Анета Сотирова

Актрисата Анета Сотирова:

Важно е душата да свети

41429 | 31 май 2015 | 16:41

Суетата ми е чужда, имам добро чувство за хумор, това е природна даденост и най-вече обичам да се шегувам със себе си

Анета Сотирова-1433080104.jpgТриумф след спектакъла „Посещението на старата дама“, с което отбеляза 40 години на сцената.-1433080329.jpgС внучката си Божидара-1433080264.jpgНезабравима като Венетка във филма „От нищо нещо“ в партньорство със Стефан Данаилов-1433080239.jpgВ „Догодина по същото време“ (1982 г.)-1433080205.jpgВ „Посещението на старата дама“, МГТ „Зад канала“-1433080180.jpgС Анжела Недялкова, дъщеря си Белослава и Михаил Билалов на премиерата на сериала „Връзки“-1433080133.jpg

Анета Сотирова е родена на 8 май 1948 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1973 г. в класа на проф. Кръстьо Мирски. Разпределена е във Врачанския театър, където се запознава със съпруга си - психиатъра Борислав Стоянов. От 1974 до 1990 г.


е актриса в театър „София“. Има над 30 роли на сцената, над 20 на екрана и много участия в телевизионни постановки. Дебютът й в киното е във филма „Сватбите на Йоан Асен“. Докато го снима, е бременна и затова кръщава дъщеря си - певицата Белослава, на героинята си. Запомнящи се са и ролите й на Венетка в „От нищо нещо“ и Теменужка от „Двойникът“. От 1990 г. е в Малък градски театър „Зад канала“. Носител е на 7 награди, сред които „Аскеер“ (за Зара в „Без кожа“, МГТ „Зад канала“, 2003 г.)


и приз от Съюза на българските артисти. През 2014 г. получи наградата „Златен век“ - печат на Симеон Велики, на Министерството на културата.


 

- Добро утро, Анета, как се чувствате тази сутрин?


- Прекрасно! Впрочем така е всеки ден. Аз съм с бодър жизнерадостен характер и се събуждам обикновено във весело настроение.


- На 27 май в кино Cinegrand беше премиерата на сериала „Връзки“, който тръгва на 3 юни по bTV и вие играете в него свекървата.


- Да, в сериала съм майката на главния герой, брачен терапевт. В ролята е Михаил Билалов и срещата с него, както и с целия екип беше изключително любопитна. С колегите се получи една прекрасна симбиоза. Снимахме с голямо удоволствие, разбирахме се само с поглед. Поех ангажимента, защото ролята ми е интересно щрихирана. През целия си творчески път не съм смятала, че всичко трябва да стане на всяка цена. При мен е така: крачка напред, две назад, или бързай бавно.


- Как се вписахте в екипа?


- Първото препятствие беше, че се препуска много бързо и ако не си подготвен и не знаеш към какво да поведеш образа, не се получава. За разлика от киното, където се подрежда един кадър и се разполагаш много по-комфортно и преосмисляш нещата, тук се гонеше технологично време и трябваше да си готов с текст, с реакция. Но режисьорите бяха чудесни, идват и ти прошепват в ушенцето какво точно да направиш.


- Харесахте ли се в ролята?


- Не съм гледала нито един кадър от снимките на тези 10 серии, и то съвсем съзнателно. Оставих да ме изненада като зрител. Всеки си има своя натюрел, щрих, своята багра - ще сме цветни и разбираеми за зрителя. Представена е средната класа, която въпреки всичките проблеми съществува и е гръбнакът във всяка държава.


- Вие не сте като някои театрални прими, които не забелязват какво се случва около тях, нали?


- О, това не е възможно. Всички сме социални животни. Не може човек да крачи по тези улици и да не го интересува какво се случва. В измислен свят не се живее. Виждам колко е сложно да успяваш днес. Така че сериалът „Връзки“ ще удовлетвори вкусовете на сериозен кръг от обществото. Колкото и да се шегуваме, че сме по чалгата и кебапчетата, тук има място за всеки под слънцето.


- Лоша свекърва ли сте в сериала?


- Не, моята роля е на индивидуалист, бивша много успешна актриса и нещастна жена, защото в един момент е попаднала в ъгъла и е забравена. Различна е и с това, че е обезпечена материално и не разчита на помощ от семейството на сина си, но живее в самота и неразбиране и се отдава на волни развлечения - алкохол, млади любовници, нещо, което е крайно нетипично за мен. Аз, откакто се помня, все съм женена и ухажвам вече 42 години своя съпруг и семейството си.


- Повече ли ви привличат такива роли, различни от вас?


