В меморандум да американския президент бившите разузнавачи предупреждават, че рискът от война нараства

Ветерани от спецслужбите на САЩ призовават Байдън да избегне войната за Крим и Донбас

62923 | 12 апр. 2021 | 12:35

На Президента на Украйна Зеленски трябва да се даде ясно да разбере, че нито от САЩ, нито от НАТО той ще получи никаква военна помощ, ако не възпре украинските „ястреби“, желаещи да „разбият носа на Русия до кръв“, пишат от организацията на ветераните


Американски медии са публикували открито писмо до президента на САЩ Джо Байдън на организацията Ветерани от разузнаването за здравомислие. (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS. В него те го призовават да не се ангажира пряко с възможни бойни действия в Донбас и Крим. Те обръщат внимание, че сегашната политика на Вашингтон създава измамни илюзии у украинските националисти, че САЩ във всяка ситуация ще ги подкрепи с пряка военна сила. Меморандумът е препечатан от руското издание svpressa.ru.

Ето пълният текст на меморандума на тема „как да избегнем война в Украйна“


Уважаеми президент Байдън,

За последно се свързахме с Вас на 20 декември 2020 г., когато станахте новоизбран президент.

По това време Ви предупредихме за опасностите от формулирането на такава политика спрямо Русия, която се основава на „разбиване“ на Русия. И въпреки че все още подкрепяме анализа, който се съдържа в меморандума, този нов меморандум служи за много по-належащи цели. Бихме искали да Ви обърнем внимание на опасната ситуация, която съществува днес в Украйна, където рискът от война нараства - ако не предприемете стъпки за предотвратяване на такъв конфликт.

В тази среда припомняме две основни реалности, които изискват специално внимание в лицето на нарастващото напрежение между Украйна и Русия.

Първо, тъй като Украйна не е член на НАТО, член 5 от Договора за НАТО, разбира се, не е приложим в случай на въоръжен конфликт между Украйна и Русия.

На второ място, настоящото демонстриране на власт от страна на Украйна, ако тази демонстрация се превърне в реални военни действия, може да доведе до военни действия с Русия.

Вярваме, че е наложително Вашата администрация незабавно да се погрижи всяко „решение“ на сегашната безизходица, в което се съдържа военен елемент, да бъде махнато от масата, така да се каже. Няма и никога не може да има военно решение на този проблем.

Във вашето „Временно ръководство по стратегията за национална сигурност” се сочи, че Вашата администрация ще направи интелигентен и дисциплиниран избор по отношение на нашата национална отбрана и отговорно използване на нашите въоръжени сили, като дипломацията е първият приоритет в нашия инструментариум. Сега е идеалният момент да съживите тези думи - всички да го видят.

Ние твърдо вярваме, че:

1. На Президента на Украйна Зеленски трябва да се даде ясно да разбере, че нито от САЩ, нито от НАТО той ще получи никаква военна помощ, ако не възпре украинските „ястреби“, желаещи да „разбият носа на Русия до кръв“ - „ястреби“, които може би вярват, че Западът ще се притече на помощ на Украйна във всеки конфликт с Русия. (Не трябва да се повтаря фиаското от август 2008 г., когато Република Грузия започна офанзивни военни операции срещу Южна Осетия, погрешно вярвайки, че ако Русия реагира военно, Съединените щати ще й се притекат на помощ).

2. Препоръчваме ви незабавно да се свържете със Зеленски и да настоявате Киев да сложи край на настоящото военно струпване в Източна Украйна. Руските войски са подредени на границата, готови да реагират, ако празните приказки на Зеленски за война станат повече от показна смелост. Вашингтон също трябва да преустанови всички учебни дейности с участието на войски на САЩ и НАТО в региона. Това ще намали вероятността Украйна да изтълкува погрешно тези учебни мисии като фактически знак за подкрепа на украинските военни операции за възстановяване на контрола над Донбас или Крим.

