7,6 милиона души вече са получили и двете необходими дози

Великобритания вече е ваксинирала по-възрастните хора

1297 | 13 апр. 2021 | 08:18

Страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Новият приоритет е да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли


Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина срещу КОВИД-19 на всички свои граждани над 50 години, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Това означава, че страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една поставена доза.

Премиерът Борис Джонсън приветства постигането на целта. В изявление той обясни, че новият приоритет пред неговото правителство е да успее да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли.

В последно време Великобритания забави темповете, с които поставя първа доза, за да може хората от приоритетните групи да получат втора инжекция, въпреки че този месец бяха доставени по-малко ваксини в сравнение с предишния, отбелязва Ройтерс.

Вчера британското правителство съобщи, че през последното денонощие близо 70 хиляди души са получили първа доза ваксина, а почти 190 хиляди - втора. Така Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на път да премине днес прага от 40 милиона човека с поне една поставена доза. От тях над 7,6 милиона души вече са получили и двете необходими дози.

 

На фона на бързия напредък на ваксинационната кампания, Великобритания е на път да отвори отново своята икономика, като някои ограничителни мерки бяха отменени вчера.

Само 13 човека, дали през последните 28 дни положителна проба за коронавирус, са починали за изминалите 24 часа. През предходното денонощие броят на смъртните случаи бе още по-нисък - седем.

 

Общо над 127 хиляди души са починали във Великобритания след заразяване с новия коронавирус. Така страната е на пето място в света и на първо в Европа в мрачната статистика. Броят на смъртните случаи обаче намаля драстично, успоредно с напредването на ваксинационната кампания.

 

През последното денонощие във Великобритания са били потвърдени над 3500 нови случая на коронавирус - най-високо равнище от 1 април. Броят на регистрираните заразени достигна 4,373 милиона. Страната е на шесто място в света по този показател.


Намери своята история

От категорията

Русия отбелязва Деня на победата (На живо)

Русия отбелязва Деня на победата -1620544183.jpg

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от командващия на ...

9 май 2021 | 10:00

Путин навръх Деня на победата: Ще защитаваме твърдо интересите си

Сн. Инстаграм
-1620548981.jpg

Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследници ...

9 май 2021 | 11:26

"Война" в стария град на Ерусалим: Стотици ранени, камъни, бутилки водни оръдиия, гумени куршуми

Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим-1620455582.jpg

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи ...

8 май 2021 | 09:30

Focus: Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ

 Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ-1620545381.jpg

САЩ създадоха нов тип въоръжени сили - Космическите сили, а Китай ще изгради ...

9 май 2021 | 10:28