- Повечето ми успешни образи са на жени, които нямат нищо общо с мен. Ако ти е много близка и ти ляга като ръкавица, не е интересно, не те провокира. Така беше с Венетка в „От нищо нещо“, селската женица, която по характер по нищо не прилича на мен, градското дете. В такива случаи много ми помагат наблюденията. Обичам да изследвам хората, това отива в склада на паметта и като потрябва - хоп! - отнякъде излиза типаж.


- През 2014 г. получихте наградата „Златен век“. Не дойде ли късничко това признание?


- За мен няма късно. Както вече казах, аз бързам бавно и не на всяка цена. Не знам, може би ако нямах тези две дини под една мишница - и семейство, и кариера, всичко щеше да е различно.


- Вече 42 години сте на сцената. Какво се промени у вас като актриса?


- Променят ме срещите с младите колеги - поколението на айпада, на комуникациите, на бързите реакции.


Любопитна съм към всичко


което младите правят. Но, от друга страна, виждам колко липси има у тях, особено на сцената - небрежен изговор, недостатъчна поляризация на чувствата. Емоционалността съществува у всеки артист, но е много важно дали я осмисляш, или просто я имитираш.


- В трупата сте на МГТ „Зад канала“, какво ново там?


- Очаквам един нов проект, тъй като свалихме постановката „Посещението на старата дама“. Но 2015-а ми се оформя като силна и ярка филмова година. Тази седмица започнах снимки на една българска комедия - „Летовници“, с режисьор Ивайло Пенчев. Действието се разиграва на Южното Черноморие, снимките са в Синеморец. Играя стара мома, учителка по литература, реститутка с много комични ситуации около нея. И тя ми е много любопитна - педантка, която, където и да пътува, винаги носи със себе си препарати за почистване и попадайки в стая дори на петзвезден хотел, започва да лъска крановете.


В края на лятото ще се срещна и с Николай Волев, той в момента подготвя нов филм, където пак Михаил Билалов ще е в централната роля. Там отново ще играя актриса, но провинциална, а действието се развива в старчески дом. Задачата е много смешна и в същото време много тъжна.


- Това сигурно ще ви върне към романтичните години на филмите, които сте снимали?


- Определено. Имам над 20 филма, но не всички съм гледала и съм доста небрежна към това, което съм правила. С удоволствие бих ги изгледала, ако някой се погрижи да ми ги извади на диск.


- При толкова много филми, над 30 сценични роли и телевизионни постановки кое е в сърцето ви - киното или театърът?


- О, в сърцето е театърът! Това е актьорската професия. На сцената трябва да умееш всичко - да говориш, да пресъздадеш образа, да изживееш цял един живот за два часа. Няма значение какво ти е на душата, излизаш и играеш!


- Почитателите ви помнят двете брилянтни постановки с Тодор Колев - „Догодина по същото време“ и „Всяка година по същото време“... Когато той си отиде, отказахте да играете повече тази роля. Защо?


- Аз съм такава порода - верен човек. Може и да не съм се виждала с Тодор с години, но помня доброто, което се е случило. Изобщо през мисълта ми не може да мине да предам паметта му. Тодор - това е моят партньор.


- И най-любимата ви роля?


- Да, защото това е един цял живот. Започнахме я от младите си години и я свършихме в зряла възраст. Първо от 1982 г. 9 сезона играхме първата част - „Догодина по същото време“, и през 2013-а, за жалост, само два сезона - „Всяка година по същото време“, заради коварната болест на Тодор. Разбира се, имам и други любими роли, например в „Без кожа“, където се срещнах с Теодора Димова.


- ...за която получихте „Аскеер“?


- Да. Аз много се радвам сега на Илка Зафирова за нейния четвърти „Аскеер“. Актриса, която пък е посветила целия си живот на театъра. Щастлива съм, че ми е приятел от 1976-а, и ценя всичко, което прави. Тя ми е еталон за невъзможност като подражание и много, много вис-ша класа!


- Рядко някой актьор говори с топло чувство за колегите си при толкова завист и интриги във вашите среди...


- О, да, тъй като всички са индивидуалисти и всеки смята, че за него изгрява слънцето. А може би става дума за скрити комплекси и неудобство и всеки се затваря в себе си и смята, че от неговата камбанария се вижда по-добре. Аз съм благодарна на този характер, който майка ми и баща ми са изваяли - да обичам, да хваля колегите си и да им се радвам, и не го правя насила и нарочно. Всяка тяхна награда и мен ме погалва...


- Получавате ли покани и от други сцени?


