Проф. Валери Стефанов представи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров за президент Снимка: БГНЕС

България е на народа, а не на партиите

Видни учени и интелектуалци издигнаха акад. Стефан Воденичаров за президент

7273 | 11 ноем. 2015 | 13:48

"Когато дойде моментът, ще говоря. Разумна е тезата, че с издигането на кандидатури сега, българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер,“ каза за Епицентър.бг председателят на БАН.


Ако вярваме, че науката е слънце, нека да й позволим да грее по различен начин над българския свят. С тази „крилата" фраза и същевременно призив проф. Валери Стефанов, литературовед и писател, представи издигането на кандидатурата на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за президент на България, предаде Нюз.бг.

По думите на професора, единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция.
„Днес България има нужда от президент обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, международно признат учен и един от най-успешните ръководители на БАН през нейната вековна история", изтъкна проф. Валери Стефанов и подчерта, че фигурата на президента трябва да излъчва авторитет и такъв бил шефът на БАН.

Проф. Стефанов уточни, че хората, които стоят зад инициативата, не трябва бъдат наричани „Инициативен комитет", тъй като комитет препраща към съзаклятничество, а те са просто граждани на България и са поели отговорност за съдбините на България, понеже се налагало.

Задавайки си сам въпроса защо сега (се издига кандидатурата на Воденичаров), Валери Стефанов разясни, че преди избори на българските гражданите се дава ден за размисъл, докато те предоставят на българските гражданите една година за размисъл, да помислят от какви хора се нуждаят институциите.

По думите на проф. Стефанов, България е на българския народ, а не на партийните централи, като издигащите кандидатурата за президент на Воденичаров се опитвали да утвърдят друго говорене за политиката в България. Акад. Воденичаров бил доказал своя граждански активизъм и патриотизъм.

„Българите не могат да бъдат делени на елит и анонимна маса. Добре дошъл е всеки, който подкрепи подписката за издигането на Стефан Воденичаров", посочи литературоведът.

Валери Стефанов отхвърли категорично (и дори гневно) каквато и да е свързаност между посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и издигането на Стефан Воденичаров за президент. По думите му, не можело да му се приписва в лично качество връченото почетно звание Доктор хонорис кауза на БАН.
„Ние номинираме патриот, който ще отстоява каузата на българската нация, история, идентичност. Посещението на Вартоломей не е Вартоломеева нощ за нацията", отговори с апломб литературоведът на журналистически въпрос.

Историкът акад. Георги Марков, който е част от групата, издигаща кандидатурата на председателя на БАН за държавен глава, коментира, че подкрепя Воденичаров за президент, защото бил надпартийна личност и като такъв можел да обедини нацията.
Акад. Марков уточни също, че искането на Вартоломей България да върне ценни ръкописи и реликви на Гърция не е от днес. И преди години българските власти са обяснявали на гръцките си колеги, че те са били изнесени от български църкви и манастири, каквито те са били до 1913 г., за да бъдат съхранени.

Конституционалистът Гиньо Ганев обясни мотивите си да окаже подкрепа на академика.

„Само ако живеем заедно, ще живеем по-добре. Да уважаваме институциите. Когато се прие Конституцията, тя установи принципите на републиканския парламентаризъм. Никой не предложи президентска република. Никакъв опит за авторитаризъм. Воденичаров не е само учен, въпросът е дали е гражданин. Разум, реализъм, разбирателство е идеята, която ни е събрала, върху плоскостта на толерантността, не като търпимост, а като активно гражданско поведение. Смешно е, че той бил добър учен. Важното е да е добър гражданин. И да уважава духа на Конституцията. Същността е да има повече съгласие, да се отхвърля омразата и ненавистта", коментира Гиньо Ганев.

Ганев препоръча на Воденичаров, ако заеме поста, да каже „да" на взаимодействието между властите, а не да се издигат стени.
„Той трябва да има влияние, да има дух, който да събира", посъветва Ганев и призова да не се подкрепя ученият Воденичаров, а гражданинът с голямо „Г".

На въпрос каква кампания ще водят, проф. Валери Стефанов отбеляза, че така ще се даде една година кандидатурата на акад. Воденичаров да бъде приета или отхвърлена, като настоя, че България има нужда да изгради наново своите граждански структури.

 

“Отказвам коментар“, заяви във вторник акад. Воденичаров пред Епицентър.бг по повод номинацията си. Председателят на БАН уточни, че страната ни все още не е в предизборна кампания. И допълни: „Имената, които са издигнали кандидатурата ми, са уважавани от мен личности. Когато дойде моментът за реализация на тяхното предложение, ще говоря. Засега им благодаря. Това, което си заслужава да бъде отбелязано, е разумната им теза, че с издигането на кандидатури сега за президент, българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер“.

Сред издигналите кандидатурата на Воденичаров личат имената на акад. Светлин Русев, художник; проф. Стефан Киров; Тома Томов, журналист; Русана Стефанова, адвокат; акад. Антон Дончев, Асен Ошанов, Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов, Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов, Веселина Баева, Гиньо Ганев, Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев, Иво Хаджимишев, Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов, Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков, Павел Койчев, проф. Петър Киров - двукратен олимпийски шампион, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др.


Еврохолд

Още по темата

Акад. Воденичаров пред Епицентър. бг: Българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер

-1424358960.jpg

В Инициативния комитет влизат академици, писатели, художници, актьори, ...

10 ноем. 2015 | 17:46

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Целостта на партията е много по-важна от това да имаш мнозинство, посочи евродепутатът

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои-Ilhan-Kyuchyuk--Razgovorat-za-badeshteto-na-DPS-predstoi_1721418098.jpg

По думите му, либерална общност е изразила моралната си подкрепа за Ахмед ...

19 юли 2024 | 22:34

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28