Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство

Да сготвим вкусно през компютъра

Във виртуална класна стая любителите на китайската кухня могат да получат титлата „майстор-готвач”

4062 | 12 авг. 2020 | 21:55

Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство

Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство-1597258660.pngКитайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство-1597258687.pngКитайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство-1597258641.png

Ивета Балевска

 

Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство. Инициативата е на културната институция, с подкрепата на Професионалната гимназия Йондзян в град  Нинбо,  

 

„В условията на епидемичната обстановка поради разпространението на COVID-19, не посещаваме толкова често, както преди, ресторанти и други забавления. Когато сме повече време вкъщи, може да ни доскучае, и тогава на помощ идва стартиралата пред дни „виртуална класна стая” по кулинарно изкуство и китайска кухня, съобщават отръководството на Китайския културен център в София.

 

Идеята е в резултат на множество запитвания и проявен интерес от страна на любителите на китайската храна, отправени към културната институция.  

 

По този повод оттам са решили да организират онлайн курс за приготвянето на различни китайски специалитети, в който ще може да се включи всеки желаещ. Достатъчно е да се посети сайта на Китайския културен център (http://bg.cccsofia.org/), както и на платформите Facebook, WeChat и tiktok (@ccc_sofia).

 

От 10 август т.г.  всеки понеделник, онлайн ще бъдат показвани различни епизоди за приготвяне на китайски ястия и специалитети. Професионални майстор-готвачи ще демонстрират как само за няколко минути всеки любител на китайската храна ще може да се превърне в кулинарен виртуоз.

 

„През октомври 2019г. Китайският културен център проведе пет-месечен кулинарен курс, при който в специално оборудвана кухня, три пъти в седмицата, курсистите лично наблюдаваха и участваха в приготвящнето на различни класически китайски ястия. Всеки час включваше кратка лекция за Китай, споделяне на разкази и мнения.

 

В края на февруари т.г. курсът беше прекратен поради въведеното извънредно положение, но само преди месец много от феновете на китайското кулинарно изкуство започнаха да ни звънят и да питат кога ще бъдат възстановени тези курсове” - припомнят от Китайския културен център.

 

Поради тази причина ръководството на културната институция е решило да използва възможностите на онлайн платформите и да продължат  „вкусната инициатива”, но този път виртуално.

 

Любителите на китайската кухня могат да се превърнат в кулинарни виртуози и дори да получат титлата „майстор-готвач” след приключването на инициативата, докато вкъщи наблюдават приготовленията на различните китайски ястия и си ги сготвят сами, поясняват организаторите от културния център, като подчертават, че основните принципи при всички ястия ще бъдат принципите на  “лесни за намиране основни продукти, лесно приготвяне, богата гама от вкусове и възможност за популяризиране”. Важно е да се знае, че всички необходими продукти могат да се намерят в българските магазини, поясняват от центъра.

 

По време на епидемичната обстановка, Китайският културен център се стреми чрез онлайн ресурсите да популяризира културата и туризма на Поднебесната, казват от ръководството на Културния център. „На платформите, с които работим, публикуваме различни материали в няколко основни рубрики: “Виртуално пътешествие из Китай”, “Виртуална класна стая”, “Виртуални изложби”, “Китай - страна на поезията”, “Китай - страна на нематериалното културно наследство”, “Вкусът на Китай” и други.

 

Центърът проведе и онлайн викторината “Красивият Китай”, както и състезанието за видео-материал “Моята COVID–19 история” за деца на възраст между 8 и 14 години, подкрепени от Синдиката на българските учители и няколко други неправителствени организации, в които се включиха десетки участници. Планират се и други виртуални конкурси и събития, казват още от ръководството на центъра.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36