Въвеждат нови COVID мерки за цялата страна

Всички работещи в лечебни заведения да работят само при наличие на документа, добави той

Кацаров: Само със ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ на ресторант, фитнес, театър и мол от 21 октомври (ВИДЕО)

15419 | 19 окт. 2021 | 16:11

Преустановява се присъственото обучение на ученици във всички общини, където 14-днесната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население


Правителството обяви новите ковид-мерки за ограничаване разпространението на заразата.

 

От четвъртък достъпът до повечето обществени обекти на закрито в страната ще става срещу зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

 

До края на днешния ден ще има заповед с нови мерки, които ще влязат в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

 

За децата няма да се изисква сертификат до 12-годишна възраст. Това е единствената категория, която не подлежи на сертификат - няма да има изключения за бременни и т.н.

Всички обекти, които не са готови да въведат от четвъртък зелен сертификат, ще бъдат затворени, обяви министърът. Никакъв гратисен период няма да бъде предвиден за тях.

Достъпът до администрацията засега ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

При зелен сертификат всички други изисквания за дистанция, капацитет и пр. отпадат, допълни министърът.

 

Зелен сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Не се въвежда зелен сертификат за учителите. За лекарите и работещите в болниците, хосписите, старческите домове обаче ще има такова изискване.

 

Изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно за контролиране, отколкото изискването за капацитет, обясни Кацаров. В заповедта се въвежда изискване лицата, които ще осъществяват контрола, също да имат зелен сертификат.

Безплатни тестове се осигуряват за всички лаборатории, каза още министърът.

Във всички общини с над 750 на 100 000 заболяемост се преустановяват присъствените учебни занимания, обяви още министърът. В университетите ще се провеждат присъствени занятия само срещу зелен сертификат, като ръководствата им ще могат сами да преценяват дали да обявяват дистанционно обучение.

Извънкласните дейности за деца под 12-годишна възраст няма да бъдат преустановявани, но ще се осъществяват при ограничения - до пет деца в помещение.

Избираме най-малкото зло в тази ситуация, коментира Кацаров. Ако бяхме проявили гражданска съвест, ако се бяхме ваксинирали, днес щях да съм ви поканил, че отменяме всички мерки и можем да правим каквото си искаме, каза министърът. "Какво предлагат тези, които критикуват? Нищо, популизъм", допълни той.

 

Всички знаете каква е актуалната COVID ситуация в страната. Нараства броят на заразените и това ни кара да предприемем нови противоепидемични мерки в страната. Получихме становищата на експертите, имахме срещи с представители на бизнеса и болничните асоциации, както и министърът на образованието. След като обсъдихме всички варианти и възможности. Това предвиждат новите противоепидемични мерки. Преобладаващото мнение на експертите бе да се заложи на използването на зелени сертификат. Те ще са за цялата страна. 


Заповедтта е почти готова, ще бъде разпространена до края на деня. Тя ще влиза в сила от 00:00 часа на 21.10.

Здравният министър обяви, че всички дейности на закрито ще се извършват при наличието на зелен сертификат.

 

"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

 

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня.

 

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

 

 

Мерките в училищата

„Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той.

 

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население ако има отсъствия на над 20 процента от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

 

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище. 

 

Кацаров подчерта, че за учителите не се въвежда изискване за наличие на здравен сертификат. 

 

По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен сертификат”. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет, но ако те преценят че ще искат да продължат присъствено, това ще се случва при спазания на изискванията за „зелен сертификат”, съобщи още здравният министър.

 

Присъствено обучение във висшите училища ще се допуска само срещу зелен сертификат.

 

„Преценката за това дали да се извърши присъствено или онлайн обучение, зависи от съответния университет. Ако те преценят, че искат да е присъствено – то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на зелен сертификат“, уточни министър Кацаров.

 

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

 

"Антигенните тестове ще бъдат предоставени безплатно на всички лаборатории, които ще могат да взимат такса за самото вземане на пробата, но не и за теста. Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн. Която организация не успее да въведе вход със селен сертификат, то тя ще затвори - ще спре работа", закани се Кацаров.

 

Ползването на обществения транспорт не се предвижда да става със зелен сертификат. 

 

"Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията и не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите и се стигне до недостиг на болнични легла или до такава заплаха, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам", призова Кацаров.

 

Той каза още, че мерките ще продължат докато дадат добър резултат.

"Каквото и да предприемем, то то ще доведе до недоволство в една или друга група", каза още служебният здравен министър.

 

"Целим да намалим нарастването на броя на заразените, да намалим натиска към болниците - това е търсеният ефект на тези мерки", увери Кацаров.


 

 

 


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19