематичните за София културни пространства - литературен ...

11 май 2021 | 10:10