- Отклонила съм някои покани. Просто така реших след Тодор Колев и след юбилейния спектакъл - че трябва да оставя свободно време за себе си.


- Свободно време - за какво?


- Всъщност подарих моето свободно време на съпруга си, което ми костваше доста. Идва един момент, когато човек трябва да се съобразява с партньора си, а това е най-сложното нещо, висшата дипломация в семейството. Когато се появят пък здравословни проблеми, както в случая при нас, чувството ми за приятелство и обич ме задължава да се вгледам в другаря до себе си и да му отдам времето си. Всички сме били млади и всички ще остареем, трябва да го правим гордо и достойно.


- Вие сте образец за това със запазената си фигура и позитивното си отношение към възрастта.


- Суетата ми е чужда, имам добро чувство за хумор, това е природна даденост и най-вече обичам


да се шегувам
със себе си


Виждам неизбежните възрастови промени, но съчувствам на тези дами на моята възраст, които непрекъснато отскачат до кабинетите на пластичните и на дерматологичните клиники, защото искат да спрат времето. Не може да го спреш. Да, хубаво е човек да изглежда по-симпатично, но душата е тази, която свети. Затова е естествено да оставим природата да властва над нас.


Разбира се, аз се поддържам. Плувам, обичам да ходя. Движението е важно за кръвообращението. Другото важно нещо е да се храниш по малко, разнообразно - това, което правя цял живот. Аз съм много лакома като Телец и всеки ден експериментирам с някакво ядене. Обичам да готвя, не го правя насила. Може от две бобчета и едно доматче нещо да се измисли и пак става прекрасно. Ако нямаш вкус към храната, нямаш вкус към живота.


- Ако сложите на везните Божидара и Белослава, вярно ли е, че внуците се обичат повече?


- За внуците много повече се притесняваш. Когато си млад, бравурно отглеждаш детето си, защото тичаш с такава скорост по пистите на живота, че не остава време да се обърнеш назад. Докато сега по-често го правя и виждам опасностите, които дебнат отвсякъде. Страховете и чувството за отговорност са по-големи, когато помъдрееш. Но моята внучка Божидара, която тази година навършва 18, е уникално дете. Тя е самостоятелна, със спортен дух и много добра дисциплина. Тя не е от тези котенца, маценца, да ходи по магазини и да разлиства списания. Божидара е изключителен спортист, сърфист, лети по вълните,


ветрове я брулят
с парашута


което за мен е много страшно. Но така е възпитана от баща си. С майка си са първи приятелки. Белослава компенсира липсите с мен някога, когато съм отсъствала и се е налагало да бъде с майка и татко. Те пък са й дали едно невероятно патриархално възпитание.


- Промениха ли се мечтите ви през годините?


- Честно казано - не. Никога не съм имала неизпълними мечти. За да не обидя себе си и за да не се самонараня, винаги съм мечтала в допустимите граници и всичко ми се е сбъднало. В момента мечтая за здравето на всички, които обичам, и на тези, които не познавам. Защото здравето е парашутът, който ни издига.


От категорията

Найден Тодоров уволни скандалния бос на фонд "Култура" Сава Драгунчев

Найден Тодоров уволни скандалния бос на фонд "Култура" с драг шоуто-Nayden-Todorov-uvolni-skandalniya-bos-na-fond--Kultura--s-drag-shouto_1712991523.jpg

От един месец Сава Драгунчев се крие и отказва да напусне поста си, въпреки че ...

13 апр. 2024 | 09:54

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден-Kontsertat-na-Lili-Ivanova-v-Narodniya-teatar--Ivan-Vazov--na-20-may-e-razprodaden_1712845376.png

11 апр. 2024 | 17:20

STIR: „Съседите“ отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят

STIR:  „Съседите“ отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят-STIR---Sasedite--otrazyavat-edna-brutalna-realnost--koyato-prodalzhava-da-vlastva-po-tseliya-svyat_1713155079.jpg

България представя тревожна арт инсталация на Венецианското биенале на ...

15 апр. 2024 | 07:23

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

Това е медийна изповед на „едно момче със странно име, родено в Плевен, учило в ...

9 апр. 2024 | 17:48

Най-важното

Председателят на ДПС честити професионалния празник на юристите

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България-Peevski--Elitat-na-PP-DB-na-snimki-s-kontrabandisti---tova-e-nechuvan-skandal-_1712661036.jpg

По думите му в сложното и противоречиво съвремие Конституцията е гарантът за ...

16 апр. 2024 | 13:43

Президентът Радев като нищо може да откаже смяната на Стефан Димитров. Бозата е пълна и международна

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41