В меморандум да американския президент бившите разузнавачи предупреждават, че рискът от война нараства

Ветерани от спецслужбите на САЩ призовават Байдън да избегне войната за Крим и Донбас

63356 | 12 апр. 2021 | 12:35

На Президента на Украйна Зеленски трябва да се даде ясно да разбере, че нито от САЩ, нито от НАТО той ще получи никаква военна помощ, ако не възпре украинските „ястреби“, желаещи да „разбият носа на Русия до кръв“, пишат от организацията на ветераните


Американски медии са публикували открито писмо до президента на САЩ Джо Байдън на организацията Ветерани от разузнаването за здравомислие. (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS. В него те го призовават да не се ангажира пряко с възможни бойни действия в Донбас и Крим. Те обръщат внимание, че сегашната политика на Вашингтон създава измамни илюзии у украинските националисти, че САЩ във всяка ситуация ще ги подкрепи с пряка военна сила. Меморандумът е препечатан от руското издание svpressa.ru.

Ето пълният текст на меморандума на тема „как да избегнем война в Украйна“


Уважаеми президент Байдън,

За последно се свързахме с Вас на 20 декември 2020 г., когато станахте новоизбран президент.

По това време Ви предупредихме за опасностите от формулирането на такава политика спрямо Русия, която се основава на „разбиване“ на Русия. И въпреки че все още подкрепяме анализа, който се съдържа в меморандума, този нов меморандум служи за много по-належащи цели. Бихме искали да Ви обърнем внимание на опасната ситуация, която съществува днес в Украйна, където рискът от война нараства - ако не предприемете стъпки за предотвратяване на такъв конфликт.

В тази среда припомняме две основни реалности, които изискват специално внимание в лицето на нарастващото напрежение между Украйна и Русия.

Първо, тъй като Украйна не е член на НАТО, член 5 от Договора за НАТО, разбира се, не е приложим в случай на въоръжен конфликт между Украйна и Русия.

На второ място, настоящото демонстриране на власт от страна на Украйна, ако тази демонстрация се превърне в реални военни действия, може да доведе до военни действия с Русия.

Вярваме, че е наложително Вашата администрация незабавно да се погрижи всяко „решение“ на сегашната безизходица, в което се съдържа военен елемент, да бъде махнато от масата, така да се каже. Няма и никога не може да има военно решение на този проблем.

Във вашето „Временно ръководство по стратегията за национална сигурност” се сочи, че Вашата администрация ще направи интелигентен и дисциплиниран избор по отношение на нашата национална отбрана и отговорно използване на нашите въоръжени сили, като дипломацията е първият приоритет в нашия инструментариум. Сега е идеалният момент да съживите тези думи - всички да го видят.

Ние твърдо вярваме, че:

1. На Президента на Украйна Зеленски трябва да се даде ясно да разбере, че нито от САЩ, нито от НАТО той ще получи никаква военна помощ, ако не възпре украинските „ястреби“, желаещи да „разбият носа на Русия до кръв“ - „ястреби“, които може би вярват, че Западът ще се притече на помощ на Украйна във всеки конфликт с Русия. (Не трябва да се повтаря фиаското от август 2008 г., когато Република Грузия започна офанзивни военни операции срещу Южна Осетия, погрешно вярвайки, че ако Русия реагира военно, Съединените щати ще й се притекат на помощ).

2. Препоръчваме ви незабавно да се свържете със Зеленски и да настоявате Киев да сложи край на настоящото военно струпване в Източна Украйна. Руските войски са подредени на границата, готови да реагират, ако празните приказки на Зеленски за война станат повече от показна смелост. Вашингтон също трябва да преустанови всички учебни дейности с участието на войски на САЩ и НАТО в региона. Това ще намали вероятността Украйна да изтълкува погрешно тези учебни мисии като фактически знак за подкрепа на украинските военни операции за възстановяване на контрола над Донбас или Крим.

3.  Също толкова важно е САЩ да се ангажират с дипломатически преговори на високо равнище с Русия, за да намалят напрежението в региона и да облекчат настоящото плъзгане към военен конфликт. Разплитането на сложната плетеница от проблеми, които в момента натоварват отношенията между САЩ и Русия, е трудна задача, която не може да бъде разрешена за една нощ. Сегашното време може да е подходящо за работа по обща цел за предотвратяване на военни действия в Украйна и по-голяма война.

