Весела Лечева Кадър: бТВ

Парите за "златния софтуер" на Националната спортна база ще бъдат върнати

Весела Лечева сезира прокуратурата за прахосани от Радостин Василев 5 млн. лева

4720 | 16 септ. 2022 | 12:18

„До края на моя мандат остават няколко седмици, но моята цел е да променим наистина правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и в името на обществения интерес“, каза министърът на младежда и спорта


Близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на предишния министър Радостин Василев. Това разкри служебният министър на малдежта и спорта Весела Лечева, която добави, че ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки и събере необходимата пълна документация.

 

Министър Лечева съобщи в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, че парите по договора за софтуер на „Национална спортна база“ ЕАД ще бъдат върнати на държавата. Лечева разкри и редица нередности по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта. Организации, които са попаднали под мониторинга на ведомството, вече са декларирали, че няма да реализират проектите си и връщат отпуснатите им средства.

 

За "златния софтуер" на Националната спортна база


Весела Лечева беше попитана за договора, който НСБ е сключила на 1 август 2022 г. или в деня, в който беше издаден указ за назначаване на служебното правителство.

„Това, което ми направи впечатление е, че този софтуерен продукт не е бил заложен в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра, както се изисква по Закона за публичните предприятия. Разходът е много сериозен за възможностите на дружеството. Става въпрос за продукт на стойност 1,7 милиона лева, който може да се имплементира за големи производствени процеси или за предприятия от мащабите на Топлофикация с хиляди абонати“, съобщи Весела Лечева и допълни, че НСБ и в момента разполага с модерен, но далеч не толкова скъп софтуер, който отговаря на нуждите на спортните бази.

„Добрата новина е, че вчера проведохме разговори със собственика на фирмата, който се съгласи да подпишем анекс и да върне парите. Може би това ще е прецедент - за първи път да се върнат средства по такъв договор, за което благодаря и на фирмата“, каза Лечева.

Проектите за младежките дейности

В резултат на проверките, които бяха наредени от министъра на младежта и спорта, са открити и нередности, касаещи младежките дейности по Националната програма по чл.10А от Закона за хазарта.

Весела Лечева даде пример с проект, който е трябвало да се реализира във Велико Търново, Габрово и София.

„Знаете, че аз дълги години бях депутат от Велико Търново и ми беше интересно за какво могат да се похарчат 500 000 лева за два месеца“, коментира министърът.

И разкри, че според проекта наем за зала за обучителен модул за два дни струва 13 600 лева или по 6800 лева на ден, дискусионен модул за един ден е с цена от 7400 лева, за един концерт са предвидени 86 000 лева, а възнаграждението за водещ възлиза на 5000 лева.

„Тази организация се отказа от договора си и връща парите в Министерството на младежта и спорта. Очевидно не е имала намерение да изпълни проекта по така заложените параметри, така че й благодаря, че взе доброволно това решение“, добави министър Весела Лечева.
Министърът даде и други примери за младежки организации, които са регистрирани на един и същи адрес или имат едни и същи управителни органи.

Изключително неглижиране на начина, по който се отпускат пари за младежките програми

„Изнесените от мен данни говорят за изключително неглижиране на начина, по който се одобряват и отпускат средствата по младежките програми. Това са 6 милиона, които се отчисляват от хазартните оператори. Хиляди млади хора могат да участват, но не по начина, по който в момента се изразходват парите“, каза министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта очаква 1 милион и 400 хиляди лева да бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта.

„До края на моя мандат като служебен министър остават няколко седмици, но моята цел е да променим наистина правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и в името на обществения интерес“, каза тя.

Хранителното отравяне на ученици в спортното училище в Пловдив

Весела Лечева коментира и казуса с учениците от спортното училище в Пловдив, които получиха хранително натравяне.

„Ние сме в непрекъснат контакт с директора Ружка Генова. Сигнализирани са всички служби, които извършват своите проверки. Когато имаме резултат, ще вземем и съответните решения, така че ако има виновни, те да понесат своята отговорност“, коментира министърът.

Весела Лечева съобщи, че ден преди инцидента в Министерството на младежта и спорта се е провела среща с директорите на спортните училища. По време на разговорите са били идентифицирани проблеми, свързани с процеса на тренировка и обучение.

 

Спортните салони, платени от правителството на ГЕРБ

По отношение на физкултурните салони, министърът заяви, че спорът между ММС и фирмите, които трябваше да ги построят, е в съда.

„За тези 25 милиона, които бяха отделени по време на правителството на ГЕРБ и бяха раздадени на определени фирми, но не последва никакво действие, в момента се водят съдебни дела. За огромно мое съжаление няма полезно действие на този етап“, коментира министърът.

„Още по време на първия ми мандат моята цел беше да се създадат стандарти за оборудване на училищните салони и дворове, така че да могат да се практикуват различни видове спорт. Всеки един двор да бъде разчертан, да има кошове за баскетбол, мрежи за волейбол, врати за хандбал и футбол“, добави тя.

Спортния комплекс "Червено знаме"

Министърът на младежта и спорта е провела среща с главния архитект на София Здравко Здравков по темата за спортния комплекс „Червено знаме“.

„Наследих намерението да бъде ремонтирана сегашната база на „Червено знаме“, като се налеят 50 милиона лева държавни средства. Смятам, че от това няма да спечели българският спорт. Ще дам пример със залата по волейбол в комплекса. В нея има само едно игрище, а съвременните концепции позволяват да има няколко, на които да тренират различни отбори – подрастващи, мъже, жени. Убедена съм, че на тези 25 декара и за тези 50 милиона може да се направи модерен комплекс, който да включва представителната и помощната зала, както и прилежащи тренировъчни зали“, смята Весела Лечева.

 Весела Лечева: Парите за софтуера на Националната спортна база ще бъдат върнати на държавата

„До края на моя мандат остават няколко седмици, но моята цел е да променим наистина правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и в името на обществения интерес“, каза министърът на младежда и спорта
Намери своята история

От категорията

Краля на футбола с официално обръщение: Аз съм силен и изпълнен с надежда

Краля на футбола с официално обръщение: Аз съм силен и изпълнен с надежда-Kralya-na-futbola-s-ofitsialno-obrashtenie--Az-sam-silen-i-izpalnen-s-nadezhda_1670138897.jpg

Имам силна вяра в Господ и всяко съобщение, което получавам от вас ме държи ...

4 дек. 2022 | 09:26

Бразилската футболна легенда Пеле е в тежко състояние, не реагира на химиотерапията

Бразилската футболна легенда Пеле е в тежко състояние-1459333334.jpg

Палиативно лечение, включва всеобхватни грижи за поддържане на добро качество ...

3 дек. 2022 | 16:07

Христо Стоичков: Моля се Пеле да спечели битката с болестта

Христо Стоичков: Моля се Пеле да спечели битката с болестта-Hristo-Stoichkov--Molya-se-Pele-da-specheli-bitkata-s-bolestta_1670153182.jpg

Краля на футбола бе преместен в отделението за палиативни грижи на болница ...

4 дек. 2022 | 13:23

С втория си състав Бразилия допусна поражение от Камерун, но продължава в следващата фаза

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1670016618.jpg

Единственото попадение в мача вкара в добавеното време Винсент Абубакар, който ...

2 дек. 2022 | 23:29

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22