Веган фест в страната на кебапите и шашлиците

В турския курорт Дидим

Веган фест в страната на кебапите и шашлиците

17558 | 8 май 2017 | 23:10

„Веганството и вегетарианството са начин на живот и на мислене. Това е култура, която печели все повече фенове и ние бихме се превърнали в изоставаща туристическа дестинация ако не изпреварим другите и не предложим нещо, което ще привлече нови посетители

Веган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254245.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254221.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254201.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254169.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254148.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254125.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254104.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254086.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254067.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254047.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254026.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494254007.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253991.jpgАвторката Соня Момчилова в Дидим-1494253969.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253939.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253921.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253904.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253883.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253865.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253844.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253825.jpgВеган фест в страната на кебапите и шашлиците-1494253804.jpg

Соня Момчилова за Епицентър.бг

 

Една от най-странните покани за туристическо посещение, която съм получавала е тази, преди дни от страна на кмета на Дидим. Градоначалникът на туристическия град, разположен непосредствено до легендарните исторически  Милет и Приен, както и камарата на туроператорите на областта, бяха решили да опитат нов почин в привличането на туристи.  

 

Въпреки че градът е привлекателна точка за феновете на поклонническия, културен и археологичен туризъм, тъй като в Милет се е създала школата на т.нар. стихийни диалектици /живял е математикътТалес, както и философите Анаксимандър и Анаксимен/, а в Приен е единственият запазен храм на Зевс в Анадола,  само на няколко километра от Дидим могат да се видят руините и на древен стадион, нашата покана се отнасяше за… Веган фест. Първият в Турция събор на вегани от цяла Турция. Можете ли да си представите в страната на шашлиците и кебапите, на чеверметата и цвърчащите мръвки, веган фестивал?! И на мен ми беше трудно.

 

До момента в който не отидохме на площада в център на града, непосредствено пред знаменития най-голям за Турция и втори в света храм на Аполон, където бяха разположени в шпалир 220 щанда във вид на кокетни къщички решени в бяло и зелено.

 

Защо му беше на кмета да опитва нещо толкова, от една страна непривично, но от друга, без съмнение насочено към така бързо разрастваща се популация от „зелени“ туристи? Попитах, разбира се, изненадващия досущ като повода за многохилядното стълпотворение елегантен, светски, кмет, който с радост и въодушевление напълно искрено разговаряше, снимаше се и държеше речи от трибуната вдигната за целта пред величавия храм – символ на града.

 

„Веганството и вегетарианството са начин на живот и на мислене. Това е култура, която печели все повече фенове и ние бихме се превърнали в изоставаща туристическа дестинация ако не изпреварим другите и не предложим нещо, което ще привлече нови посетители а и ще зарадва традиционните ни гости. Веганството е отношение към животните и респект към природата, а това са качества, които ние, наследниците на древните ни деди също споделяме и ценим.“

 

Двете дъщери на кмета Дениз Атабей също са вегетарианки а съпругата му, красива и мила дама, удивително напомняща МегРайан споделя стила на хранене присъщ на старите обитатели на града на маслиновите насаждения и памука.  Както имах възможност да се убедя още същата вечер в която кметът даде вечеря в наша на гостите от България чест, приближените му съветници по въпросите на туризма и културното развитие на градане само мислят ами и действат три крачки напред.

 

След сложната политическа ситуация в страната и уви, печалните последици за туризма, старейшините на града се събрали и решили да потърсят нов, модерен и различен от досега експлоатираните ходове с които да покажат красотата, традициите и спецификата на града си за който, повярвайте ми рядко може да се види управа , която така да милее. И така се стигнало до фестивала за който след малко ще ви разкажа повече.

 

В града с хилядолетна история храненето със зеленолистни растения, кореноплодни, зеленчуци, плодове и дори водорасли е вековна традиция. Просто настъпил момента да си припомнят старите рецепти на бабите и майките, както и да се усвоят и доразвият нови от така модерното детокс, еко, био и пр хранене , което буквално подлудява света всеки ден.

