Вътрешната опозиция стяга Зарков за лидер на БСП, социалисти гневни на предателството му към Нинова

Много боли от черната неблагодарност от човек, на когото си подал ръка, а той ти забива нож, когато си уязвим

Вътрешната опозиция стяга Зарков за лидер на БСП, социалисти гневни на предателството му към Нинова

20442 | 13 апр. 2021 | 16:25

Дали това е израз на скрита част от характера му, която се проявява в екстремни ситуации; дали е "предател по душа", който сега показва своята същност; или е просто млад кариерист, който е видял в оставката на Нинова шанса си за бърз скок към въ

Вътрешната опозиция стяга Зарков за лидер на БСП, социалисти гневни на предателството му към Нинова
-1618394510.pngВътрешната опозиция стяга Зарков за лидер на БСП, социалисти гневни на предателството му към Нинова-1618386203.jpg

Част от вътрешната опозиция в БСП стяга Крум Зарков за лидерския пост, ако успее да се справи с отстраняването на Корнелия Нинова. Този слух обикаля червените редици с различна степен на достоверност.
Твърди се дори, че стари партийни другари от Бургас на дядото на Крум - ген. Леонид Кацамунски, бивш началник на националното следствие, вече сондирали в партията лансирането на кандидатурата на Зарков срещу Атанас Мерджанов, който също има аспирации към стола на председателя.

Изненадващо след изборите Крум Зарков сам даде основание за потвърждение на слуховете, че има отношение към лидерския пост на столетницата. На първото заседане на ИБ на БСП след вота Зарков се оказа един от двамата членове на Бюрото, който настоял Нинова веднага да подаде оставка. И не само това - Зарков поискал на мястото на Нинова тутакси да бъде избрано някакво временно ръководство, което да фунционира до провеждането на преки избори за председател на БСП. Такава опция не съществува в Устава на партията и лансирането ѝ прилича по-скоро на вътрешно-партиен преврат, отколкото на оздравителен консолидационен процес. Колегите обяснили на Зарков, че идеята му е противоуставна.

Той обаче продължи да демонстрира необичайно яростно разграничаване от Нинова, вече и публично..

Няколко дни след заседанието на Бюрото Крум Зарков, пак изненадващо, заяви пред медиите, че лидерският въпрос в БСП е отворен. „Оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“, изстреля той новината в неделя пред БНР.  И разкри вижданията си за човека, който трябва да оглави БСП, сякаш партията е стартирала процедура за нов избор: "Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“.

Поведението му предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Зарков директно бе обвинен в предателство към председателя на БСП, на която е и заместник, и за мнозина се превърна в пример на "балканския синдром" да се отречеш от този, който ти е подал ръка.

 

"Крум Зарков направи светкавична кариера благодарение на Нинова. Две години след като стана партиен член, влезе във висшето партийно ръководство, единствено благодарение протекциите на Нинова. Целият му партиен стаж е в парламента. Не е работил със структурите, не познава партията. Едно време на такива викахме "златната комсомолска младеж". След 10 ноември "златните комсомолци" първи хукнаха да се записват в СДС", пише на стената му Борис Маринов.

"Безобразие, подкрепях го безрезервно. Защо господинът не предприе протест към останалите протестиращи, а се возеше с лодка по Дунав, така избори не се печелят, той и не е желал да ги спечели , защото е против Нинова от групата на Станишев, Гергов, Лечева и мн . други обърнали се към десните - да идат при тях. Доказано фалшив социалист, най-лесно е да разочароваш избиратели, никога повече няма да ти повярват, явно целта им е унищожи лявата партия ,има провидение за всеки", пише Наталия Филева.

"Може да криеш дълго истинската си същност, но рано или късно истината лъсва истината... Дори и европейска диплома да си взел,ти си оставаш с "балкански синдром". За Крум Зарков се отнасят тези цитати", е мнението на Яна Петрова.

Много социалисти припомнят, че Зарков дължи кариерата си на Нинова, която "го е дундуркала и бутала напред".

"Толкова много критика (отнесе)  Нинова заради него и други млади. Наричаха ги "пудели", "момчета с влажни очи" и други неприлични епитети. И сега този младеж, който също носи отговорност за тези резултати на БСП, критикува Нинова, говори за консолидация, а къде е неговото място до сега за нея. Колко лесно се променят някои хора в зависимост от обстоятелствата!", е мнението на Пенка Романова.

А Мая Томова е още по-разочарована: "Не вярвах, че това умно и с перспектива за развитие момче ще се врътне така! Много го харесвах, а сега се чудя какво или колко го е стимулирало за тези му действия и думи! Дано се осъзнае и да не сложи черта на бъдещето си развитие за сметка на нечии други интереси!"

Стари социалисти от Русе споделят: "Много боли от черната неблагодарност от човек, на който си подал ръка и си му помогнал да се развива и той ти забива нож, когато си уязвим".
"Без Нинова нямаше да си с толкова възможности и публични изява", припомня Радка Тошева.

