Председателят на ВКС Галина Захарова

Съдийската колегия на ВСС дискриминира съдия в изгода на подсъдим, неговата приятелка и адвокатката му

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

36175 | 24 юни 2024 | 08:10

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира и унизително отхвърля искане на действащ съдия. Става въпрос за съдия Галя Георгиева от закрития Апелативен специализиран наказателен съд, която е една от атакуваните


Най-висшият кадрови орган на съдиите у нас – Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, е дискриминирала действащ съдия в изгода на подсъдим, неговата приятелка и адвокатката му.

 

Това е станало миналата сряда – 19 юни, на заседание на Временната комисия, която съдиите във ВСС създадоха, за да изяснят връзките на убития в началото на годината Мартин Божанов - Нотариуса с магистрати.

Още на 5 юни Епицентър.бг съобщи за готвената безпрецедентна провокация, при която под ръководството на съдия №1 у нас – председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, кадровиците се готвят да дадат трибуна на разследвания, включително и по дело за поръчково убийство, бизнесмен Веселин Денков, по прякор Весо Брадата, неговата приятелката – бившата манекенка Ивайла Бакалова и адвокатката Ина Лулчева. Триото настояваше да бъде изслушано от съдебните кадровици, за да повтори изнесените месеци по-рано в идентичната парламентарна анкетна комисия внушения, че всички разследвания срещу Весо Брадата са заради отказа му да се подаде на рекет от групата на покойния Мартин Божанов.

Само по себе си подобно изслушване от ВСС е абсолютно недопустимо, защото е поискано от обвиняем и неговата защита. Това е така, защото изслушващите – членовете на ВСС, са в позиция да определят кариерното израстване и на онези съдии, от чиито решения зависи изходът от съдебните дела, по които Денков се явява в качеството си на обвиняем.

Какво се е случило миналата сряда научаваме от кратък протокол от заседанието, което разкрива още по-скандални обстоятелства:

Първо. Петима от членовете на ВСС - председателят на ВКС Галина Захарова, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова (в протокола не е отразено дали и петимата кадровици са били на едно мнение, но е известно, че „за“ са гласували Захарова, Керелска и Дишева), не просто допускат и изслушват обвиняемия Денков и неговата защитничка Лулчева, но се съгласяват да изслушат и Ивайла Бакалова.

 

Някогашният модел нашумя преди три години, когато се оказа, че е предоставила на „Антикорупционния фонд“ записи, правени със скрита камера, на които се вижда как търси нерегламентирани начини за освобождаване от следствения арест на Веселин Денков. С течение на времето се разбра, че Бакалова и АКФ манипулативно са публикували само избрани части от записите. Нещо повече - след убийството на Нотаруиса публично достояние стана фактът, че Бакалова първа е потърсила контакт със скандалния лобист, т.е. тя е била активната страна в опита да корумпира магистрати срещу свободата на заможния бизнесмен, който освен като ресторантьор е известен и със заложните си къщи в столицата.

Скандалното е, че самата Бакалова е била във ВСС още преди да е ясно дали ще бъде допусната до изслушване, освен ако това не е било договорено задкулисно от защитничката на партньора й – адвокат Ина Лулчева, известна с контактите си в средите на Съюза на съдиите в България - и както казват просветените - магистратското крило на кръга „Капитал“.

Втората част от протокола от заседанието на Временната комисия е дори по-скандална. В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира и унизително отхвърля искане на действащ съдия. Става въпрос за съдия Галя Георгиева от закрития Апелативен специализиран наказателен съд, която е една от атакуваните в изявите на триото - Весо Брадата, Бакалова и Лулчева, действащ магистрат. Самата Георгиева бе изслушана от анкетната парламентарна комисия, след като срещу нея бяха „изсипани“ купища клевети, внушения и лъжи. Тогава Георгиева защити не само себе си, но и всички останали съдии от бившите специализирани съдилища, станали обект на внушенията и обвиненията на триото Денков, Бакалова и Лулчева.

 

Сега се оказва, че съдии, сред които и най-високият в йерархията, отказват на техен колега правото да защити името си. Съдия Георгиева е бивш член на ВСС и в това качество е защитавала съдебната власт от опитите за политически диктат, особено във времето, в което правосъден министър бе преждевременно пенсиониралият се провален политик и най-некадърен юрист  Христо Иванов. Всъщност, именно принципните позиции на Галя Георгиева може да са причина за нейното дискриминиране от съдебните кадровици, като се има предвид близостта до ССБ и Христо Иванов на Атанаска Дишева, Олга Керелска, а и на Галина Захарова, което, казват, винаги е било „публична тайна“.

Поведението на членовете на Временната комисия на Съдийската колегия по казуса „Нотариуса“ буди недоумение, но далеч не е изненадващо.

 

Под ръководството на председателя на ВКС Галина Захарова въпросната комисия действа по дневен ред, спуснат от споменатата вече съсловна организация – Съюз на съдиите в България, която е нещо като политическото продължение на „Да, България“ в съдебната система. Така излиза, че след Лозан Панов, втори поред съдия №1 се оказва в зависимост от върхушката на политизираната магистратска организация. Малко повече от две години след началото на мандата на Захарова изглежда, че ВКС и респективно Съдийската колегия на ВСС се управляват под диктата на кръга „Капитал“. Различното (засега) е, че Захарова не се е впуснала да политиканства като предшественика си - претърпелия катастрофа на политическия терен бивш председател на ВКС Лозан Панов.

 

Но и за това има време!

 

11

 

12


Еврохолд

От категорията

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476781.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Предстоятелят на Българската православна църква възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир

Патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната.
Снимка Софийска митрополия-Patriarh-Daniil-se-pomoli-Bog-da-izprati-dazhd-i-da-spre-pozharite--opustoshavashti-stranata-Snimka-Sofiyska-mitropoliya_1721481179.jpg

Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, ...

20 юли 2024 | 16:11

Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган-Mladezhite-na-DPS--Nie-sme-dvigatelyat-na-energiya-v-DPS--za-nas-DPS-e-d-r-Ahmed-Dogan_1721480685.jpg

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят ...

20 юли 2024 | 16:03

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21