3.  Също толкова важно е САЩ да се ангажират с дипломатически преговори на високо равнище с Русия, за да намалят напрежението в региона и да облекчат настоящото плъзгане към военен конфликт. Разплитането на сложната плетеница от проблеми, които в момента натоварват отношенията между САЩ и Русия, е трудна задача, която не може да бъде разрешена за една нощ. Сегашното време може да е подходящо за работа по обща цел за предотвратяване на военни действия в Украйна и по-голяма война.

В настоящото напрежение около Украйна има както рискове, така и възможности. Тази криза предоставя на вашата администрация възможност да издигне моралния авторитет на САЩ в очите на международната общност. Лидерството чрез дипломация значително ще повиши престижа на Америка в света.

От името и по поръчение на Ръководната група на „Ветерани от разузнаването за здравомислие (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS):

Уилям Бини (William Binney) - бивш технически директор на NSA за глобален геополитически и военен анализ, съосновател на SIGINT Automation Research Center (пенсиониран)

 

Маршал Картър-Трип (Marshall Carter-Tripp) - служител на външната служба и бивш директор на отдела в Бюрото за разузнаване и изследвания (пенсиониран)

 

Богдан Дзакович (Bogdan Dzakovic) - бивш ръководител на авиационните маршали и групи "Червен екип", Федерална авиационна администрация на Службата за сигурност (пенсиониран), асоцииран член на VIPS,

 

Греъм Фулър (Graham E. Fuller) - заместник-председател на Националното разузнаване

 

Робърт М. Фурукава (Robert M. Furukawa) - капитан на Корпуса на инженерите - Корпус на Военноморските сили на САЩ (пенсиониран)

 

Джиралди Филип (Philip Giraldi)- бивш служител на ЦРУ (пенсионер)

 

Майк Гравел (Mike Gravel) - бивш офицер за контрол на строго секретна информация, специален агент в контраразузнавателния корпус и бивш американски сенатор


Джон Кириаку (John Kiriakou) - бивш служител на ЦРУ за борба с тероризма и бивш старши следовател в комисията по външни отношения на Сената на САЩ

 

Карън Квятковски (Karen Kwiatkowski) - бивш подполковник (пенсиониран) от офиса на министъра на отбраната, наблюдаващ производството на лъжи за Ирак през 2001-2003

 

Едуард Лумис (Edward Loomis) - изследовател по компютърна криптология в Агенцията за национална сигурност

 

Рей Макгавърн (Ray McGovern) - бивш офицер от американското армейско разузнаване и ЦРУ (пенсиониран)

 

Елизабет Мъри (Elizabeth Murray) - бивш заместник-ръководител на подразделение на Националния съвет за разузнаване в Близкия изток, бивш анализатор на ЦРУ

 

Педро Израел Хорта (Pedro Israel Orta The) - оперативен служител и анализатор от ЦРУ, инспектор при генералния инспектор, отговарящ за разузнавателната общност (пенсиониран)

 

Тод Пиърс (Todd E. Пиърс) - генерал-майор от корпуса на американската армия, адвокат съдия (пенсиониран)

 

Скот Ритър (Scott Ritter) - бивш майор в американската морска пехота, бивш инспектор по оръжията на ООН (Оръжия за масово унищожение)

 

Колин Роули (Coleen Rowley) - специален агент на ФБР и бивш съветник в ръководството на Минеаполис (пенсиониран),

 

Кърк Вийбе (Kirk Wiebe) бивш старши анализатор в НСА, SIGINT Automation Research Center


Сара Уилтън (Sarah G. Уилтън) - капитан втори ранг от резерва на ВМС на САЩ, разузнаване на Министерството на отбраната

 

Робърт Уинг (Robert Uing) - бивш служител на Министерството на външните работи на САЩ (пенсиониран), асоцииран член на VIPS,

 

Ан Райт (Ann Wright) - полковник от запаса на армията на САЩ (пенсиониран) и бивш дипломат, подал оставка през 2003 г. в знак на протест срещу войната в Ирак.

Превод от руски: Ганчо КаменарскиОт категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22