Велизар Енчев

ЕС ще поиска да ревизираме българската история и българските учебници

Велизар Енчев: Когато Макрон ревизира Ньойския договор, тогава ние ще ревизираме ветото

184028 | 19 юни 2022 | 11:18

Второто в тази френска рецепта е убийствено за България. Още повече, че в Страсбург имаме десетина осъдителни присъди в полза на сепаратистите от ОМО „Илинден“.


Велизар Енчев


АНТИБЪЛГАРСКИЯТ МИТИНГ В СКОПИЕ НИ НАПОМНИ: ЗА МАКЕДОНИЗМА ИМА САМО ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ - 30-ГОДИШНО ВЕТО ПО ГРЪЦКА РЕЦЕПТА
КОГАТО МАКРОН РЕВИЗИРА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР, ТОГАВА ЩЕ РЕВИЗИРАМЕ ВЕТОТО

 

Снощи в Скопие се проведе внушителен протест срещу българското вето, организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, под мотото „Твърде много е“.
Обръщайки се към България, лидерът на партията Християн Мицкоски ни изпрати това послание:
„…Вместо да дойдете в Скопие и да коленичите, за да се извините за злодеянията, които сте направили срещу този народ по време на фашистката окупация през Втората световна война, вие искате да ретуширате историята ни.Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа..."


Нека се разделим с илюзиите и погледнем истината в очите - Мицкоски изрича на глас това, което мислят и правят управляващите в Скопие.
Македонистите гневно отхвърлят дори френския план за падане на ветото, който перфидно ги обслужва и е изцяло във вреда на България. 


Защото в рецептата на Макрон се говори за малцинства – сиреч, българите в Македония са едно от малцинствата (редом до една шепа власи, роми и …египтяни), а в Пиринския край има „македонско малцинство“. 
Второто в тази френска рецепта е убийствено за България. Още повече, че в Страсбург имаме десетина осъдителни присъди в полза на сепаратистите от ОМО „Илинден“.


В чисто исторически план антибългарските послания на Мицкоски са адресирани и към Германия и Италия. 


През Втората световна война нацистка Германия е истинският окупатор на Вардарска Македония. Първо, защото България не може да е окупатор на собствената си земя. Второ, защото ние сме само администратори на територията, но командването е изцяло в германски ръце. 


Войските на фашистка Италия окупират цяла Западна Македония, където извършват тежки престъпления срещу предимно албанското население в тази област. 


По ирония на съдбата днес точно Германия и Италия са радикални лобисти за македонското еврочленство и критици на българското вето.


Митингът в Скопие трябва да изпари илюзиите на премиера Петков, че с македонизма може да се преговаря и да се договаря каквото и да е. 


И най-необразованият по „македонския въпрос“ отдавна трябва да е научил азбучната истина за македонизма – не се преговаря с хора със сбъркана национална идентичност, претендиращи да са наследници на Александър Македонски и заличаващи с длето средновековни каменни паметници за български царе, патриарси, писатели и поети. 


Опитът на наши съседи, винаги бранещи историята и отстояващи националните си интереси, ни учи на това - за македонизма има само едно лечение: 30-годишно вето по „гръцка рецепта“!


Не постигнем ли най-важното в преговорите със Скопие – отказ от присвояване на културно-историческото ни наследство и ревизия на македонските учебници по история, съвсем скоро (по примера на съда в Страсбург) ЕС ще поиска да ревизираме българската история и българските учебници. 


На плана на Франция може да отговорим така: ще ревизираме ветото за РС Македония, когато президентът Макрон ревизира Ньойския договор за България. Тогава с две ръце ще подпишем всеки френски документ в парижкия квартал Ньой.


Апропо, желаещият да подпише френския план премиер изобщо знае ли какво е подписали в Ньой през 1919-а българският премиер Александър Стамболийски?


А одобряващият френското предложение Христо Иванов, определящ го като "изключително добро", ще признае ли "македонско малцинство" в Пиринско, след като е готов да приеме "българско малцинство" в Повардарието?


От категорията

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница-1594996987.jpg

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От ...

8 авг. 2022 | 14:03

Културна дискусия

Огнян Минчев: Е, видяхте ли сега къде ви заведе Радев с вдигнатия юмрук?

Огнян Минчев Кадър: БНТ-1648148822.png

Радев обедини неокомунистическата част от политическия спектър с ...

8 авг. 2022 | 14:28

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота-1571651614.jpg

На политическия пазар - много партии с празни сергии. Това е кратката ...

8 авг. 2022 | 16:10

Кристиян Шкварек: "Демократичната общност" у нас е лицемерна секта

Кога политическите субекти в страната ще разберат, че "демократичната общност" е лицемерна секта, с която няма как да си взаимодействат, без в един момент да бъдат захапани от нея?-1659961360.jpg

Денят започва с чутовен вой на Евгений Дайнов, според когото Радев е претърпял ...

8 авг. 2022 | 15:20