 

Кмета организирал за сметка на общината два курса за желаещите да усвоят нови знания за „зеленото“ кулинарство и сладкарство. Интересът бил изключителен. Така настоящите, усмихнати хора, които зад безупречно чистите щандове с брандирани фланелки, престилки и шапки, отрупали щандчетата с всевъзможни вкусотии се научили и пристрастили дори към новото-старо  готвене.

 

Станахме свидетели как като на бърз каданс, за часове леките конструкции с красив и тематично витален бранд се обживяват и изпълват с бюреци, гюзлемета, баници, бургери и дори кюфтета но от растителен произход.

 

Отделно трябва да отдадем почит на сладката, вината, соковете, нектарите и разбира се всичко което може да вземем и използваме в готвенето от маслиновото дърво.

 

Сиропите от черница и смутитата от пълния с витамин С плод са наистина изключителни. Домашното вино, както и компотите с индрише и мента трябва да се опитат защото каквото и да разкажа трудно ще опиша насладата.

 

Маслината, както вече споменах е другата емблема на града. Според местните, не Гърция а именно Дидим е мястото в което се е появил зехтин за първи път и в мемнта стотици хиляди дръвчета могат да бъдат видени навсякъде, дори в градската част на града. На щанда на семейство пристигнало от Германия и установило се трайно в Дидим, където всички възможни съставни части на маслиновото дърво.

 

Смокинята е другата благодат която бог е изсипвал със шепи връз земите на Егейска Турция. Сладка, сушени смокини с ядки, с различна степен на сладост…Невероятно!

 

Другият вкус, който те кара неудържимо да искаш да се връщаш е на ягодите , които заемат хиляди декари площи на открито и в оранжерии. Ягодите са огромни. Ядеш ги като праскови а сокът им е сериозна угроза за бялото на ризата ти. Ароматни и сочни, на всичко отгоре и огромни. Стри ягоди можеш да прекараш остатъка от деня, след дегустациите от сергиите на феста.

 

На следващия ден общината е организирала закуска на открито на къмпинга,любимо място за сърфисти, кайтърипр любители на волните, адреналинови забавления на морския бряг. Още едно доказателство за находчивостта на организаторите – тази целева група е все още не добре и достатъчно обгрижена откъм предлагане на по-често веганските и вегетариански предпочитания на храни с органичен и биологично гарантиран произход.

 

На безкрайна маса са наредени всякакви зелени и други блюда и прясно набрани зеленилки и всевъзможни плодове и зеленчуци а на друга дълг маса са насядали феновете на природните условия за отдих. Над 30 000 души преминаха през вкусните коридори на здравословното хранене през уикенда посветен на веганството.

               

След като се уверихме в успеха и на тази част от фестивала поехме към гордостта на модерен Дидим. Петзвездните хотели. В един такъв бяхме настанени и ние, гостите от България, но за хотелите ще ви разкажа в отделен текст. Следващият път. Сега оставам на вълна свеж, автентичен, зелен аромат на ласкаво и чисто море и жива, питателна и вкусна храна.

 

Още сочни и дъхави подробности в предаването О!Здравей" по Би Ай Ти в неделя от 8 и от 17,30 часа


От категорията

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората
(Видео)

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората-Alena--Godinata-na-Zaeka-kara-polititsite-da-priznavat-greshkite--Edva-li-obache-tova-shte-stane-i-u-nas_1674471022.jpg

Сблъсъкът между достойнството на народа и надменността на политиците, забравили ...

31 март 2023 | 18:10

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка-Svatbata-na-godinata-shte-e-v-Dubay--Premierat-na-OAE-omazhva-nezemno-krasivata-si-shterka_1680253444.png

Женихът Шейх Мана е служил във въоръжените сили на ОАЕ. Той е известен с ...

31 март 2023 | 12:02

Март си отива с нова магнитна буря

Март си отива с нова магнитна буря-1642229184.jpg

Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на ...

28 март 2023 | 10:27

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!-Prochut-ruski-astrolog--April-e-sadbonosen--chakat-ni-kolosalni-promeni--Taynoto-stava-yavno-_1679924589.jpg

Той прогнозира, че в средата на месеца в света отново ще се появи сеизмична ...

27 март 2023 | 16:41

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51