В настоящото напрежение около Украйна има както рискове, така и възможности. Тази криза предоставя на вашата администрация възможност да издигне моралния авторитет на САЩ в очите на международната общност. Лидерството чрез дипломация значително ще повиши престижа на Америка в света.

От името и по поръчение на Ръководната група на „Ветерани от разузнаването за здравомислие (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS):

Уилям Бини (William Binney) - бивш технически директор на NSA за глобален геополитически и военен анализ, съосновател на SIGINT Automation Research Center (пенсиониран)

 

Маршал Картър-Трип (Marshall Carter-Tripp) - служител на външната служба и бивш директор на отдела в Бюрото за разузнаване и изследвания (пенсиониран)

 

Богдан Дзакович (Bogdan Dzakovic) - бивш ръководител на авиационните маршали и групи "Червен екип", Федерална авиационна администрация на Службата за сигурност (пенсиониран), асоцииран член на VIPS,

 

Греъм Фулър (Graham E. Fuller) - заместник-председател на Националното разузнаване

 

Робърт М. Фурукава (Robert M. Furukawa) - капитан на Корпуса на инженерите - Корпус на Военноморските сили на САЩ (пенсиониран)

 

Джиралди Филип (Philip Giraldi)- бивш служител на ЦРУ (пенсионер)

 

Майк Гравел (Mike Gravel) - бивш офицер за контрол на строго секретна информация, специален агент в контраразузнавателния корпус и бивш американски сенатор


Джон Кириаку (John Kiriakou) - бивш служител на ЦРУ за борба с тероризма и бивш старши следовател в комисията по външни отношения на Сената на САЩ

 

Карън Квятковски (Karen Kwiatkowski) - бивш подполковник (пенсиониран) от офиса на министъра на отбраната, наблюдаващ производството на лъжи за Ирак през 2001-2003

 

Едуард Лумис (Edward Loomis) - изследовател по компютърна криптология в Агенцията за национална сигурност

 

Рей Макгавърн (Ray McGovern) - бивш офицер от американското армейско разузнаване и ЦРУ (пенсиониран)

 

Елизабет Мъри (Elizabeth Murray) - бивш заместник-ръководител на подразделение на Националния съвет за разузнаване в Близкия изток, бивш анализатор на ЦРУ

 

Педро Израел Хорта (Pedro Israel Orta The) - оперативен служител и анализатор от ЦРУ, инспектор при генералния инспектор, отговарящ за разузнавателната общност (пенсиониран)

 

Тод Пиърс (Todd E. Пиърс) - генерал-майор от корпуса на американската армия, адвокат съдия (пенсиониран)

 

Скот Ритър (Scott Ritter) - бивш майор в американската морска пехота, бивш инспектор по оръжията на ООН (Оръжия за масово унищожение)

 

Колин Роули (Coleen Rowley) - специален агент на ФБР и бивш съветник в ръководството на Минеаполис (пенсиониран),

 

Кърк Вийбе (Kirk Wiebe) бивш старши анализатор в НСА, SIGINT Automation Research Center


Сара Уилтън (Sarah G. Уилтън) - капитан втори ранг от резерва на ВМС на САЩ, разузнаване на Министерството на отбраната

 

Робърт Уинг (Robert Uing) - бивш служител на Министерството на външните работи на САЩ (пенсиониран), асоцииран член на VIPS,

 

Ан Райт (Ann Wright) - полковник от запаса на армията на САЩ (пенсиониран) и бивш дипломат, подал оставка през 2003 г. в знак на протест срещу войната в Ирак.

Превод от руски: Ганчо КаменарскиОт категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта (ОБНОВЕНА в 23:25 ч)

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта Снимка: БНТ-Blokadite-na-Prohoda-na-republikata-i-AM--Trakiya--ostavat-i-prez-noshtta-Snimka--BNT_1696019289.png

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

България трябва да продължи да помага на Украйна политически, хуманитарон и дипломатически

Мария Габриел: Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи

Мария Габриел Кадър: БНТ-Mariya-Gabriel-Kadar--BNT_1696012384.jpg

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че ...

29 септ. 2023 | 21:32