Мнозина в БСП припомнят как през 2017 година в разгара на предизборната кампания Нинова спаси от публичен линч младия Зарков, когато той закъсня за участие в сутрешен ефир на Нова тв заедно с лидера си и се извиви с обяснението: "Закъснях за предаването, защото с един ченгета от ДС се чудехме как да измъчвяме нечий дядо". Нинова едвам сдръжа гнева си, а дебелашката щега на Зарков се лепна на БСП. По-късно Зарков се извини за думите си: "Младите социалисти не носят вина за греховете на дедите си".

След това в Народното събрание младият юрист Зарков израстна като кадърен и подготвен парламентарист, показа се като възпитан политик с качества да чува и да намира диалог с всички. На последния 50-ти конгрес той получи най-много номинации за член на Националния съвет. Съвсем целенасочено Нинова толерираше развитието му и го предложи за свой заместник, макар мнозина да коментираха тогава, че издигането му е необосновано бързо. Нинова обаче искаше да даде път на младите в БСП и възлагаше надеждите си и на Зарков. Най-възторжените социалисти видяха в него едва ли не новия Стефан Данаилов, но много бързо се видя, че Зарков далеч няма неговото очарование. Ювелирен юрист и работохолик през него минаваха всички законопроекти на левицата. Деликатният му характер не му позволяваше да влиза в партийни преракания и дори, когато не бе съгласен с някои действия от членове на ръководството на паритята, той не влизаше в публични конфликти. Никога не си позволяваше да каже лоша дума срещу партията или нейн член.


Затова поведението му сега срещу Нинова предизвика толкова остра реакция на разочарование сред редовите социалисти.

Да, в БСП демокрацията е в действие и всеки може да говори, каквото е на душата му. Да, оставката на Нинова беше поискана от вътрешните й опоненти и от Янаки Стоилов. 

 

Но шокът дойде от Зарков!

Мнозина социалисти не могат да проумеят как и защо той се обърна срещу председателя, на която дължи партийната си кариера.

Дали това е израз на скрита част от характера му, която се проявява в екстремни ситуации; дали е "предател по душа", който сега показва своята същност; или просто е млад кариерист, който е видял в оставката на Нинова шанса си за бърз скок към върха на БСП? Или пък сили отвън са го проектирали като машата за овладяване на БСП? А може би е липса на принципи, на морални устои?

Предположения, много.

 

Фактът обаче, че част от вътрешната опозиция се спира на Зарков като оръжие срещу Нинова, е симптоматичен. Проблемът за лицето, за перосанажа, който да се изправи срещу настоящия председател на БСП , е обсъждан многократно в различни формати. Обиграните партийни апаратчици са преценили всички черти от образа на Зарков  - млад, образован, необременен с минало, към това са прибавили и стремежа му за партийна кариера - и ето го идеалният кандидат за нов лидер. Дали Зарков го осъзнава или не, е негов проблем. Въпросът е, че един млад човек даде необясним знак в партията точно в този критичен момент. Това накара някои да припомнят максимата: В човек, който предава, не може да се инвестира. Още повече, че Зарков не прояви никаква нотка на персонална самокритичност или лична съпричастност към изборните резултати на БСП, а се скри зад общата отговорност "всички, вкупом, заедно",  след което удобно влезе в ролята на обвинител, на съдник на Нинова.

 

Интересно е, че след като обяви, че лидерският въпрос е отворен в БСП Зарков поясни, че смяната на Нинова не може да стане " тук и сега, защото има процедури".  Той дори съветва "дългогодишните ѝ критици да не се изкушават да търсят реванш веднага". Значи,  преценено е, че моментът за реванш не е дошъл. И Зарков прави крачка назад за по-удобно време. Така излиза - Нинова да чака удара си,  а "дългогодишните ѝ критици" да се готвят..

 

Във вторник на първото заседание на ПГ на БСП Корнелия Нинова предложи Крум Зарков за зам.-председател на групата. Лидерски ход.

И пак изненадващо  - Зарков приема. След като е поискал оставката на председателя си, се съгласява да бъде нейн заместник в парламента! Необяснимо! Скатаване или липсващи принципи!

Дано да е проява на младежки импулс за работа. Иначе е жалко!

 


От категорията

Проф. Огнян Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

-1509605176.jpg

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо ...

22 юни 2021 | 23:13

Симеон Николов: Европа все още е силно зависима от САЩ

Симеон Николов-1472586819.jpg

"Има редица вътрешни проблеми, които пречат на Европа да бъде ...

22 юни 2021 | 15:45

Der Spiegel: Истинското лице на Путин и лицемерието на Запада

-1604657579.jpg

Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен ...

23 юни 2021 | 20:05

Д-р Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Д-р Войн Божинов-1604923342.jpg

"Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо ...

23 юни 2021 | 16:04