Проф. Валери Стефанов представи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров за президент Снимка: БГНЕС

България е на народа, а не на партиите

Видни учени и интелектуалци издигнаха акад. Стефан Воденичаров за президент

5589 | 11 ноем. 2015 | 13:48

"Когато дойде моментът, ще говоря. Разумна е тезата, че с издигането на кандидатури сега, българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер,“ каза за Епицентър.бг председателят на БАН.


Ако вярваме, че науката е слънце, нека да й позволим да грее по различен начин над българския свят. С тази „крилата" фраза и същевременно призив проф. Валери Стефанов, литературовед и писател, представи издигането на кандидатурата на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за президент на България, предаде Нюз.бг.

По думите на професора, единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция.
„Днес България има нужда от президент обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, международно признат учен и един от най-успешните ръководители на БАН през нейната вековна история", изтъкна проф. Валери Стефанов и подчерта, че фигурата на президента трябва да излъчва авторитет и такъв бил шефът на БАН.

Проф. Стефанов уточни, че хората, които стоят зад инициативата, не трябва бъдат наричани „Инициативен комитет", тъй като комитет препраща към съзаклятничество, а те са просто граждани на България и са поели отговорност за съдбините на България, понеже се налагало.

Задавайки си сам въпроса защо сега (се издига кандидатурата на Воденичаров), Валери Стефанов разясни, че преди избори на българските гражданите се дава ден за размисъл, докато те предоставят на българските гражданите една година за размисъл, да помислят от какви хора се нуждаят институциите.

По думите на проф. Стефанов, България е на българския народ, а не на партийните централи, като издигащите кандидатурата за президент на Воденичаров се опитвали да утвърдят друго говорене за политиката в България. Акад. Воденичаров бил доказал своя граждански активизъм и патриотизъм.

„Българите не могат да бъдат делени на елит и анонимна маса. Добре дошъл е всеки, който подкрепи подписката за издигането на Стефан Воденичаров", посочи литературоведът.

Валери Стефанов отхвърли категорично (и дори гневно) каквато и да е свързаност между посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и издигането на Стефан Воденичаров за президент. По думите му, не можело да му се приписва в лично качество връченото почетно звание Доктор хонорис кауза на БАН.
„Ние номинираме патриот, който ще отстоява каузата на българската нация, история, идентичност. Посещението на Вартоломей не е Вартоломеева нощ за нацията", отговори с апломб литературоведът на журналистически въпрос.

Историкът акад. Георги Марков, който е част от групата, издигаща кандидатурата на председателя на БАН за държавен глава, коментира, че подкрепя Воденичаров за президент, защото бил надпартийна личност и като такъв можел да обедини нацията.
Акад. Марков уточни също, че искането на Вартоломей България да върне ценни ръкописи и реликви на Гърция не е от днес. И преди години българските власти са обяснявали на гръцките си колеги, че те са били изнесени от български църкви и манастири, каквито те са били до 1913 г., за да бъдат съхранени.

Конституционалистът Гиньо Ганев обясни мотивите си да окаже подкрепа на академика.

„Само ако живеем заедно, ще живеем по-добре. Да уважаваме институциите. Когато се прие Конституцията, тя установи принципите на републиканския парламентаризъм. Никой не предложи президентска република. Никакъв опит за авторитаризъм. Воденичаров не е само учен, въпросът е дали е гражданин. Разум, реализъм, разбирателство е идеята, която ни е събрала, върху плоскостта на толерантността, не като търпимост, а като активно гражданско поведение. Смешно е, че той бил добър учен. Важното е да е добър гражданин. И да уважава духа на Конституцията. Същността е да има повече съгласие, да се отхвърля омразата и ненавистта", коментира Гиньо Ганев.

Ганев препоръча на Воденичаров, ако заеме поста, да каже „да" на взаимодействието между властите, а не да се издигат стени.
„Той трябва да има влияние, да има дух, който да събира", посъветва Ганев и призова да не се подкрепя ученият Воденичаров, а гражданинът с голямо „Г".

На въпрос каква кампания ще водят, проф. Валери Стефанов отбеляза, че така ще се даде една година кандидатурата на акад. Воденичаров да бъде приета или отхвърлена, като настоя, че България има нужда да изгради наново своите граждански структури.

 

“Отказвам коментар“, заяви във вторник акад. Воденичаров пред Епицентър.бг по повод номинацията си. Председателят на БАН уточни, че страната ни все още не е в предизборна кампания. И допълни: „Имената, които са издигнали кандидатурата ми, са уважавани от мен личности. Когато дойде моментът за реализация на тяхното предложение, ще говоря. Засега им благодаря. Това, което си заслужава да бъде отбелязано, е разумната им теза, че с издигането на кандидатури сега за президент, българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер“.

Сред издигналите кандидатурата на Воденичаров личат имената на акад. Светлин Русев, художник; проф. Стефан Киров; Тома Томов, журналист; Русана Стефанова, адвокат; акад. Антон Дончев, Асен Ошанов, Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов, Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов, Веселина Баева, Гиньо Ганев, Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев, Иво Хаджимишев, Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов, Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков, Павел Койчев, проф. Петър Киров - двукратен олимпийски шампион, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др.


Още по темата

Акад. Воденичаров пред Епицентър. бг: Българите ще имат възможност да мислят една година, а не една вечер

-1424358960.jpg

В Инициативния комитет влизат академици, писатели, художници, актьори, ...

10 ноем. 2015 | 17:46

Най-важното

Той прогнозира, че кметските места за ДПС ще са повече от предния път.

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Няма да приемаме донос-бонус, 20% за ресторантьорите, каза той

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия ...

29 септ. 2023 | 09:21

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи-Izvanredno-zasedanie-na-pravitelstvoto-dnes-zaradi-vaglishtnite-tsentrali_1695965258.jpg

Утре изтича срокът, в който България трябава да представи териториалните ...

29 септ. 2023 | 08:23

Те не са съгласни с Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

Всичко се прави, с цел да бъде ликвидирана българската енергетика

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре-Yavor-Kuyumdzhiev--Do-sedmitsi-gorivoto-shte-skochi-do-4-leva-za-litar-i-inflatsiyata-shte-tragne-nagore_1695966182.jpg

Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол означава увеличение ...

29 септ. 2023 | 08:41

Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците-Kadiev--Nay-mnogo-kompensatsii-poluchavat-tezi--koito-nyamat-nuzhda-ot-tyah---kato--Lukoyl-Neftohim-_1670827966.jpg

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това ...

29 септ. 2023 | 08:50

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Какво е накарало Христо Хинков да мълчи досега, не знам и мога само да гадая

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?-1641665623.jpg

Призовавам съдебната власт да се намеси бързо и категорично, след като ДАНС и ...

29 септ. 2023 | 08:13